Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

Το μέλλον των σιδηροδρόμων είναι ψηφιακό

Η συνεχιζόμενη μετάβαση προς τη βιώσιμη κινητικότητα και η συναφής στροφή προς τον σιδηρόδρομο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να μετατραπούν τα σιδηροδρομικά ταξίδια στον κύριο τρόπο μεταφοράς του μέλλοντος. Για να καταστεί αυτό δυνατό, ωστόσο, οι σιδηροδρομικές μεταφορές πρέπει να γίνουν ακόμη ταχύτερες, πιο ευέλικτες και πιο ολοκληρωμένες. Ως συνεργάτης των κατασκευαστών αμαξοστοιχιών και των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, η Knorr-Bremse – ο παγκόσμιος ηγέτης της αγοράς σε συστήματα πέδησης και άλλα συστήματα για σιδηροδρομικά και εμπορικά οχήματα – επενδύει σε νέες ψηφιακές λύσεις για συνδεδεμένα, ασφαλή και αποτελεσματικά σιδηροδρομικά ταξίδια.

“Όπως όλες οι βιομηχανίες, έτσι και ο τομέας των μεταφορών πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο του στη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η μετασχηματιστική πίεση επανατοποθετεί τη σιδηροδρομική βιομηχανία στο επίκεντρο της επανάστασης της κινητικότητας ως ένα μέσο μεταφοράς που είναι εγγενώς βιώσιμο”, εξηγεί ο Dr. Jürgen Wilder, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Knorr-Bremse AG και υπεύθυνος για το τμήμα Συστημάτων Σιδηροδρομικών Οχημάτων. “Για να μπορέσει όμως ο σιδηρόδρομος να εκπληρώσει το ρόλο του ως μελλοντική ραχοκοκαλιά της κινητικότητας, πρέπει να γίνει ακόμη πιο αποδοτικός, προσβάσιμος, δικτυωμένος και ευέλικτος. Οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν βασικό παράγοντα για την επίτευξη αυτής της αποστολής”.

Ως προμηθευτής συστημάτων στη σιδηροδρομική αγορά με παράδοση άνω των 115 ετών, η Knorr-Bremse αποτελεί σήμερα τη βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την ανάπτυξη μιας εντελώς νέας γενιάς ψηφιακών υπηρεσιών σε πολλούς διαφορετικούς τομείς των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών:

Συντήρηση με βάση την κατάσταση (CBM): Με αυτή τη νέα λύση της Knorr-Bremse, μπορούν να παραχθούν δεδομένα για συστήματα πέδησης, συστήματα εισόδου, συστήματα HVAC και άλλα υποσυστήματα και να υποβληθούν αμέσως σε έξυπνη, αλγοριθμική ανάλυση. Με τη σειρά του, αυτό επιτρέπει την παρακολούθηση υψηλής ακρίβειας της κατάστασης των υποσυστημάτων που είναι κρίσιμα για την ασφάλεια και τη λειτουργία, με στόχο να γίνει η συντήρηση των τρένων πιο ευέλικτη, δυναμική και οικονομικά αποδοτική. Για παράδειγμα, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης CBM είναι σε θέση να ενημερώνει τους χειριστές ότι μια πόρτα έχει ακόμη έναν ελάχιστο εγγυημένο αριθμό κύκλων ανοίγματος και κλεισίματος πριν από πιθανή βλάβη, ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν εκ των προτέρων την αντικατάσταση εξαρτημάτων. Εν ολίγοις, η τεχνολογία βοηθά τους κατασκευαστές αμαξοστοιχιών και τους φορείς εκμετάλλευσης να βελτιστοποιήσουν το κόστος του κύκλου ζωής του στόλου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι περισσότερα οχήματα είναι διαθέσιμα για τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων περισσότερες φορές.

Ψηφιακό εμπορευματικό τρένο: Οι ψηφιακές εμπορευματικές αμαξοστοιχίες θεωρούνται ως καταλύτες, αυξάνοντας τη μεταφορική ικανότητα, την αποδοτικότητα των διαδικασιών και τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών εμπορευματικών μεταφορών. Ο δεδηλωμένος στόχος της Ευρώπης για αύξηση του μεριδίου της σιδηροδρομικής εμπορευματικής κίνησης από το σημερινό επίπεδο του 18% σε πάνω από 30% της συνολικής εμπορευματικής κίνησης έως το 2030 μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την παροχή ελκυστικών σιδηροδρομικών εμπορευματικών υπηρεσιών. Η Knorr-Bremse αναπτύσσει ψηφιακές λύσεις για έξυπνα, αυτοματοποιημένα εμπορευματικά τρένα σε πολλαπλά επίπεδα: βαγόνια, τρένα και στόλο.

Σε επίπεδο βαγονιού, οι δραστηριότητες ανάπτυξης επικεντρώνονται σε τέσσερις βασικούς τομείς: Ψηφιακές αυτόματες ζεύξεις (DAC), έξυπνες λύσεις επικοινωνίας, σύνδεση αυτών των λύσεων με συστήματα διαχείρισης ενέργειας επί του οχήματος και ένα νέο σύστημα ηλεκτροπνευματικής πέδησης ή/και αυτοματισμού για την εκτέλεση μιας μεγάλης ποικιλίας νέων λειτουργιών.

Σε επίπεδο αμαξοστοιχίας, η Knorr-Bremse βοηθά τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις να αυτοματοποιήσουν τις επιχειρησιακές διαδικασίες για την προετοιμασία και τη συναρμολόγηση των αμαξοστοιχιών. Για παράδειγμα, ο έλεγχος των φρένων – προηγουμένως μια χρονοβόρα χειροκίνητη λειτουργία που έπρεπε να εκτελεί το σιδηροδρομικό προσωπικό πριν από κάθε ταξίδι – εκτελείται πλέον αυτόματα από ψηφιακά συστήματα στην καμπίνα του μηχανοδηγού, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της χρονικής απόδοσης.

Σε επίπεδο στόλου, η Knorr-Bremse αναπτύσσει ταχύτατα χαρακτηριστικά για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών συντήρησης, εξυπηρέτησης και λειτουργίας των φορέων εκμετάλλευσης στόλου. Αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, λύσεις παρακολούθησης της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, συστήματα υποβοήθησης του οδηγού για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, όπως το LEADER©, και συστήματα αισθητήρων για την ανίχνευση εμποδίων και περιβάλλοντος χώρου για αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη μετατόπιση και μεταφορά εμπορευμάτων.

Κυβερνοασφάλεια: Τα σημερινά τρένα ταξιδεύουν ήδη με υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι με τα δίκτυα διαχείρισης σιδηροδρόμων των φορέων εκμετάλλευσης. Όσο όμως αυξάνεται η συνδεσιμότητα, τόσο αυξάνεται και ο πιθανός κίνδυνος επιθέσεων χάκερ. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη με ανίχνευση ανωμαλιών που λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα, οι μηχανισμοί κυβερνοασφάλειας σε επίπεδο συστήματος που επινοήθηκαν από τη θυγατρική εταιρεία Selectron του ομίλου Knorr- Bremse καλύπτουν πολλαπλά ολοκληρωμένα επίπεδα για την απόκρουση εξωτερικών επιθέσεων. Βήμα προς βήμα, η Knorr-Bremse ενσωματώνει τη λύση Threat Detect Solution (TDS) της εταιρείας στο λογισμικό που ελέγχει τα συστήματα πέδησης, εισόδου και HVAC, καθώς και άλλα υποσυστήματα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι συμμορφώνεται με όλες τις σχετικές νομοθεσίες για την ασφάλεια της πληροφορικής και την προστασία των δεδομένων, όπως η οδηγία της ΕΕ για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών (NIS). Λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ανιχνευτής και αισθητήρας, το TDS παρακολουθεί συνεχώς όλες τις ροές δεδομένων και αναφέρει τυχόν ασυνήθιστες κινήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων Ασφάλειας Σιδηροδρόμων (Rail Security Operations Center – Rail SOC), έτσι ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως πιθανές απειλές.

Παρατήρηση περιβάλλοντος και ανίχνευση εμποδίων: Οι βασικές προκλήσεις είναι η ικανότητα να “βλέπεις” πιο μπροστά, να αναγνωρίζεις έξυπνα το περιβάλλον και να αντιδράς πιο γρήγορα. Στην προσπάθεια για αυτόνομη λειτουργία των τρένων, τα συστήματα που βασίζονται σε αισθητήρες σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη σε πραγματικό χρόνο, σχεδιασμένα να ανιχνεύουν και να ταξινομούν τα αντικείμενα (και τα εμπόδια) στο περιβάλλον τους, αποτελούν το κλειδί για τη βελτίωση της ασφάλειας και της αποδοτικότητας της λειτουργίας. Αυτό ισχύει για τις κύριες γραμμές, τις υπηρεσίες αστικής διαμετακόμισης και τη ρυμούλκηση εμπορευματικών μηχανών. Μαζί με την ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας Rail Vision, η οποία ανέπτυξε ένα ηλεκτροοπτικό σύστημα με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και βαθιάς μάθησης, η Knorr-Bremse είναι πρωταγωνιστής στην παροχή λύσεων παρατήρησης περιβάλλοντος και ανίχνευσης εμποδίων που μπορούν να δουν έως και δύο χιλιόμετρα μπροστά. Για παράδειγμα, σε ένα τρέχον έργο λειτουργικού πρωτοτύπου για τον ελβετικό φορέα εκμετάλλευσης SBB Cargo, η Knorr-Bremse και η Rail Vision τοποθέτησαν μια ατμομηχανή με το σύστημα της Rail Vision για να επαληθεύσουν τη δυνατότητα βελτίωσης της ασφάλειας και της αποδοτικότητας των σιδηροδρομικών πληρωμάτων κατά τη διάρκεια των εργασιών ελιγμών.

ΠΗΓΗrailuk.com

Τελευταία Νέα

Στον Άρειο Πάγο ο Σταϊκούρας: Παρέδωσε νεότερα στοιχεία για τον σιδηρόδρομο – Κατέθεσε τρίτη μηνυτήρια αναφορά

https://twitter.com/ypomeofficial/status/1848339533340770442?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1848339533340770442%7Ctwgr%5Ef3515868c5693245dfec3c3b8e628b0ce4b6c1c9%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metaforespress.gr%2Fsidirodromos%2FCEBDCEADCEB1-CEBCCEB7CEBDCF85CF84CEAECF81CEB9CEB1-CEB1CEBDCEB1CF86CEBFCF81CEAC-CF83CF84CEB7CEBD-CEB5CEB9CF83CEB1CEB3CEB3CEB5CEBBCEAD%2F Στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου παρέδωσε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Μεταφορών...

Επανέναρξη δρομολογίων τρένων Αλεξανδρούπολη–Ορεστιάδα– Αλεξανδρούπολη

Ο ΟΣΕ και η Hellenic Train ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι, από σήμερα Δευτέρα...

Ο Υπουργός Υποδομώνκ Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας θα βρεθεί στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Τη Δευτέρα το πρωί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, θα επισκεφθεί την...

Παρόμοια Θέματα