Με μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό, ο Oδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.
Αν δεις το Διακοπτό από τον κοντινό λόφο της Τράπεζας, μοιάζει σαν ένα κομμάτι γης να γλίστρησε από τα Καλάβρυτα και να κύλησε μέχρι την θάλασσα αφήνοντας πίσω του το φαράγγι του Βουραϊκού. Τα δύο αυτά κομμάτια γης , που ενδεχομένως κάποτε να ήτανε μαζί, συνδέει, από το 1896, το τρενάκι του Οδοντωτού.

Η μικροπολιτική κακοδαιμονία της Ελλάδας υπήρξε και τότε αφού το έργο το υλοποίησε ουσιαστικά ο Τρικούπης αλλά το εγκαινίασε ο Δηλιγιάννης. Έργο δύσκολο για εκείνη την εποχή αφού η γραμμή σκαρφαλώνει σε κλίσεις μέχρι και 17,5 % ανάμεσα σε στενά περάσματα και μικροσκοπικά τούνελ.
Οι πρώτοι συρμοί ήταν ατμοκίνητοι και μερικοί διατηρούνται μέχρι και σήμερα κυρίως στο Διακοπτό. Οι σημερινοί συρμοί Stadler είναι άνετοι και σύγχρονοι, με κλιματισμό και είναι βαμμένοι στα χρώματα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι οποίοι αντικατέστησαν αυτούς της Decauville οι οποίοι ήταν βαμμένοι στα παλιά χρώματα του ΟΣΕ, μπλε και χρυσό.
Το όνομα του συρμού προέκυψε από τα “δόντια” που βρίσκονται στο κέντρο των γραμμών και χρησιμεύουν στο να γαντζώνεται αυτός όταν οι κλίσεις είναι απαγορευτικές για ένα απλό τρένο. Το συνολικό βάρος του Οδοντωτού είναι 66 τόνοι, η μέγιστη ταχύτητα που αναπτύσσει είναι 40 χλμ/ω η οποία όμως πέφτει στα 15 στην ανωφέρεια με οδόντωση και στα 6,5 στην κατωφέρεια.
Το ταξίδι είναι όμορφο και εντυπωσιακό σε όλη την διαδρομή, με τον Βουραϊκό, τα πολύ στενά τούνελ και τα μικρά περάσματα όπου τα βαγόνια κυριολεκτικά “ξύνουν” τους βράχους αλλά και τους γραφικούς πέτρινους σταθμούς με κυριότερο, εκτός φυσικά του Διακοπτού και των Καλαβρύτων, αυτόν του Μέγα Σπηλαίου.
Ο κεντρικός σταθμός του Οδοντωτού βρίσκεται στο Διακοπτό, περίπου 150χλμ από την Αθήνα. Είναι πρόσφατα ανακαινισμένος και έχει χώρους στάθμευσης. Δίπλα από τον νέο σταθμό βρίσκεται το κτίριο του παλιού και πολλές παλιές μηχανές μαζί με το αμαξοστάσιο.