Μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα εργοτάξια της νέας σιδηροδρομικής γραμμής HS/HC Νάπολη-Μπάρι για την παρακολούθηση των δράσεών τους και την επιθεώρηση της προόδου των εργασιών.
Πρόκειται για το καινοτόμο έργο των εταιρειών του ομίλου FS Italferr και FSTechnology. Μια πιλοτική ανάλυση που, η οποία ξεκίνησε το 2019, θέτει τα θεμέλια για μια από τις πιο καινοτόμες μελέτες του FS στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, της επαυξημένης πραγματικότητας και της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η πολυετής διεθνής εμπειρία του Ομίλου FS στον τομέα της καινοτομίας και της σιδηροδρομικής μηχανικής συμπληρώθηκε από μια σημαντική συνεργασία με τη Microsoft και τον συνεργάτη της Seikey.
Οι τεχνολογίες που διατίθενται από τις εταιρείες έχουν καταστήσει δυνατή την καταγραφή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων σχετικά με την κατάσταση των έργων που προκύπτουν από την παρακολούθηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται σε πολλά εργοτάξια σε ολόκληρη τη χώρα, δημιουργώντας τρισδιάστατα μοντέλα που διατίθενται στους μηχανικούς για τη διαχείριση των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων και τον ποιοτικό έλεγχο του κατασκευασμένου έργου.
Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα στην ψηφιακή εποπτεία των διαδικασιών κατασκευής ιταλικών σιδηροδρόμων, επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση του κόστους και των χρόνων και εγγυάται την έγκαιρη παρέμβαση σε περίπτωση ανωμαλιών ή κρίσιμων περιστατικών στα υπό παρακολούθηση εργοτάξια, όπως, για παράδειγμα, παράνομες χωματερές, διαρροές ή χημικά απόβλητα που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή.
“Βρισκόμαστε στη διαδικασία ψηφιοποίησης των διαδικασιών του εργοταξίου μας και χάρη στη συνεργασία μας με τη Microsoft μπορούμε να αξιοποιήσουμε μια εντελώς νέα προσέγγιση. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε σε 200 εργοτάξια στην Ιταλία, αλλά σε περίπου τρία χρόνια θα έχουμε 400, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική δέσμευση για την ασφάλεια και την έγκαιρη παράδοση.
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η καινοτομία ήταν ένα στοιχείο που έπρεπε να εξασφαλίσουμε από το εξωτερικό, ενώ σήμερα συν-καινοτομούμε μαζί με τους καλύτερους συνεργάτες της αγοράς”, δήλωσε η Federica Santini, Διευθύντρια Στρατηγικών, Καινοτομίας και Συστημάτων της Italferr.
“Αξιοποιώντας την τεχνολογία της Microsoft και της Seikey και χάρη στην εκτεταμένη τεχνογνωσία μας στον τομέα της BIM (Building Information Modeling), της ψηφιακής χαρτογραφίας και των GIS (Geographic Information Systems), θα είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε άμεσα τα προβλήματα κατά τη φάση της κατασκευής των έργων, αφιερώνοντας τις προσπάθειές μας σε πιο στρατηγικές δραστηριότητες, όπως η εφαρμογή κανόνων και αλγορίθμων για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των αποβλήτων και των κινδύνων κατά μήκος του δικτύου” σχολίασε ο Danilo Gismondi, Διευθύνων Σύμβουλος της FSTechnology.
Η τεχνολογική και ψηφιακή καινοτομία είναι θεμελιώδους σημασίας για το σχεδιασμό, τη διαχείριση και τη συντήρηση των υποδομών, όπως μας υπενθύμισε και ο διευθύνων σύμβουλος της FS, Luigi Ferraris, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Previndai Media Player, όταν μίλησε για το νέο επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου. Επομένως, η ψηφιοποίηση των βιομηχανικών διαδικασιών καθίσταται θεμελιώδης για την ανάπτυξη βιώσιμων σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών, τόσο από περιβαλλοντική όσο και από οικονομική άποψη.
Πηγή FS News