Η ενίσχυση ύψους 687 εκατ. ευρώ προορίζεται να αποζημιώσει τους εμπορικούς φορείς εκμετάλλευσης υπεραστικών σιδηροδρομικών γραμμών για τις ζημίες που υπέστησαν λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφάρμοσε η Ιταλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, 687 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των παρόχων εμπορικών υπεραστικών σιδηροδρομικών επιβατικών υπηρεσιών για τη ζημία που υπέστησαν κατά την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2020 έως τις 30 Απριλίου 2021 λόγω της πανδημίας του κοροναϊού και των περιοριστικών μέτρων που έπρεπε να εφαρμόσει η Ιταλία για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.
“Αυτό το μέτρο ύψους 687 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στην Ιταλία να αποζημιώσει τους φορείς εκμετάλλευσης υπεραστικών σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών σε εμπορικές γραμμές για τη ζημία που υπέστησαν λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με τον κοροναϊό”, δήλωσε η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ιταλία και όλα τα άλλα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα για τη στήριξη όλων των τομέων που επλήγησαν από την κρίση, συμπεριλαμβανομένου του σιδηροδρομικού τομέα, μπορούν να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ”.
Από την αρχή της πανδημίας, η ιταλική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, συμπεριλαμβανομένου ενός υποχρεωτικού συστήματος κράτησης θέσεων με κλιμάκωση που μείωσε τις διαθέσιμες θέσεις κατά 50%, αυστηρούς περιορισμούς στις προσωπικές επαγγελματικές συναντήσεις και στα επαγγελματικά ταξίδια, καθώς και την ακύρωση εκδηλώσεων. Όλοι αυτοί οι περιορισμοί είχαν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην κινητικότητα σημαντικών κατηγοριών επιβατών, όπως οι επαγγελματίες και οι ταξιδιώτες αναψυχής, οι οποίοι αποτελούν το κλειδί για την επιχειρηματική δραστηριότητα των τρένων μεγάλων αποστάσεων. Επιπλέον, κατά την περίοδο από τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 έως τον Απρίλιο 2021, η κυβέρνηση εισήγαγε πανεθνική απαγόρευση των διαπεριφερειακών ταξιδιών.
Λόγω των υποχρεωτικών περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ, οι φορείς εκμετάλλευσης υπεραστικών σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών παρουσίασαν μείωση του όγκου των μεταφορών και των εσόδων. Κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουλίου 2020 και 30 Απριλίου 2021, ο αριθμός των επιβατών μειώθηκε έως και κατά 90% σε σύγκριση με το 2019, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εσόδων των παρόχων σιδηροδρομικών επιβατικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, οι φορείς εκμετάλλευσης μεταφορών συνέχισαν να αντιμετωπίζουν διάφορα έξοδα, ιδίως πρόσθετες δαπάνες για την εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων υγιεινής και καθαριότητας. Αυτό οδήγησε σε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, τα οποία κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των φορέων σιδηροδρομικών μεταφορών.
Στο πλαίσιο του κοινοποιηθέντος καθεστώτος ύψους 687 εκατ. ευρώ, οι επιλέξιμοι δικαιούχοι θα δικαιούνται να λάβουν αποζημίωση με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για τις ζημίες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου. Το μέτρο αυτό ακολουθεί παρόμοιο καθεστώς που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10 Μαρτίου 2021 (SA.59346) με στόχο την αποζημίωση των εμπορικών επιχειρήσεων σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών για τις ζημίες που υπέστησαν μεταξύ 8 Μαρτίου και 30 Ιουνίου 2020.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η πανδημία του κοροναϊού μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοιο έκτακτο γεγονός, καθώς πρόκειται για έκτακτο, απρόβλεπτο γεγονός με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Ως εκ τούτου, δικαιολογούνται έκτακτες παρεμβάσεις από τα κράτη μέλη για την αποζημίωση των ζημιών που συνδέονται με την επιδημία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ιταλικό καθεστώς ενισχύσεων θα αντισταθμίσει τις ζημίες που συνδέονται άμεσα με την πανδημία του κορονοϊού. Διαπίστωσε επίσης ότι το μέτρο είναι αναλογικό, δεδομένου ότι η προβλεπόμενη αποζημίωση δεν υπερβαίνει το ποσό που είναι αναγκαίο για την αποκατάσταση της ζημίας.