Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Η Ευρωπαική Επιτροπή αποδεσμεύει 120 εκατ. ευρώ προς την Ισπανία για πράσινο σιδηρόδρομο

Ένα ακόμη πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαικής Επιτροπής απευθύνεται τώρα στην Ισπανία. 120 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην ισπανική κυβέρνηση μέσω της Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), με στόχο το οικολογικό προσανατολισμό των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών και την παροχή κινήτρων για τη στροφή από τις οδικές στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

“Το πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε σήμερα θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την πράσινη ανάπτυξη των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών στην Ισπανία. Θα στηρίξει επίσης τη στροφή από τις οδικές στις σιδηροδρομικές μεταφορές, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, περιορίζοντας παράλληλα τις πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού”, δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής Margrethe Vestager.

Αποζημίωση για τη χρήση του σιδηροδρόμου
Το πρόγραμμα στήριξης της Επιτροπής για την Ισπανία, το οποίο εγκρίθηκε στις 21 Μαρτίου 2022, θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2026. “Η στήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για την αποζημίωση των εταιρειών εμπορευματικών μεταφορών για τη διαφορά κόστους μεταξύ οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών με βάση τον πραγματικό όγκο των εμπορευμάτων που μετατοπίζονται από τις οδικές στις σιδηροδρομικές μεταφορές”, εξήγησε η Επιτροπή.

“Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται επίσης με βάση τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των σιδηροδρομικών εταιρειών, γεγονός που αποτελεί κίνητρο για τη βελτίωση των επιδόσεων”, πρόσθεσε. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος στήριξης είναι διαθέσιμη για όλες τις εμπορευματικές εταιρείες “που είναι εγκατεστημένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διαθέτουν όλες τις απαραίτητες άδειες, όπως το ενιαίο πιστοποιητικό ασφαλείας”. Παράλληλα, το “μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο εξαρτάται από την επίτευξη της αλλαγής του τρόπου μεταφοράς”.

Τελευταία Νέα

ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή τρία νέα σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ «τρέχει» στη...

“Μαύρη” τρύπα στα οικονομικά του ΟΣΕ – Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι

Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι ο ΟΣΕ Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί χρήματα...

Μ. Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και η μεταναστευτική πολιτική ήταν τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την...

Παρόμοια Θέματα