Αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο κατηγορούμενος μηχανοδηγός για τον εκτροχιασμό επιβατικής αμαξοστοιχίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 13, στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης
Ο 45χρονος δικάστηκε για ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, κατά συρροή και για σωματικές βλάβες κατά συρροή.
Ο μάρτυρας- πραγματογνώμονας κατέθεσε ότι ευθυνόταν η ταχύτητα του τρένου για το δυστύχημα που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου 2017.
Όπως αναφέρθηκε στην ακροαματική διαδικασία, η έρευνα κατέδειξε ότι, από 144 χλμ/ ώρα, η ταχύτητα έπρεπε να μειωθεί στα 60χλμ/ ώρα, σε εκείνο το σημείο.
Η σιδηροδρομική υπάλληλος η οποία εργαζόταν ως συνοδός στο τρένο και ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο των εισιτηρίων κατέθεσε τα εξής:
“Ακούσαμε ένα θόρυβο αλλά δεν ξέραμε από που προερχόταν. Για μένα που βρισκόμουν πίσω, δεν Θεωρούσα ότι το τρένο έτρεχε υπερβολικά . Δεν το κατάλαβα. Περάσαμε το Πλατύ. Ο μηχανοδηγός ήταν μπροστά στη μηχανή”.
Άλλη μάρτυρας υπάλληλος του τρένου κατέθεσε ότι: “Στη Λάρισα, επιβιβαστήκαμε στην αμαξοστοιχία 58. Στο ύψος της Λεπτοκαρυάς Πιερίας, όταν πήγα μπροστά ο συνάδελφος καθόταν στο χειριστήριο. Και οι δύο μηχανοδηγοί ήταν στη θέση τους. Ανταλλάσσαμε κουβέντες, όταν ακούστηκε θόρυβος. Είδα τον πυλώνα να έρχεται κατά πάνω μας. Καλύφθηκα ενστικτωδώς. Η ανώτατη ταχύτητα είναι 160 χλμ/ώρα. Το τρένο δεν έτρεχε παραπάνω απ’ όσο πρέπει. Ένα χιλιόμετρο πριν την παρακαμπτήριο γραμμή θα έπρεπε να μειωθεί η ταχύτητα. Αν είχε υπερβεί την ταχύτητα θα πρέπει να είχαμε κραδασμούς. Δεν αντιληφθήκαμε κάτι τέτοιο”.
Κατόπιν ερωτήσεως του εισαγγελέα της έδρας, η ίδια μάρτυρας επισήμανε:
“Η αιτία γι’ αυτό το ατύχημα ήταν ένα μείγμα. Ευθύνεται και η ταχύτητα και η γραμμή η οποία θα έπρεπε να είχε φτιαχτεί και να μην υπάρχει παρακαμπτήριος”.
“Το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας είναι σε κάκιστη κατάσταση. Στα τρένα υπάρχει σύστημα που εντοπίζει ενδεχόμενο ανθρώπινο λάθος αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Το συγκεκριμένο τρένο ήταν παλιό – της δεκαετίας του 1990” κατέθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών.
Στην έναρξη της απολογία του, ο κατηγορούμενος, εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θανόντων.
“Θέλω να ξέρουν ότι αν μπορούσα να κάνω κάτι θα το είχα κάνει. Όσα συνέβησαν, δεν μπορώ να τα βγάλω από το μυαλό μου, τόσα χρόνια. Από τη Λάρισα κάθισε ο συνάδελφος. Στο σταθμό των Νέων Πόρων η ταχύτητα πρέπει να μειωθεί από τα 160 στα 60 χλμ/ώρα. Έκανε την παρακαμπτήριο, τηρώντας την προβλεπόμενη ταχύτητα. Είναι παρόμοιο σημείο με αυτό που έγινε το δυστύχημα. Στην Κατερίνη διαπιστώσαμε ότι το τρένο δεν μπορούσε να φτάσει τα 160, στον προβλεπόμενο χρόνο. Πλησιάζοντας στο σταθμό του Πλατέως πήγα στο χειριστήριο. Φθάνοντας άναψε η ένδειξη του αεροσυμπιεστή. Ήταν επικίνδυνη βλάβη και πήγα να το τακτοποιήσω, ύστερα από συνεννόηση με τον συνάδελφο. Τον εμπιστευόμουν, ήταν έμπειρος μηχανοδηγός. Αποκατέστησα βλάβη στο ερμάριο, μου πήρε 1,5 λεπτό. Όταν επέστρεψα, προετοιμαζόμουν να δω τα σημεία για την είσοδο μας στο Άδενδρο. Ο συνάδελφος έκανε κίνηση να φρενάρει. Είδα την αλλαγή τροχιάς, το τρένο σηκώθηκε στο αέρα. Έπεσα στο πάτωμα. Όταν σηκώθηκα τον φώναξα αλλά δεν μου απάντησε. Προηγουμένως, η τελευταία κουβέντα που μου είπε ήταν “όλα καλά” και γύρισε το κεφάλι του και μου χαμογέλασε”.
Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή του κατηγορούμενου. “Ήταν απόλυτα ειλικρινής. Είχε εμπιστοσύνη στο θανόντα μηχανοδηγό. Ο κατηγορούμενος δεν είχε τον αναγκαίο χρόνο να αντιδράσει. Δεν μπορούσε να ενεργήσει διαφορετικά”.
Στο σιδηροδρομικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους ένας προϊστάμενος του τρένου ο δεύτερος μηχανοδηγός κι ένας επιβάτης ενώ τραυματίστηκαν αλλά 13 άτομα που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία.