Η προσπάθεια, που ξεκίνησε από το 2021 για την εκπόνηση νέας μελέτης από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) για τις νέες σιδηροδρομικές γραμμές της Μαγνησίας, ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Μετά και τη θετική έκβαση όσον αφορά την προβλεπόμενη διαδικασία από το Ελεγκτικό Συνέδριο και, πλέον, μένει μόνο η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Μία προσπάθεια από τον ΟΣΕ, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία και συνεισφέρει καθοριστικά στην ενίσχυση των υποδομών της Μαγνησίας και δη των υποδομών που συμβάλλουν σημαντικά στην εμπορευματική και μεταφορική δραστηριότητα.
Το εν λόγω έργο αφορά τη σύνδεση των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ) της Μαγνησίας, του λιμένος Βόλου, του αεροδρομίου της Νέας Αγχίαλου και του Αερινού με το υφιστάμενο δίκτυο του ΟΣΕ, μέσω της κατασκευής νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Η νέα γραμμή -ή καλύτερα οι νέες γραμμές- αποσκοπούν στην επέκταση του υφιστάμενου σιδηροδρόμου (γραμμή Λάρισα – Βόλος) προς το αεροδρόμιο της Νέας Αγχίαλου και τον Αλμυρό, (β) στη σύνδεση της ΒΙΠΕ Αλμυρού με το υφιστάμενο δίκτυο του ΟΣΕ στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Λατομείου, (γ) στη σύνδεση της Β’ ΒΙΠΕ Βόλου -ή ΒΙΠΕ Βελεστίνου- με την υφιστάμενη γραμμή Λάρισας – Βόλου και στην κατασκευή νέου σιδηροδρομικού σταθμού στη ΒΙΠΕ Βελεστίνου, (δ) στη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου από τον σταθμό Βόλου με το λιμάνι του Βόλου και στην ανάπτυξη κατάλληλης γραμμολογίας στον λιμένα, και (ε) στη δυνατότητα εξυπηρέτησης του υπό σχεδιασμό νέου εμπορευματικού και βιοτεχνικού πάρκου στην περιοχή του Αερινού από τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό στο Αερινό.
Με τα έργα αυτά, σύμφωνα με τον ΟΣΕ, αναβαθμίζονται τόσο η ΒΙΠΕ Βελεστίνου, όσο και η ΒΙΠΕ Βόλου, διότι μετά την ολοκλήρωση των σημαντικών έργων της ΕΡΓΟΣΕ θα υπάρχει δυνατότητα σιδηροδρομικής σύνδεσης των ΒΙΠΕ Βόλου, ΒΙΠΕ Βελεστίνου, ΒΙΠΕ Αλμυρού και του υπό σχεδιασμό εμπορευτικού πάρκου και με τον λιμένα Βόλου, για μεταφορά εμπορευμάτων.
Ο υπό μελέτη άξονας της νέας σιδηροδρομικής γραμμής έχει μήκος 35 περίπου χιλιόμετρα και συνδέει την παράκτια περιοχή του Βόλου με τον κάμπο Αγίου Γεωργίου – Βελεστίνου και με την πεδινή περιοχή του Αλμυρού. Ο άξονας έχει γενική κατεύθυνση Βορρά – Νότου και διέρχεται περιμετρικά του ορεινού όγκου που αναπτύσσεται μεταξύ Βελεστίνου και Αλμυρού. Η νέα σιδηροδρομική γραμμή περιλαμβάνει τους παρακάτω επιβατικούς σταθμούς και στάσεις: (α) σταθμός Λατομείου, (β) νέα σιδηροδρομική στάση Αερινού, (γ) νέα σιδηροδρομική στάση Μικροθηβών, (δ) νέα σιδηροδρομική στάση Αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου, και (ε) νέος σιδηροδρομικός σταθμός Αλμυρού.
Τέλος, πρόκειται για μία μελέτη, η σύμβαση προς υπογραφή της οποίας -μετά και την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο- ανέρχεται στα 1.431.110 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με τον καθαρό χρόνο εκπόνησής της να είναι οι δώδεκα μήνες και με τη χρηματοδότησή της να προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.