Κινητικότητα επικρατεί στις εγχώριες σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές. Μπορεί -επί του παρόντος- η αγορά να είναι “μικρή”, ωστόσο η διαφαινόμενη ολοκλήρωση του βασικού σιδηροδρομικού άξονα και οι δρομολογούμενες συνδέσεις με τα κυριότερα λιμάνια της χώρας (τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν ή θα ανήκουν σε ιδιώτες) δημιουργούν πρόσθετη δυναμική και φιλοδοξίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η ρουμανική GFR (Grup Feroviar Roman) βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνο-αυστριακή Rail Cargo Logistics Goldair (η εταιρεία ανήκει στην ελληνική Goldair και την αυστριακή OBB) για την επίτευξη συνεργασίας.
Και οι δυο εταιρείες δραστηριοποιούνται στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές, με τη RCLG να είναι η πρώτη εταιρεία που “απελευθέρωσε” τον κλάδο από το μονοπώλιο της Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ), με τις σχέσεις των δύο εταιρειών να “δοκιμάζονται” ανά περιόδους (η RCLG έχει προσφύγει στο παρελθόν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη ΡΑΣ).
Μεταξύ RCLG και GFR, η πρώτη είναι αυτή που έχει αξιοσημείωτο έργο, με τον κύκλο εργασιών του 2022 να εκτιμάται σχεδόν στα 8 εκατ. ευρώ. H RCLG έχει 4 μηχανές έλξης και διεξάγει δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Ειδομένη – Γευγελή.
Μάλιστα, εξετάζει και τη διεξαγωγή τακτικών δρομολογίων Θεσσαλονίκη – Θριάσιο, κάτι το οποίο ίσως υλοποιηθεί το 2023. Σε κάθε περίπτωση, η κάθοδος της RCLG στο Θριάσιο θεωρείται “νομοτελειακή”, καθώς η μητρική εταιρεία Goldair έχει αναλάβει, μαζί με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, την εκμετάλλευση του Θριασίου Ι ή αλλιώς, του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου.
Το σύνολο των φορτηγών που θα εξυπηρετούνται ημερησίως, στην πλήρη λειτουργία του Θριασίου Ε/Κ, είναι 400 και των βαγονιών 50, ενώ θα δημιουργηθούν 250.000 παλετοθέσεις και 210.000 τ.μ. αποθηκών.
Η (ιταλική) Hellenic Train στο Θριάσιο ΙΙ, με κύριο πελάτη την Cosco που “παρακολουθεί”
Δίπλα-δίπλα στο Θριάσιο, και ειδικότερα στο Θριάσιο ΙΙ (εφόσον ανακηρυχθεί ανάδοχος στον σχετικό διαγωνισμό), θα επιχειρεί η Hellenic Train, η οποία φιλοδοξεί να το μετατρέψει σε “έδρα” των εμπορευματικών μεταφορών της.
Συγκεκριμένα, η Hellenic Train, της οποίας τα ετήσια έσοδα από τα εμπορεύματα φτάνουν τα 15,5 εκατ. ευρώ, φιλοδοξεί να δρομολογήσει τακτικά εμπορευματικά δρομολόγια μεταξύ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης, με προοπτική επέκτασης σε Σόφια και Σκόπια.
Μάλιστα, θα δίδεται η δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να μισθώνουν επιμέρους/μεμονωμένα βαγόνια, με στόχο την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών.
Τέλος, εάν και δεν διαθέτει δικές της μηχανές έλξης, ωστόσο έχει την πλειονότητα του εμπορευματικού έργου, λόγω της Cosco και του λιμένα Πειραιά, η κινεζο-ελληνική Pearl είναι εκείνη που, όπως όλα δείχνουν, θα “καθορίσει” τις μελλοντικές εξελίξεις στην εγχώρια αγορά.
Η Pearl, η οποία το 2021 σημείωσε έσοδα 49,1 εκατ., αποτελεί για την Cosco τον σιδηροδρομικό “βραχίονα” για τη σταδιακή “κατάκτηση” των Βαλκανίων και της ΝΑ. Ευρώπης.
Γι’ αυτόν τον λόγο, η Pearl προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικών εταιρειών σε γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια) και στη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού εμπορευματικού διαδρόμου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας που εκτείνεται σε χώρες, όπως Ελλάδα, Σκόπια, Σερβία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Τσεχία.