Τρίτη, 14 Οκτωβρίου, 2025
No menu items!

Συνάντηση με Χατζηδάκη ζητά η ΟΕΧΒΕ, με καταγγελίες κατά Λαυρεντιάδη

Την παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη ζητά η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας (ΟΕΧΒΕ)

Την παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη ζητά η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας (ΟΕΧΒΕ) καθώς, όπως καταγγέλλουν, επιχειρεί να τους εκφοβίσει η Διοίκηση της Λιπασματοβιομηχανίας Ν. Καρβάλης Καβάλας, συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη καταθέτοντας αγωγές εκατομμυρίων ευρώ.

Η ομοσπονδία ζητά την πραγματοποίηση μιας ειδικής συνάντησης (δια ζώσης ή διαδικτυακά) εκπροσώπων της Ο.Ε.Χ.Β.Ε. με τον υπουργό προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί.

Eπιστολή στον υπουργό Εργασίας

Όπως αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Εργασίας «ο εν λόγω επιχειρηματίας, επικαλούμενος ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις δραστηριοποιούμενες στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις παρένθετες εταιρείες, αξιώνει το πόσο των 2 εκ.€ για ηθική βλάβη δια του Τύπου, καθώς η Ομοσπονδία μέσω ανακοινώσεων και πράττοντας στα πλαίσια των καταστατικών της σκοπών επεσήμανε την προφανή διασύνδεση και αφετέρου καταγγέλλει τη νοσηρή αυτή εκδοχή επιχειρηματικότητας (είναι γνωστή η κατάληξη εταιρειών ALAPIS, ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ, ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ, ΜΠΑΛΗΣ κ.ά., που εξαφανίστηκαν εξυπηρετώντας πρώτα αθέμιτους χρηματιστηριακούς σκοπούς) που υπονομεύει κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος και σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων».

Μάλιστα η Ομοσπονδία καλεί τον κ. Χατζηδάκη να αξιολογήσει «αντίστοιχες παράνομες μεθοδεύσεις του στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων που συνδέονται (και) με την διαρκή ίδρυση παρένθετων εταιρειών, οι οποίες εμφανίζονται ως διάδοχα επιχειρηματικά σχήματα με αρχικό κεφάλαιο 25.000€ και αναλαμβάνουν έναντι 1,2 εκ.€/χρόνο τη λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων με εύλογη μισθωτική αξία ανά έτος να ξεπερνά τα 6,68 εκ.€»

180 απολύσεις

Όπως εξηγεί η ομοσπονδία των έργα αφετηρία όλων υπήρξαν οι καταχρηστικές απολύσεις 180 εργαζόμενων μέσω ψευδομηνύσεων (που κατέπεσαν στα δικαστήρια με τους εργαζόμενους να δικαιώνονται πανηγυρικά), ώστε αφενός να μην καταβληθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες αποζημιώσεις και αφετέρου να μην τηρηθούν οι διαδικασίες ομαδικών απολύσεων (έπρεπε να δοθούν οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης τα όποια ήδη αποκρύπτονταν μέσα από το «λαβύρινθο» των παρένθετων εταιρειών, μια κατάσταση που ισχύει έως σήμερα).

Την ίδια ώρα, όπως εξηγούν, οι καταχρηστικοί δανεισμοί εργαζομένων με όχημα τις παρένθετες εταιρείες συνεχίζονταν.

Αποκορύφωμα, η από 1.1.2020 καταχρηστική απαγόρευση εισόδου των 133 εργαζομένων με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου στο Εργοστάσιο και οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, πρακτικές με ξεκάθαρο στόχο την οικονομική και επαγγελματική εξόντωση των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά παράβαση της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, η μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας, μια πολύ βαριά χημική βιομηχανία, λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ο κίνδυνος ενός μοιραίου ατυχήματος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις εγκαταστάσεις, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, ελλοχεύει.

«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η Ο.Ε.Χ.Β.Ε. και το Σωματείο Εργαζομένων ELFE Α.Ε. δίνουν έναν σκληρό και εμβληματικό αγώνα με κινητοποιήσεις, ένδικα μέσα, θεσμικές ενέργειες (τριμερείς συμφιλιωτικές διαδικασίες κ.λπ.) και ανακοινώσεις που στηλιτεύουν τις παράτυπες εργασιακές σχέσεις, αλλά και τις παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές του εν λόγω επιχειρηματία» αναφέρει η ομοσπονδία.



Τελευταία Νέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Σ. ΚΑΙ Μ.Σ.Τ.

Αθήνα, 09/10/2025 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής ΤροχιάςΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ  και συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα την ΤΡΙΤΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2025 στις 11.00’π.μ.  Συναδέλφισσες,...

Πρόσκληση σε εκδήλωση από την Πανελλήνια Ένωση φίλων Σιδηροδρόμου και μέσων Σταθερής Τροχιάς

Η Πανελλήνια Ένωση φίλων Σιδηροδρόμου και μέσων Σταθερής Τροχιάςσας προσκαλεί στην Πανηγυρική Τελετή αποκαλυπτηρίων...

Δελτίο τύπου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας – Αποτελέσματα συνεδρίου Π.Ο.Σ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΟΙ 85 ΕΓΚΥΡΑ 85 ΕΛΑΒΑΝ ΔΑΚΕ: 37 ΣΥΝΕΔΡΟΙΕκλέγει: 12 μέλη στο Δ.Σ.2 συνέδρους...

Παρόμοια Θέματα