Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

To πρώτο ηλιακό τρένο στον κόσμο ταξιδεύει ήδη σε μια παλιά σιδηροδρομική γραμμή στην Αυστραλία

Ονομάζεται τρένο Byron Bay και είναι το πρώτο τρένο φωτοβολταϊκών στον κόσμο.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο κινείται στους αυστραλιανούς σιδηροδρόμους με μεγάλη επιτυχία χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια.

Πρόκειται για ένα έργο που έγινε ακόμη πιο ενδιαφέρον διότι ένα παλιό τρένο μετατράπηκε στο πρώτο τρένο που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια στον κόσμο.


Ένα ηλιακό τρένο στην Αυστραλία


Το μοναδικό ηλιακό τρένο στον κόσμο κινείται σε αχρησιμοποίητη για πάνω από δέκα χρόνια σιδηροδρομική γραμμή στο Byron Bay, στην  Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία.

Η Byron Bay Railroad Company, στην πραγματικότητα, πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό έργο αποκατάστασης με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αν και αρχικά πρότειναν την αποκατάσταση των βαγονιών χρησιμοποιώντας ντίζελ, στο τέλος επέλεξαν μια πολύ πιο βιώσιμη λύση.

Στην πραγματικότητα, τα αιτήματα της ίδιας της τοπικής κοινότητας οδήγησαν στην αναζήτηση μιας άλλης λύσης για την επανεκκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής.

Byron Bay Train

Έτσι γεννήθηκε το πρώτο τρένο με ηλιακή ενέργεια.

Μπορεί να φτάσει τα 115 km / h, αν και δεν υπερβαίνει τα 50 km / h.

Οι ταξιδιώτες που το έχουν ήδη δοκιμάσει, διαβεβαιώνουν ότι είναι μια υπέροχη εμπειρία. Τόσο πολύ ώστε ο αριθμός των επιβατών αυξάνεται καθημερινά και μελετώνται μέτρα για την κάλυψη της μεγάλης ζήτησης.

 Είναι παράξενο να  υπάρχει άνθρωπος που  να μην γοητεύεται από την ιδέα να επισκεφτεί αυτήν την αυστραλιανή παραλιακή πόλη, τον Μπάιρον Μπέι, πάνω στο πρώτο φωτοβολταϊκό τρένο στον κόσμο, που τροφοδοτείται μόνο από ηλιακή ενέργεια και το οποίο διατηρεί την αρχική του αισθητική.


Από ένα παλιό τρένο σε ένα φωτοβολταϊκό τρένο


Το πρώτο φωτοβολταϊκό τρένο στον κόσμο έχει μόνο δύο βαγόνια και, χάρη στην εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και μπαταριών, λειτουργεί μόνο με ηλιακή ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, διαθέτει επίσης τροφοδοτικό ντίζελ που μπορεί να αξιοποιηθεί χάρη σε έναν κινητήρα έκτακτης ανάγκης.

Όσον αφορά την αισθητική, η εταιρεία προσπάθησε να σεβαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο την αρχική του εμφάνιση, έτσι ώστε να διατηρήσει όλη τη γοητεία του. Τα ηλιακά πάνελ είναι εγκατεστημένα στο πάνω μέρος της αμαξοστοιχίας και στις στέγες των σταθμών, οπότε δεν είναι  ορατά.

Έχει 100 θέσεις και είναι δύσκολο να βρείτε εισητήριο οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας και για οποιαδήποτε διαδρομή.

Οι λίστες αναμονής είναι ο κανόνας, το τρένο καλωσορίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό και συνεχίζει να κερδίζει οπαδούς στην Αυστραλία  εξαιτίας της ηλιακής  ενέργειας που χρησιμοποιεί.

Byron Bay Train

Το πρώτο φωτοβολταϊκό τρένο ταξιδεύει επίσης τη νύχτα


Εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας και της ζήτησης που έχει , το πρώτο φωτοβολταϊκό τρένο στον κόσμο ταξιδεύει ακόμη τη νύχτα.

Αποφασίστηκε, στην πραγματικότητα, να οργανωθούν νυχτερινές εκδρομές για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση επιβατών που θέλουν να ταξιδέψουν με το ηλιακό τρένο στην Αυστραλία.

Το φωτοβολταϊκό τρένο, στην πραγματικότητα, προκάλεσε ενδιαφέρον όχι μόνο μεταξύ των ντόπιων, αλλά προσέλκυσε κι έναν απίστευτο αριθμό επισκεπτών.

Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, επειδή εάν η ημερήσια εκδρομή με το ανακατασκευασμένο τρένο είναι συναρπαστική, η νυχτερινή διαδρομή είναι ακόμη πιο ξεχωριστή, αλλά και πρακτική, για όσους ταξιδεύουν όχι μόνο για ευχαρίστηση.

Για ολονύκτια ταξίδια, ήταν απαραίτητο να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων μπαταριών στο τρένο με ηλιακή ενέργεια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, σιγά-σιγά, αυτό το έργο θα αναπτυχθεί και θα ενοποιηθεί. Προς το παρόν, το ταξίδι είναι πολύ σύντομο, μόλις 3 χλμ. Και η τιμή ανά επιβάτη είναι 3 δολάρια Αυστραλίας. Χρειάζονται 7 λεπτά για να ολοκληρωθεί η περιοδεία.

Byron Bay Train

Η διαδρομή, συγκεκριμένα, αποτελείται από την παλιά γραμμή Casino-Murwillimbah, τα κομμάτια που συνδέουν επί του παρόντος το σταθμό North Beach με το συγκρότημα Elements, το οποίο, παρεμπιπτόντως, ανήκει στον επιχειρηματία και διαχειριστή του έργου, Brian Flannery και τη σύζυγό του. Είναι πραγματικά ένα υπέροχο μικρό έργο.


Το μόνο τρένο που τρέχει 100% με ηλιακή ενέργεια


Ήδη από το 2017 στην Ινδία δοκιμάζονταν 250 ηλιακά τρένα.

Ωστόσο, το τρένο Byron Bay είναι πραγματικά το πρώτο τρένο που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια . Είναι επίσης το πρώτο που εγκατέλειψε επίσημα την πειραματική φάση, καθώς η παροχή ηλιακής ενέργειας καλύπτει όλες τις ανάγκες του.

Τόσο τα κυκλώματα έλξης όσο και τα κυκλώματα ελέγχου, οι συμπιεστές και ο φωτισμός τους λειτουργούν αποκλειστικά με την ενέργεια που λαμβάνεται από τα ηλιακά πάνελ.

Ωστόσο, η ιδέα του Brian Flannery δεν γεννήθηκε από την επιθυμία χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας. Αρχικά, του φάνηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα να αποκατασταθούν οι παλιές σιδηροδρομικές γραμμές λόγω ενός προσωπικού και καθαρά επιχειρηματικού προβλήματος: ως ιδιοκτήτης πολλών ξενοδοχείων του Byron Bay και ενός “θέρετρου”, έπρεπε να βρει μια λύση – για να ξεπεραστεί η έντονη κίνηση στην περιοχή, ειδικά το καλοκαίρι.

Τότε η Flannery άρχισε να εξετάζει την ιδέα της χρήσης εναλλακτικών μέσων μεταφοράς και έτσι γεννήθηκε η ιδέα της αποκατάστασης παλαιών τρένων. Αρχικά, σκέφτηκε την παλιά σιδηροδρομική γραμμή,  που χτίστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1970  και αργότερα ξεκίνησε το έργο για το πρώτο φωτοβολταϊκό τρένο στον κόσμο.

Τελευταία Νέα

Στον Άρειο Πάγο ο Σταϊκούρας: Παρέδωσε νεότερα στοιχεία για τον σιδηρόδρομο – Κατέθεσε τρίτη μηνυτήρια αναφορά

https://twitter.com/ypomeofficial/status/1848339533340770442?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1848339533340770442%7Ctwgr%5Ef3515868c5693245dfec3c3b8e628b0ce4b6c1c9%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metaforespress.gr%2Fsidirodromos%2FCEBDCEADCEB1-CEBCCEB7CEBDCF85CF84CEAECF81CEB9CEB1-CEB1CEBDCEB1CF86CEBFCF81CEAC-CF83CF84CEB7CEBD-CEB5CEB9CF83CEB1CEB3CEB3CEB5CEBBCEAD%2F Στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου παρέδωσε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Μεταφορών...

Επανέναρξη δρομολογίων τρένων Αλεξανδρούπολη–Ορεστιάδα– Αλεξανδρούπολη

Ο ΟΣΕ και η Hellenic Train ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι, από σήμερα Δευτέρα...

Ο Υπουργός Υποδομώνκ Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας θα βρεθεί στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Τη Δευτέρα το πρωί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, θα επισκεφθεί την...

Παρόμοια Θέματα