Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Connecting Europe Express:ένα ειδικό τρένο για την προώθηση του σιδηρόδρομου

Ένα ειδικό τρένο που θα διασχίσει 26 ευρωπαϊκές χώρες σε 36 ημέρες με τοπικά οργανωμένες εκδηλώσεις σε κάθε στάση,  είναι η ιδέα του “Connecting Europe Express” που παρουσιάστηκε αυτήν την Κυριακή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης και μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του σιδηροδρόμου, ενός από τους πιο οικολογικούς τρόπους μεταφοράς.

Η αναχώρηση αυτής της ιδιαίτερης αμαξοστοιχίας  έχει προγραμματιστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας και η  άφιξη  θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου στο Παρίσι της Γαλλίας. Συνολικά, το τρένο θα σταματήσει σε περισσότερες από 40 πόλεις σε 26 διαφορετικές χώρες και θα συνδέσει την Πορτογαλική, τη Σλοβενική και τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

” Διασχίζοντας την ήπειρο, από τη Λισαβόνα έως το Βουκουρέστι μέσω του Βερολίνου και του Παρισιού, το Connecting Europe Express θα ακολουθήσει διαφορετικές διαδρομές που μας ενώνουν – τόσο  ως χώρες,  όσο και ως  εταιρείες ή πρόσωπα”, σχολίασε η  Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Adina V? Lean.

«Αν και είναι σύμβολο σύνδεσης, αυτό το τρένο καταδεικνύει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε και πολλή δουλειά να κάνουμε προτού ο σιδηρόδρομος γίνει η πρώτη επιλογή μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών», τόνισε, πριν καλέσει τους πολίτες της  Γηραιάς Ηπείρου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κοντά τους.

Λόγω της έλλειψης διαλειτουργικότητας μεταξύ τμημάτων του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου, το “Connecting Europe Express” θα αποτελείται ουσιαστικά από τρία διαφορετικά τρένα που αντιστοιχούν στους διαφορετικούς τύπους που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη. Το πρώτο μοντέλο, που έχει σχεδιαστεί για ένα συγκεκριμένο διάστημα, θα αποτελείται από έξι βαγόνια: δύο αφιερωμένα σε εκθέσεις καινοτομιών στο σιδηρόδρομο, ένα για συνέδρια, ένα για καθιστικό, ένα για φαγητό και ένα άλλο για ύπνο.

Το δεύτερο τρένο θα έχει ένα μοντέλο προσαρμοσμένο στο Ιβηρικό δίκτυο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ το τρίτο όχημα θα διασχίσει τις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία).

Σε κάθε στάση, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, προσαρμοσμένες στα τοπικά μέτρα  καταπολέμησης της εξάπλωσης του κοροναϊού, θα αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο σιδηρόδρομος στην κοινωνία μας, αλλά και τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσει  για να προσελκύσει περισσότερους επιβάτες και εμπορικά φορτία.

«Για να επιτύχουμε τους στόχους μας για το κλίμα, πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τη ανθεκτικότητα των σιδηροδρόμων με περισσότερες διεθνείς σιδηροδρομικές υπηρεσίες μεγάλων αποστάσεων και πρέπει επίσης να ανακατευθύνουμε σταθερά τις εμπορευματικές μεταφορές στον σιδηρόδρομο», δήλωσε μέσω δελτίου τύπου , ο Πρόεδρος της CER (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Σιδηροδρόμων) και επικεφαλής της αυστριακής σιδηροδρομικής εταιρείας, Andreas Matthä.

Έχουν ήδη προγραμματιστεί πέντε συνέδρια διασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν κατά μήκος της διαδρομής: στη Λισαβόνα (Πορτογαλία), στο Βουκουρέστι (Ρουμανία), στο Μπρντο (Σερβία), στο Βερολίνο(Γερμανία) και στο Bettembourg(Λουξεμβούργο).

Τελευταία Νέα

ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή τρία νέα σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ «τρέχει» στη...

“Μαύρη” τρύπα στα οικονομικά του ΟΣΕ – Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι

Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι ο ΟΣΕ Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί χρήματα...

Μ. Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και η μεταναστευτική πολιτική ήταν τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την...

Παρόμοια Θέματα