Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

Συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ισότιμη παρουσία των γυναικών στους σιδηροδρόμους

Μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ της Κοινότητας Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομής (CER) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF) καθιστά τον σιδηρόδρομο πιο προσιτό στις γυναίκες. Στις 30 Ιουνίου, η CER και η ETF κατέληξαν σε μια κοινή συμφωνία σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης των γυναικών στους σιδηροδρόμους και το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται.

“Η συμφωνία αυτή αποτελεί ορόσημο, διότι οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι στον τομέα των σιδηροδρόμων δίνουν ένα σαφές σημάδι ότι κατανόησαν τις προκλήσεις και θέλουν να αλλάξουν, για να καταστήσουν τον κλάδο κατάλληλο για να εργάζονται γυναίκες. Χωρίς τις γυναίκες, ο σιδηροδρομικός τομέας δεν έχει μέλλον”, σχολίασε ο Giorgio Tutti, αντιπρόεδρος του τομεακού κοινωνικού διαλόγου της ΕΕ για τους σιδηροδρόμους.

Τα εμπλεκόμενα μέρη πέρασαν από επτά γύρους διαπραγματεύσεων μέχρι να καταλήξουν στην πρώτη φάση της συμφωνίας. Ωστόσο, τίποτα δεν ισχύει επισήμως ακόμη, καθώς η CER και η EFT πρέπει να αποτυπώσουν όλες τις προφορικές συζητήσεις σε χαρτί και αργότερα να τις ψηφίσουν κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Περισσότερες γυναίκες, ίσες ευκαιρίες


Η συμφωνία αυτή αποσκοπεί στην προσέλκυση περισσότερων γυναικών στη σιδηροδρομική βιομηχανία και στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών εργασίας γι’ αυτές. Σε έναν τομέα που κυριαρχείται από άνδρες, είναι καιρός οι γυναίκες να έχουν ίση μεταχείριση, ίσες αμοιβές και ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Επιπλέον, η συμφωνία στοχεύει στην καλύτερη οριοθέτηση της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής για τις γυναίκες, η οποία είναι απαραίτητη, ιδίως όταν πρόκειται για τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ καριέρας και οικογένειας.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η CER και η EFT θέλουν να δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον για τις γυναίκες, όπου ο σεξισμός και η σεξουαλική παρενόχληση θα πάψουν να υπάρχουν και οι γυναίκες θα έχουν την ασφάλεια που χρειάζονται για να εξελιχθούν. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν ότι η επίτευξη συναίνεσης σε ένα τέτοιο θέμα αποτελεί ορόσημο για έναν ισότιμο τομέα και μια ισότιμη κοινωνία. Το γεγονός ότι η συναίνεση αυτή έρχεται κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων προσδίδει ένα ακόμη πιο συμβολικό επίπεδο στο ταξίδι των ίσων ευκαιριών στους σιδηροδρόμους.

Τελευταία Νέα

Στον Άρειο Πάγο ο Σταϊκούρας: Παρέδωσε νεότερα στοιχεία για τον σιδηρόδρομο – Κατέθεσε τρίτη μηνυτήρια αναφορά

https://twitter.com/ypomeofficial/status/1848339533340770442?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1848339533340770442%7Ctwgr%5Ef3515868c5693245dfec3c3b8e628b0ce4b6c1c9%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metaforespress.gr%2Fsidirodromos%2FCEBDCEADCEB1-CEBCCEB7CEBDCF85CF84CEAECF81CEB9CEB1-CEB1CEBDCEB1CF86CEBFCF81CEAC-CF83CF84CEB7CEBD-CEB5CEB9CF83CEB1CEB3CEB3CEB5CEBBCEAD%2F Στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου παρέδωσε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Μεταφορών...

Επανέναρξη δρομολογίων τρένων Αλεξανδρούπολη–Ορεστιάδα– Αλεξανδρούπολη

Ο ΟΣΕ και η Hellenic Train ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι, από σήμερα Δευτέρα...

Ο Υπουργός Υποδομώνκ Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας θα βρεθεί στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Τη Δευτέρα το πρωί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, θα επισκεφθεί την...

Παρόμοια Θέματα