Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κρατικές ενισχύσεις για σιδηροδρομικές επιχειρήσεις στη Γερμανία, Δανία και Τσεχία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σχέδια κρατικών ενισχύσεων με συνολική χρηματοδότηση 2,56 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των σιδηροδρομικών εμπορευματικών και επιβατικών επιχειρήσεων στη Γερμανία, τη Δανία και την Τσεχική Δημοκρατία, οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία του κοροναϊού.
Εγκρίθηκε στήριξη ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές και επιβατικές επιχειρήσεις στη Γερμανία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη “δύσκολη κατάσταση που προκλήθηκε από την επιδημία του κοροναϊού. Τα μέτρα θα συμβάλουν στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του σιδηροδρόμου σε σύγκριση με άλλους τρόπους μεταφοράς, σύμφωνα με τους στόχους της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας”, δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος Margrethe Vestager, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

Τα δύο σχέδια θα εξασφαλίσουν αυξημένη δημόσια στήριξη για την περαιτέρω ενθάρρυνση της μετατόπισης της εμπορευματικής και επιβατικής κίνησης από το οδικό στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Η στήριξη στο πλαίσιο των σχεδίων κρατικών ενισχύσεων θα λάβει τη μορφή μείωσης των τελών που καταβάλλουν οι σιδηροδρομικές εταιρείες για την πρόσβαση στη σιδηροδρομική υποδομή τόσο στον τομέα των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών όσο και στον τομέα των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών μεγάλων αποστάσεων. Τα μέτρα θα συμβάλουν έτσι στην αποτροπή της απώλειας μεριδίων αγοράς των σιδηροδρομικών μεταφορών έναντι ανταγωνιστικών τρόπων μεταφοράς.

Το πρώτο μέτρο, του οποίου ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, θα απαλλάξει τις επιχειρήσεις υπεραστικών σιδηροδρομικών μεταφορών επιβατών από το 98% περίπου των τελών υποδομής που καταβάλλουν κατά την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 31 Μαΐου 2022. Το δεύτερο μέτρο της Γερμανίας τροποποιεί ένα υφιστάμενο καθεστώς ενισχύσεων του 2018 για τη στήριξη των επιχειρήσεων σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών στη Γερμανία. Με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 410 εκατ. ευρώ, η τροποποίηση αυξάνει τη στήριξη κατά περίπου 98% των τελών υποδομής που καταβάλλουν οι φορείς εκμετάλλευσης σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών κατά την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 31 Μαΐου 2021. Το μέτρο ακολουθεί παρόμοια αύξηση του προϋπολογισμού από 350 εκατ. ευρώ σε 567 εκατ. ευρώ για την περίοδο από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον περασμένο Μάιο. Οι κοινοποιηθείσες από τη Γερμανία τροποποιήσεις του καθεστώτος περιλαμβάνουν επίσης αύξηση της μέγιστης αποζημίωσης που μπορούν να λάβουν οι φορείς εκμετάλλευσης σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, η οποία, ανάλογα με την απόσταση που καλύπτεται, θα μπορούσε να ανέλθει στο 98% των τελών πρόσβασης στις σιδηροδρομικές γραμμές, σε σύγκριση με το 45% του τότε ισχύοντος καθεστώτος.

Για τη Δανία, η Επιτροπή ενέκρινε μέτρα ύψους 26 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των παρόχων δημόσιων επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών. Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η στήριξη θα λάβει τη μορφή απαλλαγής από τα τέλη που καταβάλλουν οι σιδηροδρομικές εταιρείες για την πρόσβαση στη σιδηροδρομική υποδομή κατά την περίοδο από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020. Σκοπός του μέτρου είναι να βοηθήσει τους φορείς εκμετάλλευσης επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση λόγω της επιδημίας του κοροναϊού και να προωθήσει τη μετατόπιση των επιβατικών μεταφορών από τις οδικές στις σιδηροδρομικές, που είναι ο πιο πράσινος τρόπος μεταφοράς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κρατική ενίσχυση ύψους 31 εκατ. ευρώ για την Τσεχική Δημοκρατία προκειμένου να αποζημιωθούν οι φορείς σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών για τις ζημίες που υπέστησαν λόγω της επιδημίας του κοροναϊού. Η Τσεχία εφάρμοσε μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Στο πλαίσιο του καθεστώτος, οι φορείς σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών θα δικαιούνται αποζημίωση με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, για το 100% των ζημιών που υπέστησαν μεταξύ 12 Μαρτίου και 30 Ιουνίου 2020.

Τελευταία Νέα

ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή τρία νέα σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ «τρέχει» στη...

“Μαύρη” τρύπα στα οικονομικά του ΟΣΕ – Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι

Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι ο ΟΣΕ Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί χρήματα...

Μ. Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και η μεταναστευτική πολιτική ήταν τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την...

Παρόμοια Θέματα