Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Γερμανία: Γιατί απεργούν οι μηχανοδηγοί;


Η εργασία θεωρείται πολύ απαιτητική από τους νέους.

Στη Γερμανία πάντα υπήρχαν warnstreik, προειδοποιητικές απεργίες: εργαζόμενοι και εργοδότες ο ένας εναντίον του άλλου, όπως σε έναν καυγά σε μια ταβέρνα: κράτα με αλλιώς θα τον δείρω, γιατί δεν με κρατάς εσύ; Κοίτα, αν επιμένεις, θα απεργήσω αύριο. Σε ακραίες περιπτώσεις θα καλούνταν ένας μεσολαβητής, ένας διαιτητής που θα τους έφερνε σε συμφωνία, επειδή τις περισσότερες φορές οι θέσεις τους δεν απείχαν ποτέ τόσο πολύ , όσο τώρα. Στην πραγματικότητα, το ρήγμα δεν επήλθε ποτέ.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι lockführers απέργησαν για δύο ημέρες. Στο Βερολίνο, το S-Bahn, το επιφανειακό μετρό, που διαχειρίζεται η Deutsche Bahn, ο εθνικός σιδηρόδρομος, είχε επίσης σταματήσει. Και απειλούν να απεργήσουν ξανά τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά μερικών μονάδων μεταξύ αυτού που ζητούν και αυτού που προσφέρεται. Ζητούν 3,2%, και μπόνους 600 ευρώ για την Covid, καθώς και ανανέωση της σύμβασης για 28 μήνες και όχι για δύο χρόνια. Η Deutsche Bahn έχει ήδη προγραμματίσει αύξηση 1,2% για το επόμενο έτος βάσει της παλαιάς σύμβασης.

Αξίζει τον κόπο να προκληθούν ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και δύο ημέρες εφιάλτη για εκατομμύρια επιβάτες (4,6 εκατομμύρια κατά μέσο όρο κάθε μέρα), είτε πρόκειται για εργαζόμενους είτε για διακοπές, μετά το lockdown και πριν φτάσει το τέταρτο κύμα του ιού;

Ο μέσος ετήσιος μισθός κυμαίνεται από 31.500 έως 48.100 ευρώ μεικτά, ενώ ένας νεοπροσλαμβανόμενος ξεκινά από 2.600 ευρώ μηνιαίως. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο καθαρός μισθός, διότι εξαρτάται από την οικογενειακή επιβάρυνση και, εκτός από τους φόρους, πρέπει να αφαιρεθούν οι εισφορές για την ασφάλιση υγείας και τις συντάξεις. Ένας μηχανοδηγός με λίγα χρόνια προϋπηρεσίας κερδίζει 3.598 ευρώ, πάνω από τον εθνικό μέσο όρο για όλους τους εργαζόμενους, που είναι 3.427 ευρώ. Ο μέσος μισθός περιλαμβάνει επίσης το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο είναι σχεδόν ίσο με έναν 13ο μήνα, και το ετήσιο σύνολο διαιρείται με το 12. Οι Lockführers κερδίζουν ελαφρώς περισσότερα από τους άλλους σιδηροδρομικούς εργάτες. Ο μηχανοδηγός ενός αστικού λεωφορείου ή τρένου του μετρό κερδίζει 2.925 ευρώ μεικτά. Μόνο οι νοσοκόμες πληρώνονται καλύτερα.

“Η δική μας είναι μια σκληρή δουλειά, αναγκάζεσαι να αλλάζεις συνεχώς βάρδιες, η οικογενειακή ζωή δεν είναι εύκολη”, εξηγεί ο Maik Ullrich, 50 ετών και 34 χρόνια προϋπηρεσίας, που εντάχθηκε στην Deutsche Bahn από παιδί. “Ο μισθός αποτελείται από πολλά στοιχεία, υπερωρίες, νυχτερινή εργασία και αργίες, και αν μείνεις στο σπίτι άρρωστος, παίρνεις πολύ λιγότερα”. Ο Claus Weselsky, επικεφαλής του συνδικάτου Gdl, λέει: “Δεν θα είχαμε ποτέ απεργήσει με την παλιά διοίκηση. Τα αιτήματά μας είναι λογικά. Πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί η Deutsche Bahn παλεύει να βρει νέους οδηγούς, λείπουν 1.200, αλλά δεν μπορεί να προσελκύσει τους νέους”. Στο παρελθόν, πριν από την πανδημία, οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι προσπαθούσαν να προσλάβουν μηχανοδηγούς από το εξωτερικό μέσω ενός ευρωπαϊκού διαγωνισμού, προσφέροντας ακόμη και διαμονή.

Αν διαβάσετε τις διαμαρτυρίες των μηχανοδηγών στο Διαδίκτυο, θα διαπιστώσετε ότι η απεργία δεν αφορά μόνο τον μισθό. Διαμαρτύρονται επειδή πρέπει να εργάζονται με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, με την υποχρέωση να είναι διαθέσιμοι τα Σαββατοκύριακα και με βαριές βάρδιες. Παρά την ταλαιπωρία, το ένα τρίτο των Γερμανών τρέφει συμπάθεια για τους lockführers. 4.500 από τους 19.700 απεργούσαν και μόνο ένα τρένο στα τέσσερα δρομολόγια εκτελούσε δρομολόγια.

Τελευταία Νέα

ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή τρία νέα σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ «τρέχει» στη...

“Μαύρη” τρύπα στα οικονομικά του ΟΣΕ – Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι

Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι ο ΟΣΕ Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί χρήματα...

Μ. Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και η μεταναστευτική πολιτική ήταν τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την...

Παρόμοια Θέματα