Προβλήματα σε λιμάνια, πλοία μεταφοράς κοντέινερ και εταιρείες φορτηγών
Το κόστος φόρτωσης και μεταφοράς προϊόντων έχει εκτοξευθεί και τις συνέπειες θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις λιανικής και οι καταναλωτές, πιθανότατα την περίοδο πριν από τις εορτές.
Εχουν παρέλθει περισσότεροι από 18 μήνες μέσα στην πανδημία και η πρωτοφανής συμφόρηση που προκάλεσε στις μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα επιδεινώνεται διαρκώς, με ανάλογο αντίκτυπο στο λιανικό εμπόριο.
Το δίκτυο από λιμάνια, πλοία μεταφοράς κοντέινερ και εταιρείες φορτηγών που εκτείνεται σε όλο τον κόσμο και κινεί τα προϊόντα στις αγορές έχει μπλοκάρει, και καθώς τα εμπόδια δεν εκλείπουν, αλλά προστίθενται νέες δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης και της μετάλλαξης «Δέλτα», επιδεινώνονται οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το αποτέλεσμα είναι να εκτοξεύεται στα ύψη το κόστος φόρτωσης και μεταφοράς προϊόντων, και τις συνέπειες θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις λιανικής και οι καταναλωτές πιθανότατα την περίοδο πριν από τις εορτές.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του CNN, μεγάλες βιομηχανίες όπως οι Adidas, Crocs και Hasbro έχουν ήδη προειδοποιήσει πως θα υπάρξουν διακοπή στην προσφορά και ελλείψεις, ενώ προετοιμάζονται για το καθοριστικό τελευταίο τρίμηνο του έτους και την περίοδο προ των εορτών. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ο Μπομπ Μπίστερφελντ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας C.H. Robinson, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες logistics στον κόσμο, τόνισε πως «οι πιέσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ούτε έχουν μειωθεί καθόλου, αλλά ούτε και περιμένουμε να μειωθούν σύντομα». Τελευταία τροχοπέδη που παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο εμπόδιο είναι σε ένα από τα λιμάνια της Κίνας με τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση, το λιμάνι Νίνγκμπο της περιοχής Ζουσχάν νότια της Σαγκάης, όπου παραμένει κλειστός ο τερματικός σταθμός από τις 11 Αυγούστου, οπότε βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ένας λιμενικός υπάλληλος.
Οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι μεγάλες. Τον Ιούνιο για τον ίδιο λόγο έκλεισε μόνο για λίγες ημέρες το λιμάνι της Γιαντάν, που βρίσκεται περίπου 50 χλμ. μακριά από το Χονγκ Κονγκ, αλλά σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence πέρασε σχεδόν ένας μήνας για να επανέλθει η κανονικότητα στις λιμενικές υπηρεσίες καθώς προκλήθηκε συμφόρηση στα λιμάνια ανά τον κόσμο. Τώρα προκειμένου να αποφύγουν το κλειστό λιμάνι οι μεγάλες ναυτιλιακές μεταφοράς φορτίων, συμπεριλαμβανομένων των Maersk, Hapag-Lloyd και CMA CGM, τροποποιούν τα δρομολόγιά τους και προειδοποιούν τους πελάτες τους να είναι προετοιμασμένοι για καθυστερήσεις στην παραλαβή των παραγγελιών τους. Η Drewry Shipping αναφέρει ότι ήδη στα λιμάνια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ επικρατεί συμφόρηση, που επιδεινώνεται τις τελευταίες ημέρες και μεταδίδεται και σε άλλα λιμάνια της Ασίας, της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ. Ηδη 36 πλοία με προορισμό το Λος Αντζελες και το Λονγκ Μπιτς σταθμεύουν αναγκαστικά σε γειτονικά λιμάνια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ρολφ Χάμπεν Γιάνσεν, διευθύνοντος συμβούλου της Hapag-Lloyd, σήμερα οι πιθανότητες να φτάσει ένα πλοίο στην ώρα του έχουν πλέον περιοριστεί στο 40%, όταν τέτοιες ημέρες πέρυσι ήταν ακόμη στο 80%. Δεν είναι, πάντως, από τους πιο απαισιόδοξους, δεδομένου ότι προσβλέπει σε βελτίωση της κατάστασης «στην καλύτερη περίπτωση το πρώτο τρίμηνο του 2022». Σύμφωνα, δε, με στοιχεία της Drewry Shipping, συμβουλευτικής και ερευνητικής για τις θαλάσσιες μεταφορές, το κόστος της μεταφοράς προϊόντων από την Κίνα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη εξακολουθεί να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες μετά την εκτόξευση που σημείωσε το περασμένο έτος. Ο δείκτης τιμών μεταφοράς κοντέινερ της εν λόγω εταιρείας, ο World Container Index, καταδεικνύει πως το κόστος φόρτωσης ενός κοντέινερ 12 μέτρων και μεταφοράς του μέσω των οκτώ μεγαλύτερων δρομολογίων από την Ανατολή στη Δύση είχε φτάσει προ μίας εβδομάδας στα 9.613 δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 360% σε σύγκριση με τα επίπεδα προ ενός έτους. Η πλέον θεαματική εκτόξευση σημειώθηκε στο δρομολόγιο από τη Σαγκάη στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, με αύξηση 659% στα 13.598 δολάρια.