Στόχος του ΟΣΕ είναι η ανάδειξη του πλούσιου υλικού των ελληνικών σιδηροδρόμων – Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις από τον Υπουργό Μεταφορών.
Στις ράγες την αξιοποίησης του πλούσιου τροχιοδρομικού υλικού της Βορείου Ελλάδος και της πολύχρονης ιστορίας που το συνοδεύει, βρίσκεται η πολιτεία, ο ΟΣΕ και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται εθελοντικά προς την κατεύθυνση αυτή.
Ένα σημαντικό δείγμα αυτής της προσπάθειας είναι το Wagon-restaurant του θρυλικού «Orient Express» που βρίσκεται ήδη στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και θα είναι επισκέψιμο, στο πλαίσιο της 85ης έκθεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου βαγονιού θα γίνουν από τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών είτε την ημέρα εγκαινίων της ΔΕΘ είτε την επόμενη, όπου θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις για την επόμενη ημέρα ανάδειξης της ιστορίας του ελληνικού σιδηρόδρομου.
Πέραν των εγκαινίων εντός του πολυτελούς βαγονιού, θα στηθεί και έκθεση από το Ιστορικό Αρχείο του ΟΣΕ, έτσι ώστε οι επισκέπτες να ενημερωθούν για την ανεκτίμητη κληρονομιά των ελληνικών σιδηροδρόμων.
Το wagon-restaurant που έχει ήδη μαγνητίσει τα βλέμματα και έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, έχει ανακατασκευαστεί πλήρως, είναι λειτουργικό και μπορεί να κινηθεί σε ράγες.
Στο πλαίσιο της απόφασης της διοίκησης του ΟΣΕ να ξεκινήσει η ανακατασκευή μουσειακού τροχαίου υλικού, το επόμενο διάστημα θα πάρουν σειρά ακόμη δύο βαγόνια που βρίσκονται στη Δράμα, ένα τύπου κλινάμαξα και μια ατμάμαξα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας μικρός συρμός, ο οποίος θα είναι λειτουργικός και θα ταξιδεύει τους επιβάτες – επισκέπτες πίσω στο χρόνο, σε αλλοτινές πλην όμως νοσταλγικές εποχές.
Κινητή ιστορία
Το wagon-restaurant είναι το παλαιότερο αυτού του τύπου που υπάρχει στην Ελλάδα και ήταν κομμάτι του συρμού της γραμμής «Arlberg Orient Express». Κατασκευάστηκε το 1927 από την Αγγλική «Birmingham Railway Carriage» για λογαριασμό της «Wagon Co. Ltd», και ξεκινούσε το μαγικό ταξίδι του από το Λονδίνο, με ενδιάμεσες στάσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και τερμάτιζε στην Αθήνα.
Το βαγόνι έχει μήκος 23,4, πλάτος 2,85 και ύψος 4 μέτρα και η τραπεζαρία του χωριζόταν σε πρώτη και δεύτερη θέση, με την πρώτη θέση να είναι prive για τους αριστοκράτες ταξιδευτές και η άλλη για τους υπόλοιπους επιβάτες.
Από την ημέρα που ξεκίνησε τα ταξίδια του έχει διανύσει εκατομμύρια μίλια σιδηροτροχιάς και έχει ταξιδέψει επιβάτες σε χιλιάδες προορισμούς.
Στην Ελλάδα βρίσκεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 όταν μαζί με άλλα έξι ίδιου τύπου αγοράστηκαν από τους «Σιδηροδρόμους Ελληνικού Κράτους» (ΣΕΚ). Παρέμενε ενεργό μέχρι το 2007, οπότε και σταμάτησε το τουριστικό δρομολόγιο μεταξύ Δράμας – Τοξότη μέσα από μια ονειρεμένη διαδρομή στα στενά του Νέστου.