Θέμα ημερών είναι η επίσημη εκκίνηση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του εμπορευματικού σιδηροδρομικού σταθμού και του σταθμού διαλογής του Θριάσιου Πεδίου, γνωστού και ως Θριάσιου ΙΙ.
Ως καταληκτική ημερομηνία της Α’ Φάσης για τον εν λόγω διαγωνισμό, που αφορά στην υποβολή φακέλων για την εκδήλωση ενδιαφέροντος όπου και θα προκύψουν οι επίδοξοι μνηστήρες του έργου, έχει οριστεί η 26η Ιανουαρίου, ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα γίνει η αποσφράγιση των φακέλων.
Πρόκειται για ένα έργο, για το οποίο έγιναν αρκετές εξαγγελίες από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, όπου και τόνιζε ότι εντός του 2022 θα αναδειχθεί ο παραχωρησιούχος. Προς τούτο η η Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών «έτρεξε» τις διαδικασίες για να βγει στον αέρα η δημοπράτηση, με αποτέλεσμα ο στόχος του Υπουργείου να είναι εφικτός και να εγκατασταθεί ο παραχωρησιούχος εντός του 2023.
Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης των τευχών δημοπράτησης στόχος τόσο του Υπουργείου, όσο και της αναθέτουσας αρχής του έργου ήταν οι όροι να είναι πιο ελκυστικοί και ανταγωνιστικοί και να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του 2019.
Υπενθυμίζεται πως τότε είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εν λόγω παραχώρηση και είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Sarmed, την Piraeus Europe Asia Rail Logistics LTD, που συνδέεται με τη Cosco, την κοινοπραξία Damco Energy (θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου)-Foodlink και την κοινοπραξία ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ – Goldair Cargo. Ωστόσο, οι υποψήφιοι μνηστήρες δεν υπέβαλαν οικονομικές προσφορές με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κριθεί ως άγονος.
Τι αφορά το project
Πρόκειται για το μεγαλύτερο logistics park που θα κατασκευαστεί στη χώρα μας σε μία έκταση 1.450 στρεμμάτων που είναι στην ιδιοκτησία του ΟΣΕ. Ο ανάδοχος που θα προκύψει θα αναλάβει τα έργα για τον Εμπορευματικό Σταθμό και τον Σταθμό Διαλογής, τους χώρους εναπόθεσης φορτίων, τους χώρους τελωνείου και γραφείων, καθώς και τους πρόσθετους χώρους αποθήκευσης.
Η σύμβαση, η διάρκεια της οποίας ανέρχεται στα 30 έτη, θα αφορά την εκτέλεση του Τεχνικού Έργου (ολοκλήρωση μελετών, κατασκευή έργων και προμήθεια Εξοπλισμού) του Ε.Σ.Σ.Σ.Δ.Ι Θριασίου Πεδίου καθώς και τη παροχή των Υπηρεσιών, τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση στου Ε.Σ.Σ.Σ.Δ.Ι Θριασίου Πεδίου κατά τη διάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης, σύμφωνα και με τους όρους της Προσφοράς του Αναδόχου και της Σύμβασης Παραχώρησης.
Όπως έχει δηλώσει σε πρόσφατες τοποθετήσεις του στο παρελθόν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΕ, Σπυρίδων Πατέρας, στο Θριάσιο Πεδίο θα συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος των εμπορευματικών της Αττικής. Αυτό σημαίνει πως το Θριάσιο Πεδίο θα αποτελεί ταυτόχρονα κεντρικό εμπορευματικό σταθμό και σημαντικό διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο.
Κατ’ αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος της χώρας μας ως logistics center σε διεθνές επίπεδο. Με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερη διασύνδεση των εμπορευματικών «γραμμών» με τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κάτι το οποίο επιταχύνεται και με το διαγωνισμό των 4,7 δισ. ευρώ της ΕΡΓΟΣΕ, καθώς και με τη Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, όπου οι βρίσκονται οι πλέον οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες της ηπείρου.
Οι πιθανοί μνηστήρες
Το μεγάλο αυτό έργο αναμένεται να γίνει πεδίο σκληρών μαχών μεταξύ των σχημάτων που θα προκύψουν από τις συμμαχίες ισχυρών εγχώριων και διεθνών εταιρειών. Χωρίς αμφιβολία, οι μνηστήρες που είχαν διεκδικήσει το έργο στον άγονο διαγωνισμό του 2019 θα κάνουν την επανεμφάνισή τους.
Ένα πιθανό σχήμα είναι, επίσης, η η κοινοπραξία των ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ – Goldair Cargo. Υπενθυμίζεται, πως το εν λόγω σχήμα έχει αναλάβει την παραχώρηση του Θριασίου Ι και αναμένει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την τροποποιημένη σύμβαση καθώς καθώς και την τυπική τελική έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπή (DG COMP).
Ωστόσο, στο διάστημα μίας τριετίας και λόγω της πανδημικής κρίσης έχουν αλλάξει αρκετά τα δεδομένα στο εγχώγριο real estate καθώς και στα είδη ακινήτων που «κτυπούν» οι εταιρείες του κλάδου, οι οποίες δίνουν πλέον μεγάλη έμφαση στα logistics centers με την Αττική να βρίσκεται στο προσκήνιο.
Ο λόγος γίνεται για τις «Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία», οι οποίες κάνουν διασπορά των επενδύσεων τους σε ακίνητα μεταξύ των logistics, των κτιρίων γραφείων και των ξενοδοχείων. Καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο logistics park στην Αττική που θα πρωταγωνιστήσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δεν αποκλείεται να δούμε να δίνεται σκληρή μάχη και να δημιουργούνται συμμαχίες μεταξύ των Briq Properties, Ten Brinke Hellas, Premia Properties, Trastor και Prodea Investments.