Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
No menu items!

Η Alstom και η DB δοκιμάζουν το πρώτο επιβατικό τρένο με μπαταρία στη Γερμανία

Τη Δευτέρα, η Alstom και η Deutsche Bahn (DB), σε συνεργασία με τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Βαυαρία, θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις “πράσινες” σιδηροδρομικές υπηρεσίες, δοκιμάζοντας με επιβάτες το πρώτο πλήρως εγκεκριμένο τρένο με μπαταρίες.

Από τις 24 Ιανουαρίου, το Battery Electric Multiple Unit (BEMU) θα αρχίσει να εκτελεί επιβατικά δρομολόγια στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και η Βαυαρία θα ακολουθήσει στις 5 Φεβρουαρίου. Η DB θα διαχειρίζεται το όχημα χαμηλών εκπομπών ρύπων με τη θυγατρική της εταιρεία περιφερειακών μεταφορών DB Regio. Η δοκιμαστική λειτουργία θα διαρκέσει έως τις αρχές Μαΐου 2022.

“Οι εναλλακτικές κινήσεις αποτελούν το μέλλον της κινητικότητας και οι ολοκληρωμένες λύσεις μας θα επιτρέψουν πιο βιώσιμες σιδηροδρομικές μεταφορές σε ολόκληρη τη Γερμανία”, εξηγεί ο Müslüm Yakisan, πρόεδρος της περιοχής DACH της Alstom.

“Από το 2016, συνεργαζόμαστε για την ανάπτυξη αποτελεσματικής και οικονομικά αποδοτικής τεχνολογίας μπαταριών για την αντιμετώπιση των μη ηλεκτροδοτούμενων τμημάτων του γερμανικού δικτύου. Οι επιχειρησιακές δοκιμές με επιβάτες θα μας επιτρέψουν να συλλέξουμε πολύτιμα δεδομένα και να αποδείξουμε τη λειτουργικότητα της λύσης μας”.

“Η Deutsche Bahn θέλει να είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2040 και αυτό το πρώτο τρένο με μπαταρία σε υπηρεσία επιβατών είναι το επόμενο μεγάλο βήμα προς τα τρένα μηδενικών εκπομπών στις γερμανικές περιφερειακές μεταφορές”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της DB Regio Jörg Sandvoss.

“Με αυτή τη δοκιμή, η DB Regio θέλει να αποκτήσει πρακτική εμπειρία για να κατακτήσει αυτές τις μελλοντικές τεχνολογίες στη λειτουργία και τη συντήρηση. Η δοκιμαστική λειτουργία παρέχει νέες τεχνικές και επιχειρησιακές γνώσεις για τον χειρισμό αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας κίνησης που είναι φιλική προς το κλίμα”.

Από το 2016, η Alstom αναπτύσσει το ηλεκτροκίνητο τρένο με μπαταρία μαζί με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και με την υποστήριξη του Εθνικού Οργανισμού για την Τεχνολογία Υδρογόνου και Κυψελών Καυσίμου (NOW) και τη χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταφορών.

Το έργο στοχεύει να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση για το γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο, όπου συνολικά 450 γραμμές λειτουργούν αποκλειστικά με τρένα ντίζελ. Οι εναλλακτικοί κινητήρες επιτρέπουν την αποδοτική και χωρίς εκπομπές ρύπων λειτουργία και αυτή η τετράμηνη σχεδόν δοκιμή με επιβάτες στη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι το επόμενο βήμα προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα στις γερμανικές σιδηροδρομικές μεταφορές. Στο μέλλον, αυτή η τεχνολογία BEMU θα εφαρμοστεί στην πλατφόρμα Alstom Coradia.

Τις καθημερινές, το τρένο που λειτουργεί με μπαταρία θα εκτελεί δρομολόγια στη Βάδη-Βυρτεμβέργη στη γραμμή Στουτγάρδη – Χορμπ και τα Σάββατα και τις Κυριακές στη γραμμή Πλέινφελντ – Γκουντσενχάουζεν στην περιοχή των λιμνών της Φραγκονίας.

Αυτός ο σχεδιασμός θα μεγιστοποιήσει τη χιλιομετρική απόσταση του τρένου κατά τη διάρκεια των δοκιμών σε διάφορα προφίλ διαδρομών και σενάρια φόρτισης της μπαταρίας. Ενώ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη η επαναφόρτιση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της τρέχουσας διαδρομής, στη Βαυαρία η επαναφόρτιση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε ηλεκτροδοτούμενους σταθμούς προορισμού και αναχώρησης, καθώς η ενδιάμεση διαδρομή δεν είναι ηλεκτροδοτούμενη.
Η DB Regio θα εκμεταλλεύεται το τρένο στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Βαυαρία. Οι συνδεδεμένοι εταίροι του έργου είναι η Nahverkehrsgesellschaft Baden-Württemberg (NVBW) και η Bayerische Eisenbahngesellschaft (BEG).

Ενώ τα τρένα υδρογόνου της Alstom είναι βελτιστοποιημένα για μεγαλύτερες διαδρομές, τα BEMU της Alstom είναι κατάλληλα για μικρότερες διαδρομές ή γραμμές με μη ηλεκτροδοτούμενα τμήματα που προηγουμένως καλύπτονταν από οχήματα ντίζελ. Οι απευθείας συνδέσεις μεταξύ ηλεκτροδοτούμενων και μη ηλεκτροδοτούμενων τμημάτων του δικτύου είναι πλέον δυνατές και μπορούν να λειτουργούν χωρίς εκπομπές ρύπων, χωρίς την ανάγκη πρόσθετης ηλεκτροκίνησης, μειώνοντας το χρόνο ταξιδιού μεταξύ πόλης και χώρας.

Τελευταία Νέα

Ξεκινούν οι εργασίες στην γραμμή του Τρένου Πηλίου

Αυτοψίες Δημάρχου Νοτίου Πηλίου- Διευθύνοντα Συμβούλου ΟΣΕ Τελικές αυτοψίες και επιμετρήσεις στη γραμμή του Τρένου...

Ο ΔΕΣΦΑ για το «μπάζωμα» στα Τέμπη: Ο αγωγός διέρχεται παράλληλα σε απόσταση 10 περίπου μέτρων από τις σιδηροδρομικές γραμμές

Ο ΔΕΣΦΑ είναι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Συνεπώς είναι η καθ' ύλην...

Χρ. Σταϊκούρας στο Πρώτο Πρόγραμμα : Σε δύο χρόνια η πλήρης αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου – Ο Ντάνιελ μάς πήγε δυο χρόνια πίσω

Στην επόμενη διετία αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στο τμήμα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, εξαιτίας...

Παρόμοια Θέματα