Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
No menu items!

Ιστορικό ντοκουμέντο φέρνουν στο φως οι “Φίλοι Γαλλικού Σταθμού Αλεξ/πολης” 

Τη μοιραία νύχτα της 3ηςπρος 4η Μαρτίου 1943, 42 Εβραίοι πολίτες της Αλεξανδρούπολης, που ανήκαν σε 12 οικογένειες συγκεντρώθηκαν από τις Βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής στον επιβατικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, για να πάρουν το βασανιστικό δρόμο, με τη γνωστή, απεχθή κατάληξη..

Δυστυχώς, ο σιδηρόδρομος, που αποτέλεσε την «γενεσιουργό αιτία» της δημιουργίας του Δεδεαγάτς και κατά συνέπεια και της Εβραϊκής παρουσίας στην πόλη, κατέληξε να γίνει το εφαλτήριο για την εξαφάνισή της.

Όμως, στον αριθμό των θυμάτων συμπεριλαμβάνεται το σύνολο σχεδόν των Εβραίων της προπολεμικής Αλεξανδρούπολης, δηλ. 150 στον αριθμό και όχι μόνο οι 42, καθώς 100 περίπου από αυτούς εγκατέλειψαν την πόλη τα πρώτα χρόνια της Κατοχής, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι κάτοικοι.

Οι Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης, με την πεποίθηση ότι η κοινωνία της πόλης οφείλει να μεταφέρει στις επόμενες γενιές την ιστορία της και να την αναδεικνύει, σχεδιάζουμε ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ στη μνήμη των θυμάτων της πόλης, που θα έχει το χαρακτήρα του ιστορικού περιπάτου.

Τελευταία Νέα

Τέλη χρήσης δικτύου: Τα επιχειρήματα της Hellenic Train

Υποενότητα, με θέμα «Τέλη Χρήσης Δικτύου» στην ενότητα «Ενδεχόμενες Υποχρεώσεις» περιλαμβάνονται στην οικονομική έκθεση...

Οικονομικά αποτελέσματα 2023 της Hellenic Train: Έσοδα 97,02 εκατ., με ζημιές 65,09 εκατ. Δάνεια 70 εκατ. από Trenitalia

Κατά τη διάρκεια του 2023, η Hellenic Train κατέγραψε δραστική μείωση των συνολικών εσόδων...

Σιδηρόδρομοι: Στον μηχανισμό για τη Σύνδεση της Ευρώπης ΙΙ εντάχθηκαν 4 έργα

Τέσσερα νέα σιδηροδρομικά έργα στην Ελλάδα εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την...

Παρόμοια Θέματα