Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022
No menu items!

Ιστορικό ντοκουμέντο φέρνουν στο φως οι “Φίλοι Γαλλικού Σταθμού Αλεξ/πολης” 

Τη μοιραία νύχτα της 3ηςπρος 4η Μαρτίου 1943, 42 Εβραίοι πολίτες της Αλεξανδρούπολης, που ανήκαν σε 12 οικογένειες συγκεντρώθηκαν από τις Βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής στον επιβατικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, για να πάρουν το βασανιστικό δρόμο, με τη γνωστή, απεχθή κατάληξη..

Δυστυχώς, ο σιδηρόδρομος, που αποτέλεσε την «γενεσιουργό αιτία» της δημιουργίας του Δεδεαγάτς και κατά συνέπεια και της Εβραϊκής παρουσίας στην πόλη, κατέληξε να γίνει το εφαλτήριο για την εξαφάνισή της.

Όμως, στον αριθμό των θυμάτων συμπεριλαμβάνεται το σύνολο σχεδόν των Εβραίων της προπολεμικής Αλεξανδρούπολης, δηλ. 150 στον αριθμό και όχι μόνο οι 42, καθώς 100 περίπου από αυτούς εγκατέλειψαν την πόλη τα πρώτα χρόνια της Κατοχής, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι κάτοικοι.

Οι Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης, με την πεποίθηση ότι η κοινωνία της πόλης οφείλει να μεταφέρει στις επόμενες γενιές την ιστορία της και να την αναδεικνύει, σχεδιάζουμε ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ στη μνήμη των θυμάτων της πόλης, που θα έχει το χαρακτήρα του ιστορικού περιπάτου.

Τελευταία Νέα

Πρόταση-έκπληξη για την αναβίωση του ανενεργού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου

Θα αναβιώσει το ανενεργό, από το 2010, σιδηροδρομικό δίκτυο μεγάλων τμημάτων της Πελοποννήσου; Αυτή...

Απεργία στους αυστριακούς σιδηροδρόμους

Μετά την αποτυχία των μισθολογικών διαπραγματεύσεων, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους της Αυστρίας διακόπτουν τη...

Κατάκολο-Πύργος-Αλφειός-Ολυμπία: Αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής

Η τοποθέτηση των συστημάτων νέας τεχνολογίας με αυτόματες μπάρες περιλαμβάνονται στη μελέτη του έργου...

Παρόμοια Θέματα