Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

Ο ευρωπαϊκός σιδηροδρομικός τομέας σε πλήρη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και τον λαό της

Η Κοινότητα Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομών (CER) και τα μέλη της συμμετέχουν ενεργά στις ανθρωπιστικές προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ για τη στήριξη των προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Η Κοινότητα Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομών (CER) καταδεικνύει έμπρακτα την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και τον λαό της. Η CER και τα μέλη της συμμετέχουν ενεργά στις ανθρωπιστικές προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ για τη στήριξη των προσφύγων που εγκαταλείπουν τη χώρα. Τα μέλη και οι εταίροι της CER δεσμεύονται και συμμορφώνονται με όλες τις ισχύουσες κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας.

Το μέλος-εταίρος της CER Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι (UZ) αναφέρει ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί, με προτεραιότητα στα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Μέχρι στιγμής τα τρένα εκκένωσης και ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν μπορέσει να δρομολογηθούν από το Κίεβο και άλλους σιδηροδρομικούς κόμβους όπως το Λβιβ, το Ουζχόροντ και το Τσοπ προς την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία είτε με απευθείας δρομολόγια είτε με ανταποκρίσεις.

Οι γειτονικές σιδηροδρομικές εταιρείες PKP (Πολωνία), CFM (Μολδαβία), CFR Călători (Ρουμανία), MÁV (Ουγγαρία), ZSSK και ŽSR (Σλοβακία), ČD, ČD Cargo και Správa železnic (Τσεχία), υποστηρίζουν ενεργά την εκκένωση και την παροχή βοήθειας στους πολίτες. Για παράδειγμα, οργανώνουν ανθρωπιστικά τρένα για τους πρόσφυγες απευθείας από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες και βοηθούν στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας πίσω στη χώρα. Η PKP δρομολογεί ανθρωπιστικά τρένα που διέρχονται μεταξύ των ακόλουθων πολωνο-ουκρανικών συνοριακών σταθμών: Medyka – Mostiska, Hrubieszów – Izow και Dorohusk – Jagodin. Η ÖBB (Αυστρία) επιβεβαίωσε τη συνεργασία της τσεχικής θυγατρικής της Rail Cargo Logistics με τους Τσέχους εταίρους σε ένα νυχτερινό τρένο που χρησιμεύει ως χερσαία γέφυρα μεταξύ Πράγας και Κιέβου με χώρο για 600 παλέτες τροφίμων και 400 κρεβάτια επιβατών.

Καθώς οι πρόσφυγες φτάνουν στην ΕΕ, πολλές ακόμη σιδηροδρομικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν επιπλέον βαγόνια στα τρένα και να καταστήσουν το ταξίδι δωρεάν για τους Ουκρανούς πολίτες, προκειμένου να φτάσουν σε καταφύγιο ή να συναντήσουν μέλη της οικογένειάς τους σε όλη την ήπειρο. Στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, για παράδειγμα, η συνεργασία μεταξύ της ÖBB (Αυστρία), της ČD (Τσεχία) και της Deutsche Bahn (Γερμανία) ανοίγει πρόσθετες επιλογές ταξιδιού σε περισσότερους σταθμούς άφιξης. Οι Ουκρανοί μπορούν να κάνουν δωρεάν κράτηση για τα επόμενα σιδηροδρομικά ταξίδια εντός αυτών των χωρών. Αλλού, οι σιδηροδρομικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των CFL (Λουξεμβούργο), DSB (Δανία), LTG (Λιθουανία), NS (Ολλανδία) BLS, SBB (Ελβετία), SNCB/NMBS (Βέλγιο), SNCF (Γαλλία) και VR Group (Φινλανδία), προσφέρουν επίσης δωρεάν εισιτήρια στους Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ η Eurostar προσφέρει δωρεάν διέλευση σε όσους δικαιούνται να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλες εταιρείες όπως η FS Italiane (Ιταλία), η LDZ (Λετονία), η SŽ (Σλοβενία) και η ŽFBH (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) είναι σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στις προσπάθειες ανακούφισης.

Οι ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εταιρείες είναι αποφασισμένες να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Στο πλαίσιο των εθνικών προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης και παροχής βοήθειας, οι σιδηροδρομικές εταιρείες παρέχουν βοήθεια, από τηλεφωνικές γραμμές πληροφόρησης μέχρι καταλύματα, χώρους για περίθαλψη και συμβουλευτική, ακόμη και ευκαιρίες απασχόλησης, καθώς και οργάνωση άλλων μορφών ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως έρανοι και συλλογές βασικών προμηθειών. Ως ένα ακόμη παράδειγμα, η FS Italiane είναι έτοιμη να διαθέσει ένα ιατρικό τρένο (που χρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του COVID-19) για να φτάσει στα σύνορα με την Ουκρανία ή σε άλλους σιδηροδρομικούς προορισμούς όπου μπορεί να χρειαστεί ένα μικρό κινητό νοσοκομείο.

Μέσω αυτών των δράσεων, η σιδηροδρομική κοινότητα δηλώνει την αλληλεγγύη της στους συναδέλφους της στους Ουκρανικούς Σιδηροδρόμους και στον ουκρανικό λαό, βοηθώντας τη μετακίνηση ανθρώπων και ζωτικής σημασίας βοήθειας σε περιόδους ανάγκης. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνεχίσουν να εμπλουτίζονται και να επεκτείνονται τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, τα μέλη και οι εταίροι της CER εφαρμόζουν πλήρως όλες τις κυρώσεις που εξέδωσαν οι εθνικές τους κυβερνήσεις.

Τελευταία Νέα

Ανακοίνωση καταγγελία της ΔΕΣΚ-Σ

Αθήνα,  22/10/2024 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,      Καταγγέλλουμε την προσπάθεια τρομοκράτησης, εκβιασμού των συναδέλφων από...

Ισπανία:Εκτροχιασμός και ανατροπή αμαξοστοιχίας χωρίς επιβάτες.

Μια αμαξοστοιχία της σειράς Renfe 114 χωρίς επιβάτες υπέστη ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια...

Σύγκρουση επιβατικών τρένων στην Ουαλία

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και ακόμη 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση...

Παρόμοια Θέματα