Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
No menu items!

Κάτω Χώρες:Η Alstom κάνει άλλο ένα βήμα προς την αυτόνομη λειτουργία τρένων

Η Alstom, ηγέτης στον τομέα της έξυπνης κινητικότητας, και εταίρος της Elta Systems και η εταιρεία έξυπνης κινητικότητας NIART πραγματοποίησαν με επιτυχία δοκιμές του συστήματος ανίχνευσης εμποδίων (Obstacle Detection System – ODS) στο Oosterhout, κοντά στην πόλη Breda των Κάτω Χωρών.

Οι δοκιμές αυτές, που διεξήχθησαν με τον διαχειριστή υποδομών της Ολλανδίας, ProRail και τον διαχειριστή σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών Lineas, έδειξαν ότι το σύστημα ανίχνευσης εμποδίων (Obstacle Detection System – ODS) που είναι εγκατεστημένο στην ατμομηχανή μπορεί να ανιχνεύει εμπόδια σε απόσταση έως και 1.000 μέτρων σε όλες τις καιρικές συνθήκες και συνθήκες ορατότητας (ημέρα και νύχτα).

Το ODS μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως σύστημα υποβοήθησης του οδηγού όσο και ως πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα σε συνδυασμό με το στοιχείο AutoPilot της Alstom. Οι δοκιμές αυτές διεξήχθησαν στο πλαίσιο των εν εξελίξει δοκιμών ATO (Automatic Train Operation) σε συρμούς ελιγμών στο επίπεδο αυτοματισμού 4 της GoA.

Το ODS της NIART είναι ένα σύστημα αντίληψης που βασίζεται σε ένα καινοτόμο ψηφιακό ραντάρ υψηλής ανάλυσης, το οποίο συνδυάζεται με πολυφασματική ηλεκτροοπτική και υποστηρίζεται από ισχυρούς αλγορίθμους μηχανικής μάθησης και κλασικούς αλγορίθμους για την ανίχνευση και ταξινόμηση εμποδίων στην πορεία του τρένου σε απόσταση 1.000 μέτρων, σε όλες τις καιρικές συνθήκες και συνθήκες ορατότητας.

Το σύστημα είναι μια πλήρως αυτόνομη λύση επί του οχήματος που παρέχει στον μηχανοδηγό έγκαιρη προειδοποίηση και χρήσιμες πληροφορίες για την ασφάλεια και την αξιοπιστία της διαδρομής, ιδίως σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το σημείο καμπής είναι το ραντάρ, το οποίο σαρώνει τη διαδρομή με ρυθμό 200 φορές ανά δευτερόλεπτο και χρησιμοποιεί τεχνικές απεικόνισης υψηλής ανάλυσης, για να αναλύσει το πεδίο και να εντοπίσει εμπόδια σε απόσταση μεγαλύτερη από ένα χιλιόμετρο, ακόμη και όταν η ορατότητα για τον οδηγό και τα οπτικά συστήματα είναι μειωμένη.

Η τεχνογνωσία της Elta Systems στις τεχνικές απεικόνισης που χρησιμοποιούνται σε επίγεια και διαστημικά συστήματα επιστρατεύεται για την επίλυση μιας από τις κύριες προκλήσεις του σιδηροδρομικού αυτοματισμού: την αξιόπιστη λειτουργία σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Η επόμενη φάση του πιλοτικού έργου στις Κάτω Χώρες, η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι η δοκιμή του ODS σε συνδυασμό με την αυτόματη λειτουργία της αμαξοστοιχίας (ATO).

Ο απώτερος στόχος είναι να έχουμε μια μηχανή ελιγμών που να μπορεί να κινείται εντελώς μόνη της, να ενσωματώνει πλήρως το ODS με τα συστήματα ATO και να επιτρέφει έτσι τη λειτουργία GOA3-4 για μελλοντικά αυτόνομα τρένα. Τα επόμενα στάδια των δοκιμών θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η Alstom έχει αποδείξει τα οφέλη της ATO ειδικά σε συστήματα μετρό σε όλο τον κόσμο. Η εμπειρία δείχνει ότι η αυτοματοποίηση οδηγεί σε αύξηση της χωρητικότητας, μείωση του κόστους, εξοικονόμηση ενέργειας και ευέλικτες λειτουργίες.

Η αυτοματοποίηση στον σιδηροδρομικό τομέα επιτρέπει στους φορείς εκμετάλλευσης να αυξήσουν τη χωρητικότητα των δικτύων τους χωρίς να προβούν σε δαπανηρές αλλαγές στην υποδομή.

Τελευταία Νέα

Επενδύσεις 100 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το στρατηγικό πλάνο του ιταλικού ομίλου FS ως το 2029

Πάνω από 100 δισ. ευρώ επενδύσεων σε διάστημα πέντε ετών, ώστε να συμβάλει απτά...

Επανέρχονται, από τις 14/12, τα δρομολόγια των τουριστικών αμαξοστοιχιών Πηλίου (Μουτζούρης)

Από τις 14 Δεκεμβρίου, επανέρχονται τα δρομολόγια των τουριστικών αμαξοστοιχιών 3800 – 3801 του...

Περικοπές σχεδόν 5.000 θέσεων εργασίας, έως το 2029, στην DB Cargo

Η DB Cargo, θυγατρική της κρατικής γερμανικής σιδηροδρομικής εταιρείας Deutsche Bahn AG, πρόκειται να...

Παρόμοια Θέματα