Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
No menu items!

Κ. Καραμανλής: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την πληρωμή των πρώτων αποζημιώσεων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Πλησιάζει η ώρα της πληρωμής για τους πρώτους δικαιούχους της αποζημίωσης από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τον αποκλεισμό τους σε τρένα κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εξαίρεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την εφαρμογή ευρωπαϊκών Κανονισμών για αποζημιώσεις επιβατών, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πρώτων 500 δικαιούχων. 

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν τρία περιστατικά ακυρώσεων και καθυστερήσεων αμαξοστοιχιών στη γραμμή Φλώρινα – Πλατύ τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2021 και στην απάντηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε επιβάτη σύμφωνα με την οποία τα προβλήματα οφείλονταν σε αστάθμητους παράγοντες (ατυχή συμβάντα, κυκλοφοριακοί λόγοι, διακοπές ρεύματος, βλάβες στο τροχαίου υλικού κ.α.). Όσο για την αποζημίωση, παρέχεται μόνο έκπτωση ίση με την τιμή του εισιτηρίου, μόνο όταν η καθυστέρηση σε δρομολόγιο ξεπερνά τα 90 λεπτά. Την ίδια στιγμή, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει εξαιρεθεί από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών Κανονισμών 1371/2007 και 2021/782 για τα δικαιώματα των επιβατών σιδηροδρόμου, όσον αφορά τις αποζημιώσεις επιβατών. 

Οι βουλευτές, ζήτησαν μεταξύ άλλων από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί για την ομαλή εκτέλεση των δρομολογίων στη γραμμή Φλώρινα – Πλατύ, τον λόγο για τον οποίο δόθηκε εξαίρεση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, το λόγο για τον οποίο όρισε το ποσό των 1.000 ευρώ ως αποζημίωση κατά την πρόσφατη κακοκαιρία αντί για την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών κανονισμών, ενώ τέλος, ζητήθηκε να κοινοποιηθεί και το έγγραφο με το οποίο ζητήθηκε από την ΕΕ η εξαίρεση καθώς και η απάντηση σε αυτό.

Όπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής στην απάντησή του, ο ίδιος ο κανονισμός 1371/2007 παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα εξαιρέσεων από άρθρα του χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δυνατότητα που έχουν αξιοποιήσει ήδη χώρες όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Εσθονία, ενώ υπενθυμίζει ότι και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξαίρεση από τον κανονισμό, η οποία παρέμεινε και μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συμπληρώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των εξαιρέσεων.

Όσον αφορά την αποζημίωση των 1.000 ευρώ, ο υπουργός αναφέρει ότι πρόκειται για μία αποζημίωση η οποία ζητήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά και έγινε αμέσως δεκτή από την εταιρεία, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πληρωμή των πρώτων δικαιούχων. 

Τέλος, σχετικά με τα περιστατικά καθυστερήσεων, αυτά σύμφωνα με τον υπουργό οφείλονται στον διαχειριστή της υποδομής, ΟΣΕ, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τα έργα συντήρησης του δικτύου με τον κ. Καραμανλή να σημειώνει πως αυτό αλλάζει καθώς ήδη υλοποιείται το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων κόστους 5 δις ευρώ. 

Τελευταία Νέα

Ξεκινούν οι εργασίες στην γραμμή του Τρένου Πηλίου

Αυτοψίες Δημάρχου Νοτίου Πηλίου- Διευθύνοντα Συμβούλου ΟΣΕ Τελικές αυτοψίες και επιμετρήσεις στη γραμμή του Τρένου...

Ο ΔΕΣΦΑ για το «μπάζωμα» στα Τέμπη: Ο αγωγός διέρχεται παράλληλα σε απόσταση 10 περίπου μέτρων από τις σιδηροδρομικές γραμμές

Ο ΔΕΣΦΑ είναι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Συνεπώς είναι η καθ' ύλην...

Χρ. Σταϊκούρας στο Πρώτο Πρόγραμμα : Σε δύο χρόνια η πλήρης αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου – Ο Ντάνιελ μάς πήγε δυο χρόνια πίσω

Στην επόμενη διετία αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στο τμήμα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, εξαιτίας...

Παρόμοια Θέματα