Με τρία μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 162 εκατομμυρίων ευρώ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας γίνεται η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα με πλήρη ηλεκτροκίνηση στο σύνολο του θεσσαλικού σιδηροδρόμου και η πόλη της Λάρισας αποκτά ηχοπετάσματα κατά μήκος του συνόλου των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται εντός του αστικού ιστού. «Πρόκειται για έργα που ξεκινούν το επόμενο διάστημα και μεταμορφώνουν την αρχιτεκτονική του σιδηροδρομικού τοπίου και το μεταφορικό έργο στη Θεσσαλία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Έργα με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αλλάζουν την ταχύτητα, αναβαθμίζουν το επίπεδο ασφάλειας και βελτιώνουν συνολικά την εμπειρία μετακίνησης με το σιδηρόδρομο στη Θεσσαλία».
Συγκεκριμένα:
– Μετά την υπογραφή της σύμβασης από την ΕΡΓΟΣΕ, ξεκινά το έργο της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Λάρισα – Βόλος. Οι δύο πόλεις έρχονται πιο κοντά, με τη διαδρομή να διαρκεί 40 λεπτά ενώ ανοίγει ο δρόμος για την προαστιακή σύνδεση μεταξύ Βόλου- Θεσσαλονίκης που θα μπορεί να διεξάγεται σε περίπου 100 λεπτά.
-Το επόμενο διάστημα υπογράφεται από την ΕΡΓΟΣΕ η σύμβαση της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Παλαιοφάρσαλος- Καλαμπάκα, με την οποία ολοκληρώνεται η ηλεκτροκίνηση του θεσσαλικού σιδηροδρόμου στο σύνολό του. «Πρόκειται» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «για έργο συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 72 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. «Βρήκαμε χρηματοδότηση, εντάξαμε το έργο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, δημοπρατήθηκε, αλλά μετά από ενστάσεις ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από το ΣτΕ. Το έργο επαναδημοπρατήθηκε, αναδείχτηκε ανάδοχη εταιρία και βρισκόμαστε στο στάδιο του ελέγχου της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Περιμένουμε την έγκριση, για να υπογραφεί η σύμβαση από την ΕΡΓΟΣΕ» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
Το έργο αφορά στην εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροκίνησης σε μήκος 81,4 χιλιόμετρα στη γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, συνδέοντας το κύριο σιδηροδρομικό δίκτυο (Αθηνών -Θεσσαλονίκης – εξωτερικού) µε το σύνολο του δυτικού Θεσσαλικού κάμπου. Πρόκειται για έργο προάγγελο της σχεδιαζόμενης από τον ΟΣΕ επέκτασης του σιδηρόδρομου προς Κοζάνη και Ηγουμενίτσα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας σε πρόσφατη συνεδρίασή του γνωμοδότησε θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους της μελέτης στο τμήμα Καλαμπάκα-Δήμητρα Γρεβενών.
Όλο το τμήμα θα είναι πλήρως ηλεκτροκινούμενο και θα περιλαμβάνει σύγχρονα συστήματα Σηματοδότησης και Τηλεπικοινωνιών, καθώς και αυτόματης προστασίας συρμών ETCS που οδηγούν σε αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας και άνεσης των μετακινήσεων κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, στην αύξηση της ταχύτητας κίνησης και την ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων. Το τρένο θα λειτουργεί ως Προαστιακός Σιδηρόδρομος για την περιοχή Παλαιοφάρσαλος-Καρδίτσα-Τρίκαλα-Καλαμπάκα, εξυπηρετώντας τις καθημερινές ανάγκες χιλιάδων επιβατών και ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
-Προχωρά το έργο της εγκατάστασης ηχοπετασμάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών στην πόλη της Λάρισας. «Αναλάβαμε πρωτοβουλία», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «αναγνωρίζοντας το πρόβλημα επικινδυνότητας από τη διέλευση των σιδηροδρομικών γραμμών μέσα στην πόλη της Λάρισας. Με ενσυναίσθηση, ανταποκριθήκαμε στις επιθυμίες και τις ανάγκες των ανθρώπων που κατοικούν δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Στρατηγικά σχεδιάσαμε, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας, ένα πρωτοποριακό έργο, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 7 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Το έργο δημοπρατήθηκε από τον ΟΣΕ και αναδείχτηκε ανάδοχος που στη συνέχεια αποσύρθηκε από το διαγωνισμό λόγω της αύξησης στις τιμές των υλικών κατασκευής δημοσίων έργων. Χθες, συνεδρίασε εκ νέου η αρμόδια Επιτροπή του ΟΣΕ και προχωρούν οι διαδικασίες κατακύρωσης του έργου σε επόμενο ανάδοχο».
Η Λάρισα γίνεται η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με 9,5 χιλιόμετρα «πράσινα» ηχοπετάσματα, στο σύνολο της σιδηροδρομικής γραμμής, εντός του αστικού ιστού. Το έργο δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες στις συνοικίες που γειτνιάζουν με τις σιδηροδρομικές γραμμές, οδηγεί σε δραστική μείωση το θορύβου από τη λειτουργία των συρμών, αλλάζει την αρχιτεκτονική του τοπίου και αναβαθμίζει το περιβάλλον. Τα έργα μας κινούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δίνουν πνοή στην οικονομία και θέσεις εργασίας στην κοινωνία, αφήνουν πίσω τους μέλλον, μας πάνε όλους μαζί μπροστά» τόνισε ο Περιφερειάρχης.