Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
No menu items!

COSCO – Δρομολόγηση τρένου Ελλάδας-Ρουμανίας για την αποσυμφόρηση της Constanța

Η COSCO Shipping Lines Romania εξετάζει το ενδεχόμενο να δρομολογήσει μια υπηρεσία τρένου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ του ελληνικού λιμένα του Πειραιά και των ρουμανικών τερματικών σταθμών. Αυτό είναι μια απάντηση στο πολύ επιβαρυμένο λιμάνι της Κωνστάντας, το οποίο δέχεται το μεγαλύτερο όγκο του Μεσαίου Διαδρόμου στο δρόμο προς την Ευρώπη. Μια σιδηροδρομική υπηρεσία από και προς τον Πειραιά θα εξορθολογίσει την κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων, εξήγησε ο Cătălin Petre, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της COSCO Shipping Lines Romania.

Ο Petre ανακοίνωσε τη δυνατότητα σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας που προσφέρει η COSCO σε σχόλιό του στη ρουμανική ιστοσελίδα Tranzit. Ανέφερε ρητά ότι η σιδηροδρομική υπηρεσία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού. “Το ενδιαφέρον της πλοιοκτήτριας εταιρείας είναι να συνεχιστεί η μεταφορά μεγάλων όγκων μέσω του λιμανιού της Κωνστάντζας, αλλά και να δοθεί μια εναλλακτική λύση, με μικρότερο χρόνο διέλευσης, με απευθείας παράδοση ή παραλαβή από ή προς το κέντρο ή τα δυτικά της χώρας”, είπε.

“Το τρένο θα μπορούσε να φτάσει από τον Πειραιά σε δύο ή τρεις ημέρες, ανάλογα με τις συνθήκες της σιδηροδρομικής υποδομής, εξασφαλίζοντας έτσι τη σύνδεση με τoυς τερματικούς σταθμούς του Βουκουρεστίου, του Ploiești ή του Arad συνέχισε ο Petre.

Το όραμα υπήρχε

Το ρουμανικό τμήμα της COSCO δεν είναι το μόνο που εξετάζει το ενδεχόμενο σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Αυτή ήταν μια από καιρό αναμενόμενη εξέλιξη για την Ocean Rail Logistics, τη θυγατρική εταιρεία σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών της COSCO στον Πειραιά. Η ελληνική εταιρεία δραστηριοποιείται στον Διάδρομο Χ, που συνδέει τον Πειραιά με την Κεντρική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων. Ωστόσο, η διέλευση από τη Βουλγαρία και η άφιξη στη Ρουμανία ήταν στους σχεδιασμούς της εδώ και χρόνια, αλλά καθυστερούσε λόγω πρόσθετου λειτουργικού κόστους.

Η ελληνική και η βουλγαρική κυβέρνηση υποστηρίζουν επίσης την ανάπτυξη σιδηροδρομικών γραμμών που θα εκτείνονται μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας μέσω Βουλγαρίας. Η Ρουμανία μετατρέπεται σταδιακά σε κόμβο για τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές στα Βαλκάνια, δεδομένου ότι αποτελεί επίσης την κύρια πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τις μεταφορές που προέρχονται από τον Δρόμο του Μεταξιού. Μια εναλλακτική σιδηροδρομική υπηρεσία μεταξύ του Πειραιά και της Ρουμανίας θα αποσυμφορήσει την Κωνσταντινούπολη αλλά και θα ενισχύσει τη διασύνδεση μεταξύ των δύο σταυροδρομίων που εκτείνονται προς τη Βόρεια Ευρώπη και την Ασία.

Τελευταία Νέα

Ξεκινούν οι εργασίες στην γραμμή του Τρένου Πηλίου

Αυτοψίες Δημάρχου Νοτίου Πηλίου- Διευθύνοντα Συμβούλου ΟΣΕ Τελικές αυτοψίες και επιμετρήσεις στη γραμμή του Τρένου...

Ο ΔΕΣΦΑ για το «μπάζωμα» στα Τέμπη: Ο αγωγός διέρχεται παράλληλα σε απόσταση 10 περίπου μέτρων από τις σιδηροδρομικές γραμμές

Ο ΔΕΣΦΑ είναι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Συνεπώς είναι η καθ' ύλην...

Χρ. Σταϊκούρας στο Πρώτο Πρόγραμμα : Σε δύο χρόνια η πλήρης αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου – Ο Ντάνιελ μάς πήγε δυο χρόνια πίσω

Στην επόμενη διετία αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στο τμήμα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, εξαιτίας...

Παρόμοια Θέματα