Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Από την Κίνα στη Σκανδιναβία μέσω Ελλάδας και σιδηροδρομικώς…

Μπορούν οι σκανδιναβικές χώρες να συνδεθούν μέσω του Δρόμου του Μεταξιού με την Κίνα με σημείο διέλευσης την Ελλάδα; Αυτό είναι εφικτό, λέει η Nordicon, μια εταιρεία ενοποίησης που λειτουργεί μια νέα πολυτροπική υπηρεσία μεταξύ του Yantian της Κίνας και της Σκανδιναβίας μέσω του λιμανιού του Πειραιά στην Ελλάδα.

“Οι ναυτιλιακές εταιρείες προβλέπουν μια συνεχιζόμενη κατάσταση πίεσης στην ηπειρωτική χώρα για το υπόλοιπο του 2022 στο Ρότερνταμ, την Αμβέρσα και το Αμβούργο. Ο μέσος χρόνος διαμετακόμισης για τις παραδοσιακές θαλάσσιες μεταφορές είναι σήμερα περίπου 55-60 ημέρες από την Κίνα στη Δανία”, εξήγησε η Nordicon. Η εταιρεία ανέπτυξε τη λύση θαλάσσιων-σιδηροδρομικών μεταφορών για να αντιμετωπίσει την υπερφόρτωση των ευρωπαϊκών λιμανιών και τις σημαντικά διαταραγμένες παραδοσιακές διαδρομές του Δρόμου του Μεταξιού.

Η πολυτροπική λύση θαλάσσιων/σιδηροδρομικών μεταφορών της Nordicon. Πηγή: ΕΛ: Nordic-on.com


20 ημέρες ταχύτερα
Πολλές επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, καθώς οι εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τον Δρόμο του Μεταξιού. Εκτός από τον Μέσο Διάδρομο, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους δύο μήνες, οι διαμεταφορείς και οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν καταλήξει σε λύσεις θαλάσσιων-σιδηροδρομικών μεταφορών που μπορούν να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικές. Μία από αυτές είναι η DSV, η οποία συνδέει τα λιμάνια της Νοτιοανατολικής Ασίας με το λιμάνι Algeciras στην Ισπανία και στη συνέχεια μεταφέρει το φορτίο στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα σιδηροδρομικώς.

Γενικά, τα λιμάνια της Μεσογείου, όπως η Τεργέστη και ο Πειραιάς, έχουν συμπεριληφθεί στη συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματική διαφοροποίηση των διαδρομών του Δρόμου του Μεταξιού. Η Nordicon απέδειξε με τη λύση πολυτροπικών μεταφορών ότι τα λιμάνια αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως κόμβοι πύλης και να παρέχουν γρήγορες συνδέσεις Ασίας-Ευρώπης χωρίς να αποκλείεται ο σιδηρόδρομος.

Η Nordicon προσφέρει ένα εβδομαδιαίο δρομολόγιο μεταξύ του Yantian στην Κίνα και του λιμανιού του Πειραιά στην Ελλάδα. Το φορτίο που μεταφέρεται δια θαλάσσης μεταφορτώνεται σε τρένα στον Πειραιά και συνεχίζει το ταξίδι του μέσω των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης μέχρι τον Βορρά προς τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Στην πραγματικότητα, αυτό αποδεικνύεται πολύ καλύτερη λύση από τη θαλάσσια μεταφορά προς τα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης, καθώς ο χρόνος διαμετακόμισης είναι περίπου 20 ημέρες μικρότερος.

Μια λύση που έχει ήδη δοκιμαστεί
Ωστόσο, δεν πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης. Συγκεκριμένα, το λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό με αυτόν τον τρόπο και οι σιδηροδρομικές εταιρείες το αξιοποιούν ως πύλη εισόδου ασιατικών φορτίων στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, η υπηρεσία Land Sea Express που προσφέρει η Ocean Rail Logistics, η σιδηροδρομική θυγατρική εταιρεία της COSCO στην Ελλάδα, λειτουργεί ακριβώς με βάση αυτή την αρχή.

Το Land-Sea Express της Ocean Rail Logistics. Πηγή: ΕΛ: Ocean Rail Logistics.


Η εταιρεία ομαδοποιεί τα φορτία που φθάνουν από την Ασία στο λιμάνι του Πειραιά μέσω της διώρυγας του Σουέζ και στη συνέχεια τα προωθεί σιδηροδρομικά στην Κεντρική Ευρώπη χρησιμοποιώντας τον διάδρομο Χ μέσω των Βαλκανίων. Ο Πειραιάς έχει μια ανταγωνιστική θέση από αυτή την άποψη και είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος κόμβος. Όπως σχολίασε ο Διονύσης Μπουλαντζάς, υπεύθυνος επενδύσεων και ανάπτυξης της Ocean Rail Logistics, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο RailFreight.com, “ηλεκτρονικοί εταιρικοί κολοσσοί, μεταξύ άλλων, επιλέγουν τον Πειραιά ως σημείο εισόδου για την Ευρώπη και ως κέντρο logistics για αποθήκευση και διανομή προς όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Από την εμπειρία μας, από το 2014, βλέπουμε μια ανοδική πορεία”.

Τέλος, η Rail Cargo Group με έδρα την Αυστρία αναγνωρίζει επίσης ότι το λιμάνι του Πειραιά και η σύνδεσή του με το διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο είναι καθοριστικά για τον τομέα των μεταφορών και των σιδηροδρομικών μεταφορών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα αποτελεί μέρος του δικτύου TransFER της RCG, ενώ η εταιρεία έχει δημιουργήσει κοινοπραξία στη χώρα με τον πάροχο logistics Goldair Cargo από το 2018.

Στόχος της RCG είναι να καταστεί κορυφαίος πάροχος σιδηροδρομικής εφοδιαστικής στην Ελλάδα, και μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες της περιλαμβάνουν μεμονωμένα βαγόνια, ομάδες βαγονιών και συρμούς από και προς την Ελλάδα. Το 2019, η εταιρεία με έδρα την Αυστρία μετέφερε 26.800 TEU μεταξύ Πειραιά και εσωτερικής Ευρώπης.

Τελευταία Νέα

Σταϊκούρας στη Βουλή: Τα 15 σημεία για την αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων

«Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, στις 28 Φεβρουαρίου 2023, είναι μια εθνική τραγωδία, που...

Τρίτος αξιωματούχος της ΕΡΓΟΣΕ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση στην έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών

Ο τρίτος κατηγορούμενος που κατέθεσε ενώπιον του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα για...

Ψήφισμα ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Αθήνα, 27/3/2024 ΨΗΦΙΣΜΑ               Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο...

Παρόμοια Θέματα