Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
No menu items!

Λονδίνο: Καμπάνια καλεί τους επιβάτες να βοηθούν άμεσα, όταν αντιλαμβάνονται σεξουαλική παρενόχληση

Έχουν τριπλασιαστεί τα ποσοστά παρενόχλησης στα ΜΜΜ της Βρετανίας

Επιβάτες που γίνονται μάρτυρες σεξουαλικής παρενόχλησης ενθαρρύνονται από τη Βρετανική Αστυνομία Μεταφορών (BTP) να παρεμβαίνουν με ασφάλεια, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Η εκστρατεία της Speak Up, Interrupt ξεκίνησε καθώς τα περιστατικά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Η Sarah White από την BTP δήλωσε ότι “ο καθένας πρέπει να παίξει το ρόλο του στην πάταξης αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς”.

Η οργάνωση Survivors Trust χαιρέτισε την κίνηση αυτή, η οποία, όπως είπε, επαναφέρει την προσοχή στη συμπεριφορά του δράστη, τη στιγμή που έρευνες δείχνουν ότι το 71% των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν βιώσει σεξουαλική επίθεση σε δημόσιο χώρο, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 86% για τις ηλικίες 18 έως 24 ετών.

Η εν λόγω έκθεση έδειξε επίσης ότι το 55% των γυναικών που συμμετείχε στην έρευνα δεν κατήγγειλε το έγκλημα, καθώς δεν το θεώρησε αρκετά σοβαρό.

Η BTP δήλωσε ότι τα στοιχεία της δείχνουν ότι οι αναφορές σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξουαλικών εγκλημάτων αυξήθηκαν κατά 175% από το 2019-20 σε σύγκριση με το 2021-22.

“Δεν ζητάμε από τον κόσμο να αστυνομεύσει τον σιδηρόδρομο ή τα άλλα ΜΜΜ, αυτή είναι η δουλειά μας. Ωστόσο, μικρές ενέργειες, όπως το να προσφέρετε σε κάποιον τη θέση σας, αν παρατηρήσετε ότι δείχνει να αισθάνεται άβολα, να ειδοποιήσετε έναν αστυνομικό ή να μας αναφέρετε ένα περιστατικό, μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά”, εξηγεί η White και συνεχίζει: “Οι μαρτυρίες σας μας παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες που μας βοηθούν να σχηματίσουμε μια εικόνα για το τι συμβαίνει στο δίκτυο συγκοινωνιών, ώστε να μπορούμε να εντοπίζουμε τα σημεία εστίασης του εγκλήματος, να αναπτύσσουμε περιπολίες για τη σύλληψη των παραβατών και, κυρίως, να τους φέρνουμε ενώπιον της δικαιοσύνης”.

Η βιβλιοπώλης και καλλιτέχνις Courtney έχει παρενοχληθεί πολλές φορές στο Λονδίνο. Περιγράφει την πρωτεύουσα ως “εκτροφείο παρενοχλήσεων” επειδή οι άνθρωποι “κοιτάζουν τη δουλειά τους”.

Η ίδια δήλωσε: “Η αστυνομία δεν έχει καμία σχέση με το τι συμβαίνει με τους ανθρώπους, αλλά με το τι κάνουν: “Υπήρχε ένας άνδρας που καθόταν απέναντί μου με ένα κουτάκι μπύρας – ήταν αρκετά γεμάτο το βαγόνι. Μου είπε να ανοίξω τα πόδια μου για να μπορεί να δει τη φούστα μου. Όλοι κοιτούσαν τη δουλειά τους, με το κεφάλι κάτω, προσποιούμενοι ότι δεν άκουσαν τίποτα. Ήλπιζα ότι κάποιος θα επενέβαινε. Ήμουν τόσο ταραγμένη και τόσο νευρική, που έκλαιγα στο μετρό”, δήλωσε, εκφράζοντας αυτό που πολλές γυναίκες έχουν νιώσει σε ένα αντίστοιχο περιστατικό στο τρένο, το Μετρό ή το λεωφορείο, παντού στον κόσμο.

Μόνο το 3% των νέων 18 έως 24 ετών ανέφερε ότι δεν έχει βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης σε δημόσιο χώρο, σύμφωνα με το APPG του ΟΗΕ.

Οι αναφορές σεξουαλικής παρενόχλησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς αυξήθηκαν κατά 63% το περασμένο καλοκαίρι σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η οργάνωση Survivors Trust ανέφερε: “Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που μπορεί να βιώσει μία γυναίκα. Στρέφοντας την προσοχή ξανά στη συμπεριφορά του δράστη, βοηθάμε στην ενίσχυση και υπενθύμιση στους άλλους ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές και ότι η σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση κάθε είδους στην κοινωνία μας πρέπει να αντιμετωπιστεί”.

Με στοιχεία από το BBC.com

ΠΗΓΗampa.lifo.gr

Τελευταία Νέα

Κακοκαιρία: Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Ο εφιάλτης της κακοκαιρίας επιστρέφει για τους κατοίκους της Θεσσαλίας, που ακόμα μετρούν τις...

Νέοι βανδαλισμοί συρμών

2 συρμοί railbus οι οποίοι εκτελούν το δρομολόγιο Ρέντης -Πειραιάς βανδαλίστηκαν άγρια για...

Εκδήλωση για τα 120 χρόνια σιδ. γραμμής Άνω Λεχώνια – Μηλιές

To Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού (European Cultural TourismNetwork) και το Δίκτυο Διατήρησης και Προβολής...

Παρόμοια Θέματα