Η Σερβία κατά πάσα πιθανότητα θα εξασφαλίσει δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), προκειμένου να αναβαθμίσει τη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Βελιγράδι με το Νις. Μόλις γίνει αυτή η αναβάθμιση, τα εμπορικά και επιβατικά τρένα θα μπορούν να κινούνται με ταχύτητα 200 χλμ/ώρα από το Νις μέχρι το Νόβι Σαντ, βόρεια του Βελιγραδίου.
Το δάνειο έχει ήδη περάσει την ” αξιολόγηση της επιχειρηματικής ιδέας ” και επί του παρόντος βρίσκεται υπό ” αξιολόγηση της μελέτης “, όπως περιγράφει η ΕΤΑΑ την κατάσταση του έργου. Μόλις όλα τα φώτα ανάψουν πράσινο, το έργο μπορεί να προχωρήσει. Η προθεσμία για την έγκριση λήγει στις 30 Νοεμβρίου.
Διάδρομος Χ
Το σιδηροδρομικό τμήμα έχει μήκος μόλις 228 χλμ. αλλά αποτελεί σημαντικό σύνδεσμο για τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει επειδή βρίσκεται στην καρδιά του Διαδρόμου Χ, ο οποίος εκτείνεται από το Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία έως τη Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα και μέσω ενός δεύτερου κλάδου από τη Βουδαπέστη στην Ουγγαρία έως την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία. Αυτοί οι δύο άξονες σχηματίζουν το σχήμα ενός Χ, και οι γραμμές τέμνονται στη μέση της Σερβίας – στη γραμμή Βελιγράδι-Νις.
Στόχος των έργων εκσυγχρονισμού είναι να καταστεί δυνατή η αύξηση της ταχύτητας στα 200 χλμ/ώρα. Με αυτή την ταχύτητα, το ταξίδι θα διανύεται σε 1 ώρα και 15 λεπτά, ενώ ο σημερινός χρόνος ταξιδιού μεταξύ Βελιγραδίου και Νις είναι 5,5 ώρες. Τα έργα θα πραγματοποιηθούν από την SRI, μια ανώνυμη εταιρεία που ιδρύθηκε ως η μόνη εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σιδηροδρομικής υποδομής της Σερβίας.
Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον
Παρόλο που υπάρχουν άλλα τμήματα του Διαδρόμου Χ που χρηματοδοτούνται από την Κίνα, και στο παρελθόν και από τη Ρωσία, η ΕΕ παίρνει σαφή θέση για τη χρηματοδότηση του κεντρικού τμήματος του δικτύου. Όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από μερικούς μήνες, είναι προς το βασικό συμφέρον της ΕΕ να συνεχίσει αποτελεσματικότερα την πολιτική διεύρυνσης και, στο πλαίσιο αυτό, η κατασκευή κρίσιμων υποδομών είναι κεντρική για τα Δυτικά Βαλκάνια.