Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Πολωνία: Οι μηχανοδηγοί ζητούν καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας

Οι μηχανοδηγοί της πολωνικής εταιρείας PKP Cargo βρίσκονται σε διαμάχη με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τους. Ζητούν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, το Train Engineers Trade Union, λέει ότι οι μηχανοδηγοί χλευάζονται από το διοικητικό συμβούλιο για τα αιτήματά τους.

Παρόλο που δεν έχει αναφερθεί η λέξη απεργία, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μηχανοδηγών Τρένων (ZZM) έγραψε επιστολή προς τα μέλη του λέγοντας ότι “δεν πρέπει να επιτρέψουν να ταπεινωθούν και σε αντίθετη περίπτωση να εγκαταλείψουν την εταιρεία, όπως έχουν ήδη κάνει πολλοί άλλοι”, σύμφωνα με τα λόγια του Leszek Miętek.

Το συνδικάτο κάνει λόγο για φιάσκο στην τελευταία συνάντηση, όπου τα μέρη δεν μπόρεσαν να φτάσουν κοντά σε συμφωνία. Στην πραγματικότητα, το διοικητικό συμβούλιο ήταν κυνικό απέναντι στα αιτήματα των οδηγών, σύμφωνα με τον Miętek.

Τα αιτήματα
Οι μηχανοδηγοί της PKP ζητούν αύξηση του μισθού τους επειδή ο πληθωρισμός δεν τους επιτρέπει να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, όπως αναφέρεται στην επιστολή. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το διοικητικό συμβούλιο είχε συμφωνήσει σε ένα πρόσθετο μπόνους 600 PLN που θα καταβληθεί μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2022 και σε μια αύξηση 400 PLN στον βασικό μισθό από την 1η Απριλίου 2023 με μια διάταξη που θα αποτρέπει περαιτέρω μισθολογικές απαιτήσεις μέχρι τον Νοέμβριο του επόμενου έτους. Ωστόσο, άλλαξε αυτή την πρόταση γραπτώς αργότερα, αφήνοντας τους μηχανοδηγούς χωρίς ξεκάθαρη εικόνα.

Επιπλέον, συνεχίζει η Miętek, η ZZM ζήτησε να καταβληθούν μπόνους για τις επιπλέον ώρες, καθώς οι μηχανοδηγοί τακτικά “υπερβαίνουν σχεδόν τρεις φορές το όριο των υπερωριών που ορίζει ο εργατικός νόμος, δουλεύοντας συχνά παράλογα, επειδή η εταιρεία δεν είναι σε θέση να οργανώσει σωστά την εργασία.

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο δήλωσε ότι θα καταβάλει μπόνους σε “εργαζόμενους που είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένοι, εξαιρετικά διαθέσιμοι και προσαρμόζονται με ευελιξία στις ανάγκες του εργοδότη”, κάτι που σύμφωνα με το συνδικάτο είναι πολύ ασαφές.

Συνθήκες εργασίας
Σε γενικές γραμμές, το συνδικάτο είναι δυσαρεστημένο με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι μηχανοδηγοί από την εταιρεία τους. Στην επιστολή η Miętek γράφει: “Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει μια πολιτική περιθωριοποίησης του ρόλου των μηχανοδηγών στη λειτουργία της PKP CARGO. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω στον καθένα από εσάς πόσο άσχημα οργανωμένη είναι η εργασία, πόσο συχνά τελειώνετε τη δουλειά σας στη μέση της νύχτας σε έναν μικρό σταθμό χωρίς καμία μέριμνα για το πως θα γυρίσετε στο σπίτι σας.

Ποιος από τους εργοδότες ενδιαφέρεται για τις συνθήκες που εργάζεστε, για το τι θερμοκρασία έχει η καμπίνα το καλοκαίρι, για την πρόσβαση σε νερό; Ποιος εκτίμησε ότι είστε πάντα σε ετοιμότητα σε κάθε κλήση, επειδή το χρειάζεται η εταιρεία;”

Η τελευταία (αποτυχημένη) συνάντηση πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου. Δεν είναι σαφές πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση, αν διοργανωθεί.

Τελευταία Νέα

ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή τρία νέα σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ «τρέχει» στη...

“Μαύρη” τρύπα στα οικονομικά του ΟΣΕ – Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι

Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι ο ΟΣΕ Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί χρήματα...

Μ. Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και η μεταναστευτική πολιτική ήταν τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την...

Παρόμοια Θέματα