Στόχος: να εφαρμοστεί το ψηφιακό σύστημα σε ολόκληρο το δίκτυο έως το 2036
Η Rete Ferroviaria Italiana υπέγραψε συμφωνία με τις Hitachi, Mermec, Progress Rail και Alstom για την εγκατάσταση της τεχνολογίας ERTMS και στα τρένα. Αυτό συνεχίζει τη δέσμευση του επικεφαλής του Cluster Infrastructure του FS Group να εφαρμόσει το επιταχυνόμενο σχέδιο ERTMS – European Rail Traffic Management System σε ολόκληρο το ιταλικό σιδηροδρομικό δίκτυο έως το 2036 και να εξοπλίσει την εθνική υποδομή με το πιο προηγμένο σύστημα διαχωρισμού αμαξοστοιχιών.
Μετά την έναρξη ενός αρχικού προγράμματος ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εφοδιασμό 4800 χιλιομέτρων του σιδηροδρομικού δικτύου, υπογράφηκε τις τελευταίες ημέρες συμφωνία για την ανάπτυξη και αναβάθμιση της νέας τεχνολογίας στα τρένα. Αυτό είναι απαραίτητο για να επικοινωνούν τα τεχνολογικά συστήματα των αμαξοστοιχιών με τα όργανα στις γραμμές και να διασφαλιστεί ότι κάθε αμαξοστοιχία μπορεί να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα του ERTMS.
Το ERTMS, το οποίο επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το ενιαίο πρότυπο για την εποπτεία και τον έλεγχο των αποστάσεων μεταξύ των αμαξοστοιχιών, είναι ένα ψηφιακό σύστημα σηματοδότησης ικανό να διευκολύνει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ σιδηροδρομικών φορέων από διαφορετικές χώρες, να βελτιώσει τις επιδόσεις αυξάνοντας την αξιοπιστία, επιτρέποντας τη διέλευση περισσότερων αμαξοστοιχιών από τις γραμμές και συμβάλλοντας έτσι σε μεγαλύτερη ακρίβεια.
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η RFI ανέθεσε στις τέσσερις προμηθεύτριες εταιρείες – Hitachi, Mermec, Progress Rail και Alstom – να αναπτύξουν και να αναβαθμίσουν τα τρέχοντα συστήματα επί του οχήματος στους πρώτους έξι τύπους τρένων που είναι σήμερα εξοπλισμένοι με SCMT (Sistema Controllo Marcia Treno). Αυτό θα καταργήσει τα φωτεινά σήματα των τρένων στις γραμμές και θα τα μεταφέρει ψηφιακά στο ταμπλό του μηχανοδηγού.
Η RFI έχει επίσης αρχίσει διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση σε ERTMS και των υπόλοιπων 95 τύπων αμαξοστοιχιών που είναι εξοπλισμένες με SCMT. Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι περίπου 40 σιδηροδρομικές εταιρείες, τόσο επιβατικές όσο και εμπορευματικές, που δραστηριοποιούνται στο δίκτυο RFI θα επωφεληθούν από αυτές τις αναβαθμίσεις του ERTMS που θα πραγματοποιηθούν στους 101 διαφορετικούς τύπους αμαξοστοιχιών, οι οποίες στη συνέχεια θα επεκταθούν σε όλες τις άλλες παρόμοιες αμαξοστοιχίες που είναι συμβατές (5.000 συσκευές επί του οχήματος για συνολικά 3800 αμαξοστοιχίες). Αυτό θα καταστεί επίσης δυνατό μέσω της χρήσης των κρατικών και συμβατών οικονομικών κινήτρων που έχουν προβλεφθεί για αυτές, τα οποία μέχρι σήμερα καλύπτουν περίπου το 40% των δαπανών (300 εκατ. ευρώ). Ένας προϋπολογισμός που επεξεργάζεται προκειμένου να επεκταθεί στο 100%, για ένα σύνολο 750 εκατομμυρίων ευρώ, όπως έχει ήδη γίνει με παρόμοιο τρόπο από άλλες ξένες διοικήσεις, όπως το Βέλγιο, ή εφαρμόζεται όπως στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και τη Νορβηγία.
Το ταχύρρυθμο πλάνο ERTMS προβλέπει συνολική επένδυση 13 δισεκατομμυρίων ευρώ για την εφαρμογή διαλειτουργικής ψηφιακής ραδιοτεχνολογίας σε ολόκληρο το δίκτυο RFI έως το 2036 ως το μοναδικό εθνικό πρότυπο. Ένα σύστημα που λειτουργεί ήδη στην Ιταλία για περισσότερα από δέκα χρόνια σε γραμμές υψηλής ταχύτητας, το οποίο θα επεκταθεί επίσης σε περιφερειακές γραμμές, εμπορευματικές μεταφορές και αστικούς κόμβους, επιφέροντας σημαντική οικονομική εξοικονόμηση για το κράτος, η οποία εκτιμάται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ όσον αφορά το χαμηλότερο κόστος επένδυσης και συντήρησης, εκτός από τα αναμενόμενα πολλά λειτουργικά οφέλη που συνδέονται με τη σημαντική αύξηση των επιδόσεων, η οποία είναι επίσης χρήσιμη για τη μετατόπιση του τρόπου μεταφοράς και την πιθανή εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 15% για τις σιδηροδρομικές εταιρείες.
Η ανανέωση των συστημάτων κυκλοφορίας του δικτύου θα επιφέρει μια τεχνολογική, ψηφιακή και πολιτιστική επανάσταση που θα προετοιμάσει τη μελλοντική καινοτομία που προβλέπεται από το ερευνητικό πρόγραμμα του Europe Rail Join Undertaking για το ERTMS (χρήση δορυφορικών εφαρμογών, 5G, αυτοματισμοί, συνέργειες με το Smart Road), το οποίο θα καταστήσει την Ιταλία πρώτη στον κόσμο όσον αφορά τις δυνατότητες και τις επιδόσεις του σιδηροδρομικού συστήματος, λειτουργώντας επίσης ως κινητήρια δύναμη για το ιταλικό σιδηροδρομικό βιομηχανικό σύστημα στο εξωτερικό.