Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
No menu items!

Πώς θα είναι το μέλλον της δικτυακής διασύνδεσης των μετακινήσεων;

Το 2023, ζούμε σε έναν δικτυωμένο κόσμο.

Επικοινωνούμε μέσω ισχυρών εικονικών καναλιών, εκτελούμε εργασίες εξ αποστάσεως και λαμβάνουμε υγειονομική περίθαλψη από απόσταση, και όλα αυτά χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και τη μετάβαση στο Διαδίκτυο των Πάντων.

Διασύνδεση μεταφορών

Αυτή η έξυπνη σύνδεση μεταξύ δεδομένων, διαδικασιών και ανθρώπων βρίσκεται στον πυρήνα της κινητικότητάς μας και είναι βέβαιο ότι θα διαμορφώσει το μέλλον των μεταφορών. Η διασύνδεση μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών, να βελτιστοποιήσει τις μεταφορές και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη.

Σήμερα, διερευνούμε τις τάσεις και τις καινοτομίες που θα φέρουν επανάσταση στο μέλλον της διασύνδεσης των μεταφορών και θα προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία από πόρτα σε πόρτα.

Δικτυωμένα οχήματα
Τα δικτυωμένα οχήματα δεν αποτελούν μια νέα τεχνολογική καινοτομία. Από το 2017 έως το 2022, το εκτιμώμενο απόθεμα δικτυωμένων αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξηθεί από 4,86 εκατομμύρια σε 16,65 εκατομμύρια, δηλαδή κατά 242%.

Αυτό που χαρακτηρίζει τα δικτυωμένα οχήματα είναι η σύνδεσή τους με ένα εξωτερικό δίκτυο, όπως το τηλέφωνο, το Bluetooth, το GPS ή μια εσωτερική κάρτα SIM, και, συνηθέστερα, με το διαδίκτυο – συνήθως μέσω μιας εσωτερικής κάρτας SIM. Αυτό σας επιτρέπει να είστε συνδεδεμένοι με το αυτοκίνητό σας ανά πάσα στιγμή και να επικοινωνείτε μαζί του όταν δεν βρίσκεστε μέσα σε αυτό, συνήθως μέσω μιας εφαρμογής στο smartphone σας. Αυτό σας επιτρέπει να εκτελείτε μια σειρά από λειτουργίες, όπως η σύνδεση με το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου σας, η χρήση βοηθών μέσα στο αυτοκίνητο, όπως η Amazon Alexa, η λήψη ενημερώσεων για την κυκλοφορία και ακόμη και η εκκίνηση του αυτοκινήτου σας από απόσταση.

Όμως, με την πρόοδο της τεχνολογίας, το μέλλον των δικτυωμένων οχημάτων φαίνεται πιο λαμπρό από ποτέ. Με μια σύνδεση με δυνατότητα 5G, τα οχήματα θα γίνουν ένας ολοκληρωμένος, πλήρως συνδεδεμένος κόμβος. Η συνδεδεμένη τεχνολογία οχήματος προς όχημα (V-2-V) επιτρέπει επίσης την επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων, ώστε να μπορούν να μοιράζονται ζωτικές πληροφορίες για το ταξίδι, όπως οι οδικές συνθήκες, η κυκλοφορία και τα όρια ταχύτητας.

Τα συνδεδεμένα με 5G οχήματα προσφέρουν πλήθος πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης εμπειρίας των καταναλωτών, της βελτιωμένης οδικής ασφάλειας, της μεγιστοποιημένης οικονομίας καυσίμου και της μείωσης των εκπομπών.

Η τεχνολογία των συνδεδεμένων οχημάτων συμβάλλει επίσης στην πρόοδο των δημόσιων μεταφορών. Μέσω της διαχείρισης του στόλου, οι λεπτομερείς επιχειρησιακές πληροφορίες τόσο για τα λεωφορεία όσο και για τους σιδηροδρόμους μπορούν να βελτιστοποιήσουν την απόδοση και τις λειτουργίες, να βελτιώσουν την κυκλοφορία και να προσφέρουν πιο βιώσιμη κινητικότητα.

Συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο
Σύμφωνα με το πρόγραμμα “Μέλλον των μεταφορών” του Ηνωμένου Βασιλείου, η συλλογή και ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο “οδηγεί στην ανάπτυξη νέων τρόπων μετακίνησης και νέων τρόπων επιχειρηματικής δράσης”. Αποτελεί επίσης αναπόσπαστο μέρος της βελτιωμένης συνδεσιμότητας των μεταφορών, δείχνει το UK Transport Vision 2050, το οποίο είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη που χαρτογραφεί το μέλλον του συστήματος μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μπορούν να ωφελήσουν τον δημόσιο τομέα και τη βιομηχανία μεταφορών συνολικά, καθώς και τους ταξιδιώτες και τη συντήρηση. Για παράδειγμα, μπορούν να βελτιώσουν τον προγραμματισμό της χρήσης των δρόμων, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών, στην εξοικονόμηση κόστους.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη προηγμένης διαχείρισης της κυκλοφορίας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα συνδεσιμότητας, οι φωτεινοί σηματοδότες μπορούν να προσαρμόζονται με βάση δεδομένα κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα αυτά μπορούν στη συνέχεια να αποστέλλονται στα οχήματα που βρίσκονται σε κίνηση, επιτρέποντας τη διασυνδεδεμένη ανταλλαγή δεδομένων και την τροφοδότηση σε πλατφόρμες δημόσιων μεταφορών. Με αυτόν τον τρόπο, οι πόλεις μπορούν να διαχειριστούν το οικοσύστημα κινητικότητας αποτελεσματικότερα.

Όχι μόνο αυτό, αλλά η μηχανική μάθηση και η συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μπορούν να βοηθήσουν τις προσομοιώσεις σχεδιασμού δημιουργώντας ψηφιακά δίδυμα. Τα ψηφιακά αντίγραφα φυσικών αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας.

Προηγμένη σιδηροδρομική συνδεσιμότητα
Με βάση το βρετανικό όραμα για τις μεταφορές μέχρι το 2050, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χαράξει μια πορεία για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των μεταφορών και τα σχέδια για τη σιδηροδρομική συνδεσιμότητα φαίνονται πολλά υποσχόμενα.

Μέχρι το 2025, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Τρένων (ETCS) επιπέδου 2 και μέχρι το 2049, το 95% των δικτύων θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με το σύστημα. Το ETCS είναι η κύρια συνιστώσα σηματοδότησης και ελέγχου αμαξοστοιχιών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας. Σκοπός του είναι ο υπολογισμός της ασφαλούς ελάχιστης ταχύτητας για κάθε αμαξοστοιχία. Το επίπεδο 2 του ETCS είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε ραδιοεπικοινωνία και παρακολουθεί τη σηματοδότηση και τις κινήσεις στην καμπίνα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά μέχρι το 2030 όλα τα τρένα αναμένεται επίσης να διαθέτουν συνδεσιμότητα Wi-Fi και πλήρως ανεπτυγμένη υποδομή στις γραμμές, γεγονός που θα πάει τη σιδηροδρομική διασύνδεση ακόμη παραπέρα.

Η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο με ταχύτητα του φωτός και είμαστε μάρτυρες της εξέλιξης της διασύνδεσης. Ενισχυμένο από τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, την ισχυρή υποδομή μεταφορών και τα προηγμένα συστήματα διαχείρισης μεταφορών, το μέλλον της συνδεσιμότητας των μεταφορών είναι πέρα για πέρα λαμπρό.

Τελευταία Νέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΣΚ

03 / 06 / 2023 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Συναδέλφισσες,...

Πληρωμή αναπαύσεων χωρίς δρομολόγια;

Τι συμβαίνει με την διαχείριση του προσωπικού της Ηellenic train; Από το δυστύχημα των Τεμπών...

Παρόμοια Θέματα