Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023
No menu items!

Τα νέα υπερηχητικά τρένα των Κινέζων -Θα κινούνται με ταχύτητα 1.000 χλμ./ώρα

Ένα βήμα πιο κοντά στον μεγάλο στόχο δημιουργίας του ταχύτερου χερσαίου μέσου μεταφοράς βρίσκονται οι Κινέζοι οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια.

Στις «ράγες» φαίνεται πως έχει αρχίσει να μπαίνει το μεγαλεπήβολο όραμα του Elon Musk για τη δημιουργία του Hyperloop, ενός υπερηχητικού τρένου το οποιο θα είναι γρηγορότερο από αεροπλάνο.

Η όποια πρόοδος, ωστόσο, προς την υλοποίηση του ιδιαίτερα φιλόδοξου πρότζεκτ δεν έχει σημειωθεί από τον ισχυρό άνδρα της Tesla, αλλά από κάποιες άλλες εταιρείες και πανεπιστημία που πίστεψαν στο εγχείρημα και στη δυνατότητα εξέλιξης ενός τρένου-κάψουλα που θα κινείται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες μέσα σε μεγάλους σωλήνες κενού αέρος, με την τεχνολογία της μαγνητικής αιώρησης (maglev).

Hyperloop τρένο με ταχύτητα 1.000 χλμ./ώρα στην Κίνα

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη South China Morning Post, μια εταιρεία που εργάζεται πυρετωδώς πάνω στην εξέλιξη ένα ultra-fast Hyperloop τρένου ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία τις πρώτες δοκιμαστικές διαδρομές μέσα σε σωλήνες με κενό αέρος.

Ειδικότερα, το τρένο κινείται μέσα σε σωλήνες από τους οποίους έχει εξαχθεί το σύνολο του αέρα μέσω πανίσχυρων αντλιών, ώστε να εξαλειφθεί η αντίσταση του αέρα και να αναπτυχθούν ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες.

Πέρα από την αντίσταση του αέρα, εξαλείφεται και η αντίσταση κύλισης χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης, δηλαδή μίας μεθόδου με την οποία ένα αντικείμενο αιωρείται μέσω μαγνητικών πεδίων και χωρίς κάποια άλλη υποστήριξη.

Hyperloop τρένο με ταχύτητα 1.000 χλμ./ώρα στην Κίνα

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών η απόσταση που διανύθηκε ήταν 210 μέτρα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα που αναπτύχθηκε ήταν τα 50 χλμ./ώρα, όπως αναφέρει το δημοσιεύμα.

Η εν λόγω ταχύτητα μπορεί να μοιάζει μικρή, αλλά στην πραγματικότητα η κινεζική εταιρεία έχει επιτύχει σπουδάια πρόοδο, δεδομένου ότι εργάζεται στο συγκεκριμένο πρότζεκτ μόλις 10 μήνες.

Hyperloop τρένο με ταχύτητα 1.000 χλμ./ώρα στην Κίνα

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο υπεραγώγιμος μαγνήτης, τα ηλεκτρικά συστήματα υψηλής ισχύος, τα χειριστήρια ασφαλείας με τεχνητή νοημοσύνη, οι συσκευές ασύρματης επικοινωνίας και οι αισθητήρες, λειτούργησαν όπως είχε προγραμματιστεί, γεγονός που ανοίγει την πόρτα για μελλοντικά πειράματα σε υψηλότερες ταχύτητες, με μεγάλο στόχο το τρένο να αναπτύξει ταχύτητες που θα φτάνουν τα 1.000 χλμ./ώρα.

Σε περίπτωση που η εταιρεία πετύχει τον στόχο της, τότε το συγκεκριμένο τρένο θα αποτελέσει το γρηγορότερο μέσο επίγειων μεταφορών και θα μπορεί να ταξιδεύει από τη μία πόλη στην άλλη μέσα σε μόλις λίγα λεπτά, εξυπηρετώντας εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες.

Σημειώνεται ότι το κινεζικό πρότζεκτ λαμβάνει υποστηρίζει από πανίσχυρες εγχώριες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της China Aerospace (CASIC).

Τελευταία Νέα

Τρένο θα συνδέει Νορβηγία, Σουηδία και Δανία με το Αμβούργο

Σχέδια για μια νέα σιδηροδρομική υπηρεσία που θα ξεκινά από το Όσλο και θα...

Γαλλία: Συνελήφθη άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί ή να ανατινάξει τρένο

Στην σύλληψη ενός άνδρα προχώρησαν οι αρχές στη ανατολική Γαλλία, καθώς απείλησε να διαπράξει επίθεση σε τρένο υψηλής ταχύτητας TGV. Σύμφωνα με...

Ισπανία: Αποκτήθηκαν 31 νέα τρένα, αλλά δεν χωρούν στις παλιές σήραγγες

Ανάστατοι είναι κάτοικοι και τοπικοί φορείς σε Καντάβρια και Αστούρια στη Βόρεια Ισπανία με...

Παρόμοια Θέματα