Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023
No menu items!

Ρουμανία: Τα ηλεκτρικά τρένα της Alstom θα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του 2023

Οι ρουμανικοί σιδηροδρομικοί φορείς αναμένουν να κυκλοφορήσουν τα πρώτα πλήρως ηλεκτρικά τρένα της Alstom μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Stefan Roseanu, πρόεδρος της Αρχής για τη Μεταρρύθμιση των Σιδηροδρόμων, μίλησε στο Euronews Romania για τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις στους Ρουμανικούς Σιδηροδρόμους.

“Η Αρχή έχει στη διάθεσή της τα πρώτα 37 ηλεκτρικά τρένα που θα κυκλοφορήσουν φέτος. Πρόκειται για οχήματα με 350 θέσεις σε κάθε συρμό. Οι συρμοί μοιάζουν με εκείνους του μετρό, για όσους τους γνωρίζουν. Έχουν δύο θέσεις οδήγησης στα δύο άκρα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω μιας σειράς θυρών σε κάθε βαγόνι και οι συρμοί είναι εξοπλισμένοι για να καλύπτουν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής και οπτικής προσβασιμότητας”, δήλωσε ο Roseanu.

Τα τρένα ανταποκρίνονται στα πρότυπα της αγοράς και διαθέτουν σύγχρονες τουαλέτες, ενώ θα διαθέτουν και χώρο που προορίζεται για φαγητό.


Τα τρένα που διαχειρίζεται η σιδηροδρομική εταιρεία της Ρουμανίας είχαν συνολικά 6,6 χρόνια καθυστερήσεων το 2021
Τα πλήρως ηλεκτρικά τρένα προορίζονται για μεγάλες αποστάσεις και θα δρομολογηθούν στις μεγαλύτερες διαδρομές της Ρουμανίας, όπως αυτή του Βουκουρεστίου-Κράιοβα-Τιμισοάρα-Αράντ. Η εν λόγω γραμμή είναι ήδη ηλεκτροδοτημένη ή βρίσκεται στο στάδιο της ηλεκτροκίνησης, επιτρέποντας στα νέα τρένα να φτάσουν μέχρι τα σύνορα μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας.

Ο Stefan Roseanu δήλωσε ότι οι δοκιμές θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι και ότι τα τρένα θα ταξιδεύουν με μέγιστη ταχύτητα 160 km/h. Ωστόσο, δεν επιτρέπουν όλα τα σιδηροδρομικά τμήματα να ταξιδέψουν τα τρένα με αυτή την ταχύτητα. Η γραμμή Βουκουρέστι-Κονστάντσα, για παράδειγμα, ή οι σιδηροδρομικές γραμμές προς το Μπράσοβ μέχρι το Πρέντελ, θα επιτρέψουν υψηλές ταχύτητες επειδή είναι εκσυγχρονισμένες. Σε άλλα τμήματα, τα τρένα θα ταξιδεύουν με χαμηλότερες ταχύτητες. Σε γενικές γραμμές, οι κύριες γραμμές κατασκευάστηκαν για 120 km/h, αλλά οι κατεστραμμένες ή παλιές γραμμές οδηγούν σε περιορισμούς της ταχύτητας.

Ο επικεφαλής της Αρχής Σιδηροδρομικής Μεταρρύθμισης δήλωσε επίσης ότι ένα πλήρως ηλεκτρικό τρένο Alstrom κοστίζει πάνω από 9 εκατ. ευρώ και ότι η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ.

“Το κόστος συντήρησης αυτών των τρένων θα προστεθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτά τα τρένα δεν θα δοθούν όλα αποκλειστικά στην CFR Călători, αλλά θα μοιραστούν μεταξύ όλων των φορέων εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών εταιρειών στη Ρουμανία. Το γεγονός ότι οι συμβάσεις αυτές δεν θα δίνονται πλέον απευθείας, αποτελεί πρωτοτυπία στη Ρουμανία. Κάθε φορέας εκμετάλλευσης έχει την ευκαιρία [να πάρει τα νέα τρένα]”, πρόσθεσε ο Stefan Roseanu.

Περίπου 100 χιλιόμετρα αποκαταστημένων σιδηροδρομικών γραμμών αναμένεται επίσης να τεθούν σε λειτουργία φέτος. Οι σιδηροδρομικές γραμμές θα επιτρέπουν στα τρένα να ταξιδεύουν με ταχύτητες έως και 160 km/h, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Pro Infrastructura.

Οι σιδηρόδρομοι της Ρουμανίας έχουν καταστραφεί τόσο πολύ με την πάροδο του χρόνου που η μέση ταχύτητα των τρένων μειώνεται συνεχώς. Ένα επιβατικό τρένο ταξιδεύει σήμερα κατά μέσο όρο με 40-50 χλμ/ώρα.

Τελευταία Νέα

Τρένο θα συνδέει Νορβηγία, Σουηδία και Δανία με το Αμβούργο

Σχέδια για μια νέα σιδηροδρομική υπηρεσία που θα ξεκινά από το Όσλο και θα...

Γαλλία: Συνελήφθη άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί ή να ανατινάξει τρένο

Στην σύλληψη ενός άνδρα προχώρησαν οι αρχές στη ανατολική Γαλλία, καθώς απείλησε να διαπράξει επίθεση σε τρένο υψηλής ταχύτητας TGV. Σύμφωνα με...

Ισπανία: Αποκτήθηκαν 31 νέα τρένα, αλλά δεν χωρούν στις παλιές σήραγγες

Ανάστατοι είναι κάτοικοι και τοπικοί φορείς σε Καντάβρια και Αστούρια στη Βόρεια Ισπανία με...

Παρόμοια Θέματα