Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
No menu items!

Τρένο θα συνδέει Νορβηγία, Σουηδία και Δανία με το Αμβούργο

Σχέδια για μια νέα σιδηροδρομική υπηρεσία που θα ξεκινά από το Όσλο και θα κάνει στάση στο Γκέτεμποργκ, το Μάλμε και την Κοπεγχάγη πριν φτάσει στο Αμβούργο βρίσκονται στα σκαριά, δήλωσε η σουηδική κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SJ.

Η κρατική SJ της Σουηδίας, μαζί με την DSB της Δανίας και την DB της Γερμανίας, σχεδιάζει να προσφέρει μια νέα διεθνή σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τη νορβηγική πρωτεύουσα Όσλο με το Αμβούργο στη βόρεια Γερμανία.

Η σχεδιαζόμενη διαδρομή θα εκτελείται καθημερινά, αναχωρώντας από το Όσλο στις 8 το πρωί, πριν κάνει στάσεις στο Γκέτεμποργκ, το Μάλμε και την Κοπεγχάγη και φτάνοντας στο Αμβούργο στις 7 το απόγευμα.

Προβλέπεται επίσης δρομολόγιο με αφετηρία το Αμβούργο και τερματισμό το Γκέτεμποργκ.

Η υπηρεσία των 11 ωρών θα είναι ταχύτερη από το αντίστοιχο ταξίδι με χρήση είτε αυτοκινήτου και ακτοπλοϊκής σύνδεσης αλλά και των υφιστάμενων σιδηροδρομικών υπηρεσιών.

Η προγραμματισμένη υπηρεσία θα τεθεί σε λειτουργία το 2027.

Ο Petter Essén, επικεφαλής του προγράμματος οχημάτων και κυκλοφορίας της SJ, δήλωσε ότι η διαδρομή έχει νόημα καθώς θα συνδέει ένα μεγάλο τμήμα που δεν έχει συνεχή κυκλοφορία τρένων.

“Σήμερα, υπάρχει μεγάλη αεροπορική κίνηση μεταξύ Κοπεγχάγης και Όσλο και μεταξύ Όσλο και Γκέτεμποργκ, διαδρομές που θα ήταν μια χαρά με τρένο”, δήλωσε ο Essén στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

Επί του παρόντος, τα μόνα απευθείας τρένα από τη νορβηγική πρωτεύουσα προς άλλες χώρες είναι τα δρομολόγια προς το Γκέτεμποργκ και τη Στοκχόλμη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιλέξει τη δυνητική γραμμή ως ένα από τα δέκα πιλοτικά έργα που θα λάβουν υποστήριξη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λάβει άμεση χρηματοδότηση από την ΕΕ, αλλά θα λάβει υποστήριξη σε θέματα κανονισμών και υλικοτεχνικής υποδομής, εξήγησε ο Essén.

Σε γενικές γραμμές, πολλά σουηδικά και νορβηγικά τρένα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο εντός της Σουηδίας και της Νορβηγίας, ενώ η πλειονότητα των δανέζικων και γερμανικών τρένων δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στη Σουηδία στη Νορβηγία.

Η γραμμή Snälltåget μεταξύ Στοκχόλμης και Βερολίνου έχει επίσης επιλεγεί για να λάβει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η SJ ανακοίνωσε ακόμα ότι σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των τρένων μεταξύ Γκέτεμποργκ και Μάλμε σε δέκα την ημέρα και να προσφέρει την υπηρεσία Γκέτεμποργκ-Κοπεγχάγη όλο το χρόνο. Είπε ότι τα σχέδια αυτά θα μπορούσαν να υλοποιηθούν έως το 2026 ή το 2027.

ΠΗΓΗgrland.info

Τελευταία Νέα

Αγωνία σε ΟΛΠ και ΟΛΘ για την επανεκκίνηση των εμπορευματικών σιδηροδρομικών δρομολογίων

Συνεχίζεται η άσκηση πίεσης προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την επανεκκίνηση των εμπορευματικών...

Οι εκπρόσωποι των Εργαζομένων κατέθεσαν στον Εφέτη ανακριτή Λάρισας για το δυστύχημα στα Τέμπη

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών & Μ.Σ.Τ. (ΠΟΣ) Γιάννης Ντίτσας, ο πρόεδρος...

Υπουργείο Εργασίας: Επεκτείνεται στις ΔΕΚΟ η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Κ. Χατζηδάκης: Διαφάνεια και δικαιοσύνη στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων Από το Γραφείο Τύπου του...

Παρόμοια Θέματα