Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
No menu items!

Τρένο θα συνδέει Νορβηγία, Σουηδία και Δανία με το Αμβούργο

Σχέδια για μια νέα σιδηροδρομική υπηρεσία που θα ξεκινά από το Όσλο και θα κάνει στάση στο Γκέτεμποργκ, το Μάλμε και την Κοπεγχάγη πριν φτάσει στο Αμβούργο βρίσκονται στα σκαριά, δήλωσε η σουηδική κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SJ.

Η κρατική SJ της Σουηδίας, μαζί με την DSB της Δανίας και την DB της Γερμανίας, σχεδιάζει να προσφέρει μια νέα διεθνή σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τη νορβηγική πρωτεύουσα Όσλο με το Αμβούργο στη βόρεια Γερμανία.

Η σχεδιαζόμενη διαδρομή θα εκτελείται καθημερινά, αναχωρώντας από το Όσλο στις 8 το πρωί, πριν κάνει στάσεις στο Γκέτεμποργκ, το Μάλμε και την Κοπεγχάγη και φτάνοντας στο Αμβούργο στις 7 το απόγευμα.

Προβλέπεται επίσης δρομολόγιο με αφετηρία το Αμβούργο και τερματισμό το Γκέτεμποργκ.

Η υπηρεσία των 11 ωρών θα είναι ταχύτερη από το αντίστοιχο ταξίδι με χρήση είτε αυτοκινήτου και ακτοπλοϊκής σύνδεσης αλλά και των υφιστάμενων σιδηροδρομικών υπηρεσιών.

Η προγραμματισμένη υπηρεσία θα τεθεί σε λειτουργία το 2027.

Ο Petter Essén, επικεφαλής του προγράμματος οχημάτων και κυκλοφορίας της SJ, δήλωσε ότι η διαδρομή έχει νόημα καθώς θα συνδέει ένα μεγάλο τμήμα που δεν έχει συνεχή κυκλοφορία τρένων.

“Σήμερα, υπάρχει μεγάλη αεροπορική κίνηση μεταξύ Κοπεγχάγης και Όσλο και μεταξύ Όσλο και Γκέτεμποργκ, διαδρομές που θα ήταν μια χαρά με τρένο”, δήλωσε ο Essén στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

Επί του παρόντος, τα μόνα απευθείας τρένα από τη νορβηγική πρωτεύουσα προς άλλες χώρες είναι τα δρομολόγια προς το Γκέτεμποργκ και τη Στοκχόλμη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιλέξει τη δυνητική γραμμή ως ένα από τα δέκα πιλοτικά έργα που θα λάβουν υποστήριξη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λάβει άμεση χρηματοδότηση από την ΕΕ, αλλά θα λάβει υποστήριξη σε θέματα κανονισμών και υλικοτεχνικής υποδομής, εξήγησε ο Essén.

Σε γενικές γραμμές, πολλά σουηδικά και νορβηγικά τρένα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο εντός της Σουηδίας και της Νορβηγίας, ενώ η πλειονότητα των δανέζικων και γερμανικών τρένων δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στη Σουηδία στη Νορβηγία.

Η γραμμή Snälltåget μεταξύ Στοκχόλμης και Βερολίνου έχει επίσης επιλεγεί για να λάβει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η SJ ανακοίνωσε ακόμα ότι σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των τρένων μεταξύ Γκέτεμποργκ και Μάλμε σε δέκα την ημέρα και να προσφέρει την υπηρεσία Γκέτεμποργκ-Κοπεγχάγη όλο το χρόνο. Είπε ότι τα σχέδια αυτά θα μπορούσαν να υλοποιηθούν έως το 2026 ή το 2027.

ΠΗΓΗgrland.info

Τελευταία Νέα

Απεργιακή ανακοίνωση ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

ΑΘΗΝΑ 11/4/2024 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ...

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ

Αθήνα, 15 / 4 / 2024 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,Το Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία...

Στον σιδηρόδρομο και τη Mercitalia Logistics της FS στρέφεται η Amazon για τη μεταφορά των e-commerce εμπορευμάτων

Τη μεταφορά εμπορευμάτων ηλεκτρονικού εμπορίου της Amazon, μεταξύ των κέντρων διανομής που διαθέτει ο...

Παρόμοια Θέματα