Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ΗΠΑ: 5.000 σιδηροδρομικοί λαμβάνουν 4 ημέρες αναρρωτική άδεια μετ’ αποδοχών

Ενα σημαντικό ιστορικό προηγούμενο για τους σιδηροδρομικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να δημιουργείται. Συγκεκριμένα, 5.000 εργαζόμενοι της CSX, μιας εταιρείας σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών που δραστηριοποιείται στα ανατολικά των ΗΠΑ και τον νοτιοανατολικό Καναδά, θα δικαιούνται τέσσερις ημέρες αναρρωτικής άδειας μετ’ αποδοχών ετησίως.

Η είδηση αυτή έρχεται μετά την αποτυχία της αμερικανικής κυβέρνησης να επιτύχει συλλογική σύμβαση για την παροχή αναρρωτικής άδειας στους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους. Οι 5.000 εργαζόμενοι της CSX που θα δικαιούνται άδεια ασθενείας μετ’ αποδοχών είναι μέλη δύο διαφορετικών συνδικάτων. Σχεδόν 4.000 από αυτούς ανήκουν στο Brotherhood of Maintenance of Way, ενώ πάνω από 1.000 ανήκουν στο Brotherhood of Railway Carmen (BRC).

Σπουδαία πρωτοβουλία, είναι όμως αρκετή;
“Η συμφωνία αυτή προβλέπει τέσσερις ημέρες αναρρωτικής άδειας μετ’ αποδοχών που θα καταβάλλεται με το 100% του μισθού του εργαζομένου”, επισημαίνει η BRC. Η πολιτική αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023 και θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τρεις προσωπικές ημέρες σε ημέρες ασθενείας, να τις πληρωθούν ως αχρησιμοποίητες ημέρες ασθενείας ή να συνεισφέρουν στο συνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα (401k).

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, η πλειονότητα των εργαζομένων της CSX εξακολουθεί να μην επωφελείται από αυτή την ενέργεια. Όπως αναφέρει η Jacksonville Business Journal, η CSX απασχολεί πάνω από 15.000 εργαζόμενους που δεν είναι εκτελεστικοί ή διοικητικοί υπάλληλοι. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 10.000 εργαζόμενοι εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς τη δυνατότητα λήψης αναρρωτικής άδειας μετ’ αποδοχών.

Σε αυτό το σημείο, ο Joe Hinrichs, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CSX, υποστήριξε ότι “εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης με όλα τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους της CSX”. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο, η CSX ανακοίνωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι δεν θα τιμωρούνται πλέον για απρογραμμάτιστες απουσίες για επισκέψεις σε γιατρούς. Η παλιά πολιτική της εταιρείας, στην ουσία, προέβλεπε ένα σύστημα παρουσίας με βάση πόντους. Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι τιμωρούνταν με πόντους για απρογραμμάτιστες απουσίες και κινδύνευαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα ή να απολυθούν.

Σιδηροδρομικοί εναντίον Κυβέρνησης των ΗΠΑ: μια σύντομη ανακεφαλαίωση
Οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συλλογική σύμβαση μεταξύ της σιδηροδρομικής βιομηχανίας και των συνδικάτων των εργαζομένων ξεκίνησαν το 2019. Από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, η κατάσταση κλιμακώθηκε και οδήγησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκλείσει μια πανεθνική απεργία. Στις 15 Σεπτεμβρίου, μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε μια νέα συμφωνία που περιελάμβανε αύξηση των μισθών κατά 24% για τα επόμενα πέντε χρόνια. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι ζητούσαν 15 ημέρες άδεια ασθενείας με αποδοχές ετησίως.

Τέσσερα από τα δώδεκα συνδικάτα απέρριψαν την πρόταση του Μπάιντεν και απειλούσαν να προχωρήσουν σε απεργίες επ’ αόριστον στις 5 και 9 Δεκεμβρίου. Οι διαπραγματεύσεις συνέχισαν να εξελίσσονται άσχημα και η απεργία έμοιαζε να βρίσκεται προ των πυλών, μέχρι που παρενέβησαν οι αμερικανικοί θεσμοί για πρώτη φορά από το 1991. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο για την απαγόρευση της απεργίας την 1η Δεκεμβρίου. Την αμέσως επόμενη ημέρα, το νομοσχέδιο υπογράφηκε από τη Γερουσία και μετατράπηκε σε νόμο από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς προσπάθησε να παρέμβει, καταθέτοντας τροπολογία που περιελάμβανε επτά ημέρες αμειβόμενης αναρρωτικής άδειας. Η τροπολογία εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Γερουσία. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο, οι μέτοχοι δύο αμερικανικών σιδηροδρομικών εταιρειών απαίτησαν να εφαρμοστεί η άδεια ασθενείας μετ’ αποδοχών ως πάγια μόνιμη παροχή. Με αυτές τις νέες εξελίξεις, τα πράγματα φαίνεται να προχωρούν, αν και δεν έχει καθορισθεί ακόμη ξεκάθαρη πορεία.

Τελευταία Νέα

Στον Άρειο Πάγο ο Σταϊκούρας: Παρέδωσε νεότερα στοιχεία για τον σιδηρόδρομο – Κατέθεσε τρίτη μηνυτήρια αναφορά

https://twitter.com/ypomeofficial/status/1848339533340770442?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1848339533340770442%7Ctwgr%5Ef3515868c5693245dfec3c3b8e628b0ce4b6c1c9%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metaforespress.gr%2Fsidirodromos%2FCEBDCEADCEB1-CEBCCEB7CEBDCF85CF84CEAECF81CEB9CEB1-CEB1CEBDCEB1CF86CEBFCF81CEAC-CF83CF84CEB7CEBD-CEB5CEB9CF83CEB1CEB3CEB3CEB5CEBBCEAD%2F Στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου παρέδωσε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Μεταφορών...

Επανέναρξη δρομολογίων τρένων Αλεξανδρούπολη–Ορεστιάδα– Αλεξανδρούπολη

Ο ΟΣΕ και η Hellenic Train ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι, από σήμερα Δευτέρα...

Ο Υπουργός Υποδομώνκ Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας θα βρεθεί στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Τη Δευτέρα το πρωί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, θα επισκεφθεί την...

Παρόμοια Θέματα