Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

ΠΑΜΕ σιδηροδρομικών : Χώροι δουλειάς -συγκοινωνίες βασικοί «κρίκοι» υπερμετάδοσης με ευθύνη της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας

ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ – ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Βασικοί «κρίκοι» υπερμετάδοσης με ευθύνη της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας

Αιτία η πολιτική που βάζει πάνω από όλα τα κέρδη του κεφαλαίου

Οι μεγάλοι χώροι δουλειάς και μαζί τους οι αστικές συγκοινωνίες, μέσα στις οποίες στοιβάζονται καθημερινά οι εργαζόμενοι πηγαίνοντας και γυρνώντας από τη δουλειά, έχουν αποδεδειγμένα μετατραπεί μέσα στην πανδημία, με ευθύνη της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας, σε έναν από τους πιο κρίσιμους «κρίκους» υπερμετάδοσης.

Επί έναν ολόκληρο χρόνο, η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κρύψει κάτω από το χαλί αυτήν την πραγματικότητα, καθώς η παραδοχή της θα ξεμπρόστιαζε τα πρωτόκολλα – λάστιχο, που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της μεγαλοεργοδοσίας, θα αναδείκνυε την αναγκαιότητα λήψης ουσιαστικών και ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας των εργαζομένων, τα οποία λογίζονται ως «κόστος» και εμπόδιο για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ετσι, όλο αυτό το διάστημα αναμασά τα περί «ατομικής ευθύνης», επιχειρεί να βγάλει «εκτός κάδρου» τους χώρους δουλειάς, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενοχοποιήσει για την κατάσταση τον ίδιο το λαό, δηλώνει με χαρακτηριστική προκλητικότητα ότι «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία», για να πάψουν επιτέλους τα οχήματα και τα βαγόνια των συγκοινωνιών να αποτελούν υγειονομικές βόμβες.

Κι αν μετά από έναν χρόνο πανδημίας και αλλεπάλληλα άνοιξε – κλείσε, με το τρίτο κύμα να χτυπάει ήδη την πόρτα, η κυβέρνηση αναγγέλλει συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου «για το συντονισμό του ελέγχου στους εργασιακούς χώρους» και ανακοινώνει πλατφόρμες για «προαιρετικά» τεστ σε εργαζόμενους, επιβεβαιώνεται στην πραγματικότητα το μέγεθος του προβλήματος που έχει διαμορφώσει η πολιτική η οποία βάζει πάνω από όλα την «υγεία» των κερδών του κεφαλαίου, όπως και η αδυναμία να κρύβεται πια το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Χαρακτηριστικές επισημάνσεις

Στην επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό, στις 5 Φλεβάρη, η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα νέα κρούσματα κυρίως αφορούν την ηλικιακή ομάδα 25 – 44 ετών (…) Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα, τώρα που μιλάμε, να έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά. Δηλαδή, αυτό που συχνά παρατηρείται από την ιχνηλάτηση, είναι ότι οι γονείς μεταδίδουν τη λοίμωξη τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες άνω των 65 ετών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τήρηση των μέτρων σε όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».

Να σημειωθεί ότι στην ηλικιακή ομάδα 25 – 44 εντάσσεται το μεγαλύτερο τμήμα των μισθωτών της χώρας. Με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (γ’ τρίμηνο 2020), το τμήμα αυτό αποτελούσε το 50% των μισθωτών, δηλαδή των ατόμων που λόγω εργασίας έχουν αυξημένη πιθανότητα να βρίσκονται σε κατάσταση κινητικότητας και να συγκεντρώνονται πολλοί μαζί σε χώρους δουλειάς.

Με άλλα λόγια, όπως επιβεβαιώνεται και από τις αλλεπάλληλες συρροές κρουσμάτων και το πλήθος καταγγελιών συνδικάτων, οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει βασικές εστίες μετάδοσης, ο ένας εργαζόμενος κολλάει τον άλλο, στο χώρο δουλειάς και στις αστικές συγκοινωνίες, κολλά και τα μέλη της οικογένειάς του.

Αυτό ακριβώς έλεγε η Β. Παπαευαγγέλου, τοποθετούμενη και πάλι εκ μέρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στις 4 Δεκέμβρη: «Μία πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος», παρά το συνεχιζόμενο και τότε lockdown, είναι ότι υπάρχει «ένα συνεχές ας το πούμε πινγκ πονγκ μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς. Δηλαδή, εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή, ξεσπά μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί σαν μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει σαν αποτέλεσμα τη διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους».

Αλλά και πιο πρόσφατα, στις 5 Φλεβάρη, ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή, για 15 μέρες, της οικοδομικής δραστηριότητας σε πέντε δήμους (Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγ. Νικολάου Κρήτης) με ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο επιδημιολογικό φορτίο λόγω ευρημάτων που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση. Αλλη μια απόφαση που φανερώνει τη σύνδεση χώρων δουλειάς με τα αυξημένα κρούσματα.

Πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας

Παρά, βέβαια, τις «προσεκτικά διατυπωμένες» παραδοχές, που γίνονται με το σταγονόμετρο, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στους χώρους δουλειάς. Πίσω από τη στολισμένη «βιτρίνα» του ΕΟΔΥ, που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική προπαγάνδα, το «μαγαζί» είναι κυριολεκτικά άδειο σε ό,τι αφορά την προστασία των εργαζομένων.

Η δράση των συνδικάτων, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τις συντονισμένες πρωτοβουλίες στη Δυτική Αττική και στο Μενίδι που βρέθηκαν στο «κόκκινο», ανέδειξε την απουσία ουσιαστικών μέτρων στους χώρους δουλειάς, στις βιομηχανικές περιοχές. Οταν εντοπίζονται κρούσματα, αν γίνονται τεστ είναι ελάχιστα, τις ιχνηλατήσεις και το ποια μέτρα θα ληφθούν τα κανονίζει η ίδια η εργοδοσία και είναι αυτή που αποφασίζει αν χρειάζεται και ποια μέτρα θα πάρει, οχυρωμένη πίσω από τα περιβόητα… «πρωτόκολλα της εργοδοσίας» που της έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν εργαζόμενο, ακόμα και για σωματεία να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ και να καταγγείλουν την απουσία μέτρων, ενώ και όταν το καταφέρνουν ο ΕΟΔΥ δεν κάνει κυριολεκτικά τίποτα. Η κυβέρνηση διατηρεί σε κατάσταση αποσυντονισμού τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, π.χ. ΕΟΔΥ με Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), δυσχεραίνοντας τη λειτουργία τους. Παράλληλα, φροντίζει, σαν όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα, για την αποδυνάμωσή τους, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με το ΣΕΠΕ.

Η πολιτική της κυβέρνησης ως προς την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς εξαντλείται σε διακριτικές «συστάσεις» προς τους εργοδότες, την ίδια ώρα που ταράζει τους εργαζόμενους στις απαγορεύσεις και τα πρόστιμα.

Ακόμα και η ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πως θα ανοίξει από τη Δευτέρα, για την «προαιρετική» διενέργεια τεστ σε εργαζόμενους, αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της εργοδοσίας το αν θα δηλώσει ή όχι το προσωπικό της για τους ελέγχους, γεγονός που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη για οργανωμένη επιδημιολογική παρατήρηση μεγάλων βιομηχανικών ζωνών, κλάδων και παραγωγικών δραστηριοτήτων με υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση συρροών κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα, μάλιστα, στις ίδιες ανακοινώσεις, η κυβέρνηση φρόντισε να υπενθυμίσει στους εργαζόμενους το απαράδεκτο μέτρο που η ίδια νομοθέτησε, σύμφωνα με το οποίο όσοι μείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες είναι υποχρεωμένοι όταν γυρίσουν στη δουλειά να «ρεφάρουν» δουλεύοντας τζάμπα υπερωρίες! Πάνω σε αυτά προστίθενται έτσι κι αλλιώς πλήθος από άλλα αντικίνητρα, όπως η πάγια τακτική της εργοδοσίας να δίνει μέρος του μισθού με τη μορφή επιδόματος «μηδενικού απουσιασμού», ο φόβος που καλλιεργείται σε εργαζόμενους να μην τεθεί η σύμβασή τους σε αναστολή, με αποτέλεσμα τη μείωση του μισθού τους στο ύψος του κρατικού επιδόματος κ.ά.

Οι δε κυβερνητικές ανακοινώσεις περί «εντατικοποίησης των ελέγχων» δεν αφορούν στον έλεγχο της τήρησης όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά εστιάζουν… στον έλεγχο των βεβαιώσεων εργασίας! Και σε αυτήν την περίπτωση, μάλιστα, τη «νύφη» για την εργοδοτική ασυδοσία συνήθως την πληρώνουν οι εργαζόμενοι: Χαρακτηριστικά, ελεγκτικά κλιμάκια όταν έβρισκαν σε χώρους δουλειάς εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης ή δηλωμένους σε τηλεργασία… έριχναν πρόστιμο σε αυτούς και όχι στους εργοδότες που τους υποχρέωναν να πάνε για δουλειά!

Δεν τηρούνται ούτε τα ελάχιστα

Οι καταγγελίες συνδικάτων μόνο τις τελευταίες δύο βδομάδες επιβεβαιώνουν στο ακέραιο τα παραπάνω.

Ενδεικτικά αναφέρουμε 3 παραδείγματα:

— Αποθήκη μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Μάνδρα: Η εργοδοσία στις 27 Γενάρη ενημερώνεται ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό εργαζόμενος ο οποίος κινείται σε όλη την αποθήκη. Ωστόσο η εργοδοσία δεν ενημερώνει τους συναδέλφους του. Η ενημέρωση ήρθε μετά «από παρέμβαση συναδέλφου στην αποθήκη», όπως κατήγγειλε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Στο αίτημα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, η εργοδοσία απάντησε ότι… έχει κάνει η ίδια την ιχνηλάτηση και ότι αποφάσισε να κάνει τεστ μόνο σε 2 εργαζόμενους! Λίγες μέρες μετά εμφανίστηκε δεύτερο κρούσμα σε εργαζόμενο, σε άλλο πόστο, ο οποίος έκανε μόνος του το τεστ! Το Συνδικάτο απαίτησε «να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους». Και πάλι η εργοδοσία «έκανε rapid test μόνο στο συγκεκριμένο πόστο και βάρδια, αδιαφορώντας για όλους τους υπόλοιπους της αποθήκης!». Από τα τεστ προέκυψε και τρίτο κρούσμα…

Για την υπόθεση, η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ντ. Γκογκάκη, αρχικά επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Πολιτική Προστασία, η οποία την παρέπεμψε στον ΕΟΔΥ. Σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ τής είπαν να επικοινωνήσει «με τον αρμόδιο φορέα σας», εννοώντας την εργοδοσία (!), και στη συνέχεια της συστήθηκε οι εργαζόμενοι να φοράνε μάσκα, γάντια και να τηρούν τις αποστάσεις! Μπροστά στο επίμονο αίτημά της να παρέμβουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ο ΕΟΔΥ τής έδωσε έναν άλλο αριθμό τηλεφώνου, χωρίς να της διευκρινίζει σε ποια υπηρεσία ανήκει. Μετά από τη δική της επιμονή, την ενημέρωσαν ότι πρόκειται για τηλέφωνο που ανήκει στο… υπουργείο Πολιτισμού (!), όπου και εκεί δεν απαντούσε κανείς…

— Επιχείρηση στον κλάδο Τροφίμων – Ποτών στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας: Στο τέλος Γενάρη, μέσα σε ένα δεκαήμερο, εντοπίστηκαν περισσότερα από 50 κρούσματα. Το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων – Ποτών Εύβοιας από το Μάρτη του 2020 αναδεικνύει την ιδιαίτερη επικινδυνότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου, λόγω συνωστισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερο βάρος έριξε στη συγκεκριμένη επιχείρηση γιατί απασχολεί τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων στην περιοχή. Από τις αρχές Νοέμβρη, το Συνδικάτο ζητούσε επίμονα συνάντηση με την εργοδοσία για να ληφθούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Η εργοδοσία απαντούσε πως δεν υπάρχει λόγος συνάντησης γιατί τηρούνται όσα μέτρα προβλέπονται! Παράλληλα, το Συνδικάτο ζητούσε την παρέμβαση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών. Ανταποκρίθηκε μόνο η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, η οποία σε έλεγχο που έκανε δεν επιβεβαίωσε τα λεγόμενα της εταιρείας. Από την άλλη, Πολιτική Προστασία και ΕΟΔΥ δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ. Η συνέχεια ήδη προαναφέρθηκε…

— Αστικές συγκοινωνίες: Οδηγός στα τρόλεϊ, στις 6/2, στην πρωινή βάρδια παρέλαβε όχημα, κάνοντας δύο δρομολόγια με επιβάτες, χωρίς να ενημερωθεί ότι ο οδηγός στην αμέσως προηγούμενη βάρδια είχε συμπτώματα και περίμενε αποτελέσματα του τεστ (τα οποία έδειξαν ότι ήταν θετικός) και χωρίς να έχει γίνει απολύμανση στο όχημα. Το περιστατικό ήταν γνωστό στη διοίκηση της ΟΣΥ. Ο οδηγός της πρωινής βάρδιας ωστόσο μαθαίνει ανεπίσημα για το περιστατικό και ζητά ενημέρωση και οδηγίες. Η οδηγία ήταν να αποσύρει το συγκεκριμένο όχημα, να βγάλει άλλο για να ολοκληρώσει τη βάρδια και στη συνέχεια να το παραδώσει στον απογευματινό οδηγό και μετά να κάνει τεστ! Ομως, ο οδηγός αντέδρασε, απαίτησε και πέτυχε να αποσυρθεί το όχημα και να πάει για απολύμανση, να μη βγάλει ο ίδιος άλλο όχημα και να πάει αμέσως για τεστ. Επίσης, να επαναλάβει το τεστ μετά από τρεις μέρες και έως τότε να μείνει εκτός υπηρεσίας με άδεια Covid.

Στις 2 Φλεβάρη η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε ότι μια μέρα πριν βρέθηκαν θετικοί 10 εργαζόμενοι στο μετρό. Εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει κάνει ποτέ προληπτικά τεστ, τα κάνει μόνο όταν εντοπίζονται κρούσματα, και τότε όμως ο αριθμός τους είναι περιορισμένος. Η συγκεκριμένη συρροή κρουσμάτων εντοπίστηκε ύστερα από την εμφάνιση συμπτωμάτων σε κάποιους από τους εργαζόμενους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένας από αυτούς βρισκόταν σε σοβαρή κατάσταση. Οι 10 εργαζόμενοι, διαφόρων ειδικοτήτων, πριν από λίγες μέρες βρίσκονταν στην ίδια ομάδα εκπαίδευσης σε νέα συστήματα. Ενα βασικό ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι αν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους τηρούνταν τα απαραίτητα μέτρα. Ακόμα οι καταγγελίες αναφέρουν ότι ο καθαρισμός τις περισσότερες φορές περιορίζεται στο να περνάνε τα αντικείμενα με ένα πανί εμποτισμένο σε χλωρίνη. Αναπάντητο μένει το ερώτημα αν απολυμαίνονται ουσιαστικά οι συρμοί.

902

Τελευταία Νέα

Ενημέρωση του Υπουργείου Μεταφορών για την παραίτηση του προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο πρόεδρος του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ., κ. Αθανάσιος Μπίνης, υπέβαλλε την παραίτησή του, στις 19 Μαρτίου...

Σε δίκη δύο Βολιώτες γιατροί για την αναρρωτική άδεια που έδωσαν στον επιθεωρητή του ΟΣΕ

Ποινική δίωξη σε βάρος των δύο γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου για φερόμενη εμπλοκή τους...

Σταϊκούρας: Ο ΟΣΕ το πιο προβληματικό στοιχείο στην Ελλάδα -Δρομολογούνται προσλήψεις

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο Νίκος...

Παρόμοια Θέματα