Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο για 300 λεωφορεία – Πότε θα ενταχθούν στον στόλο των ΟΣΥ

Θέμα χρόνου πια η ενίσχυση 16 γραμμών, στις οποίες παρουσιάζονται προβλήματα. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, βρισκόταν εν αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο, την Τρίτη 23 Μαρτίου, ανακάλεσε την πράξη του 6ου κλιμακίου του, με την οποία είχε, προσωρινά, παγώσει τον διαγωνισμό.

Η οριστική απόφασή του ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις συμβάσεις και μπορεί να προχωρήσει η υπογραφή τους, ανοίγει τον δρόμο στην ένταξη των 300 λεωφορείων με leasing στον στόλο των ΟΣΥ.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, δίνει την δυνατότητα μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου να μπαίνουν στο στόλο τα λεωφορεία που ήταν στον σχεδιασμό του να μπουν από τον Νοέμβριο.

Η διαδικασία που πάγωσε εξαιτίας μίας παρανόησης για τα παράθυρα των λεωφορείων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προχωράει κανονικά και όλα τα λεωφορεία θα έχουν ανοιγοκλειόμενα παράθυρα, καθώς όπως ξεκαθαρίζουν το δημόσιο δεν θα παραλάβει κανένα χωρίς αυτή την προϋπόθεση.

Ωστόσο, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής τονίζει ότι “δεν λέμε ότι είναι όλα τέλεια στις αστικές συγκοινωνίες γιατί δεν είναι. Το αναγνωρίζουμε. Έχουμε επίγνωση της κατάστασης, κάθε μέρα από πάνω είμαστε και κάνουμε διαχείριση κρίσης. Δεν δέχομαι με τίποτα όμως και την κακόπιστη κριτική ότι δήθεν δεν έχει γίνει τίποτα. Ιδίως μάλιστα από όσους όταν ήταν κυβέρνηση, επί 4,5 χρόνια δεν πήραν ούτε ένα λεωφορείο, δεν έκαναν ούτε μία πρόσληψη”.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι για κάποιον ακατανόητο λόγο η Κυβέρνηση θα μπορούσε να ανατάξει περισσότερα οχήματα και δεν το κάνει αλλά η αλήθεια είναι πως τα λεωφορεία της Αθήνας είναι κατά μέσο όρο ηλικίας 18 και 19 ετών και όσα ήταν δυνατόν να επισκευαστούν, έχουν βγει στο δρόμο, χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια των επιβατών.

 Επισημαίνεται ακόμα πως επί Κυβέρνησης ΝΔ αυξήθηκαν μάλιστα οι δαπάνες συντήρησης κατά 200% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 ενώ αντίθετα επί ΣΥΡΙΖΑ οι αγορές ανταλλακτικών για τον στόλο των ΟΣΥ είχαν μειωθεί σημαντικά (κατά 26,63%), σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.

Αναφορικά και με την αγορά των νέων λεωφορείων τονίζεται πως μετά από 13 χρόνια, προχωρά το υπουργείο στην προμήθεια νέων, σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον, λεωφορείων (σημαντικό μέρος των οποίων θα είναι ηλεκτροκίνητα) για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε ήδη η ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για την πρώτη φάση ενίσχυσης του στόλου με 800 λεωφορεία και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, εντός του έτους, για την προμήθεια άλλων 500 λεωφορείων.

H διαβούλευση για την πρώτη φάση αφορά διεθνή ανοικτό ηλεκτρονικό δημόσιο διαγωνισμό συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 372 εκ. ευρώ (με ΦΠΑ) για την προμήθεια: 

–       200 αστικών λεωφορείων 12m υβριδικής τεχνολογίας EURO VI,

–       200 αστικών λεωφορείων 12m συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VI, 

–       100 αρθρωτών αστικών λεωφορείων 18m συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VΙ και 

–       300 αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων 12m και των παρελκόμενων αυτών (φορτιστών βραδείας φόρτισης).

Οσον αφορά Μετρο, ΗΣΑΠ και Τραμ σύμφωνα με το υπουργείο η κατάσταση είναι βελτιωμένη καθώς στη Γραμμή 1 (ΗΣΑΠ) οι χρονοαποστάσεις έχουν μειωθεί από τα 8 με 9 λεπτά τον Ιούλιο του 2019 στα 6 με 6,5 λεπτά (βελτίωση κατά 2,5 με 3 λεπτά), στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό, οι χρονοαποστάσεις μειώθηκαν από τα 6 με 7 λεπτά (Ιούλιος 2019) στα 4 με 4,5 λεπτά (βελτίωση κατά 2,5 με 3 λεπτά).

Επίσης επισκευάστηκαν έξι συρμοί και έτσι πλέον είναι σε κυκλοφορία 38 συρμοί, δηλαδή αύξηση 19% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 και επαναλειτούργησε η γραμμή ΤΡΑΜ μέχρι το Σύνταγμα, ενώ αποκαταστάθηκε και η λειτουργία μέχρι το Φάληρο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης στην περιοχή.

Επιπλέον παρελήφθησαν 25 νέοι, σύγχρονοι συρμοί Τραμ, με τους οποίους θα αναβαθμιστεί το υφιστάμενο δίκτυο.

Αναφορικά και με τις προσλήψεις προσωπικού σημειώνεται από το υπουργείο ότι επί 11 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη στο μετρό και επί 13 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη στα λεωφορεία και προχώρησε η πρόσληψη 609 οδηγών και τεχνιτών σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ ενώ από τη συμφωνία με τα ΚΤΕΛ προστέθηκαν και άλλοι 550 νέοι οδηγοί.

ΠΗΓΗreal

Τελευταία Νέα

ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή τρία νέα σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ «τρέχει» στη...

“Μαύρη” τρύπα στα οικονομικά του ΟΣΕ – Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι

Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι ο ΟΣΕ Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί χρήματα...

Μ. Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και η μεταναστευτική πολιτική ήταν τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την...

Παρόμοια Θέματα