Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Μ.Γ.Σ. ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ Ο ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ μια ποδοσφαιρική ομάδα μια σιδηροδρομική ιστορία 1925-2021

Το 1925 ήταν ένα έτος κομβικό για την ανάπτυξη του αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη.

Μετά το τέλος των πολεμικών περιπετειών και την έλευση στην χώρα των προσφύγων, ο αθλητισμός, όπως και όλες οι άλλες κοινωνικές δραστηριότητες άρχισαν να επανέρχονται.

 Ιδιαίτερα, όμως ο τομέας του αθλητισμού γνώρισε μεγάλη άνθηση και σε αυτό συνέβαλε και η έλευση των προσφύγων οι οποίοι είχαν ήδη αναπτύξει στις προγονικές τους εστίες αθλητικές δραστηριότητες.

Ο Μ.Γ.Σ.Σ. Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης είναι από τα αρχαιότερα σωματεία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

  Δυόμιση μήνες μετά τη λήξη της μεγάλης  απεργίας των σιδηροδρομικών και εν μέσω σημαντικών διεργασιών στο συνδικαλιστικό τους κίνημα, κάποιοι εργαζόμενοι αποφάσισαν την ίδρυση ενός μουσικογυμναστικού συλλόγου.

Την ίδρυση του αποφάσισε μια ομάδα σιδηροδρομικών της Θεσσαλονίκης με πρωτοπόρο τον Μαλιγκούδη, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου επί τριάντα έτη.

Στις 5 Ιουνίου 1925, στην αίθουσα αναμονής του σιδηροδρομικού σταθμού –του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης – συγκεντρώθηκαν 24 εργαζόμενοι και αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα σωματείο με την επωνυμία.

        Μουσικογυμναστικός  Σύλλογος των εν Θεσσαλονίκη Σιδηροδρομικών

                                                       “Ο  ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ”.

 Oi 24 ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ είναι Β. Μαλιγκούδης, Α. Σκλαβούνος, Κ. Χαλκιάς, Α. Μποζιάνης Θ. Ιατρίδης,   Ι. Μαυρομάτης,  Β. Τσιτρόπουλος , Θ. Αχπαρίδης , Α. Χατζηπροδρόμου , .Ι.Μπαριτας Β.Ιωαννιδης Δ,Τσακαλος, Θ.Βογιας, Χ.Βαρσανος Ζ.Καβαλος ,Α. Καζάνας , Β. Βλασύρας  , Α. Καραβιδοπούλος , Ι .Βασιλειάδης , Δ. Βλάχου ,Ν. Μιχαηλίδης, Κλ. Χατζηνικολάου ,Α.Ζυμαρακης ,και ο Υπολοχαγός Σ.Σπυριδης φρούραρχος του σιδηροδρομικού σταθμου .

Οι 9 πρώτοι αποτέλεσαν και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο το Β .Μαλιγκουδη .

Τον επόμενο μήνα, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με την απόφαση 1522, της 18ης Ιουλίου 1925, αναγνώρισε το Θερμαϊκό, ως επίσημο σωματείο της πόλης.

 Ο Θερμαϊκός ήταν η πρώτη εργατική αθλητική ομάδα στη Θεσσαλονίκη που εξέφραζε ένα επαγγελματικό χώρο.

Ο σύλλογος υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΠΣΜ και της ΕΠΟ. Γύρω του συσπειρώθηκαν σταδιακά όλοι οι σιδηροδρομικοί της Βορείου Ελλάδος και το 1957 είχε 3.000 μέλη.

Το πλεονέκτημά του ήταν πως οι ποδοσφαιριστές του δεν είχαν επαγγελματικές έγνοιες, αφού τους βασικούς παίκτες οι ιθύνοντες φρόντιζαν να τους διορίζουν ως τεχνικούς ή υπαλλήλους στους ΣΕΚ.

Επίσης, οι ΣΕΚ είχαν παραχωρήσει στο σύλλογο έκταση 30 στεμμάτων στην περιοχή των Σφαγείων για τη δημιουργία γηπέδου. Το εντευκτήριο του συλλόγου ήταν σε διαμέρισμα στην οδό Αριστοτέλους.

Εκτός από ποδοσφαιρικό τμήμα είχε τμήμα στίβου και αθλοπαιδιών.

Από την ιδρυτική συστατική πράξη του Συλλόγου ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το 2ο άρθρο, στο οποίο αναφέρονται :

“Σκοπός του Συλλόγου είναι:

Α) Η διάδοσης και ανάπτυξης της μουσικής και του μουσικού αισθήματος εν γένει μεταξύ των μελών του Συλλόγου και των σιδηροδρομικών υπαλλήλων.

Β) Η ηθική και σωματική διάπλασης των μελών του Συλλόγου και η διάδοσης του κλασσικού ιδία αθλητισμού, του ποδοσφαίρου και των άλλων αθλητικών παιδιών μεταξύ των μελών του Συλλόγου.

Οι σκοποί επιδιώκονται δια της ιδρύσεως και λειτουργίας χορωδιών, μαντολινάτας, φιλαρμονικής και αναλόγων σχολών δια την θεωρητικήν διδασκαλία της μουσικής.

Δια της οργανώσεως δημοσίων συναυλιών, χάριν των μελών και των οικογενειών τους, όπως επίσης χάριν ψυχαγωγίας του Στρατού και διαφόρων εν φιλανθρωπικοίς ιδρύμασι νοσηλευομένων τραυματιών, ασθενών κλπ….”

Το 1925 ήταν μια παραγωγική χρονιά για τον αθλητισμό της πόλης.

Στο ποδόσφαιρο ιδρύθηκαν οι αθλητικές ομάδες: Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών (ΑΕΚ), προπομπός του ΠΑΟΚ, ο Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Άτλας και ο Θερμαϊκός σιδηροδρομικών.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν, για πρώτη φορά, παμμακεδονικοί αγώνες στίβου, ξεκίνησαν τα πρωταθλήματα μπάσκετ και βόλεϊ και γνώρισε άνθηση το κολύμπι και η υδατοσφαίριση.

Η αθλητική κίνηση της σεζόν ξεκίνησε με τους Παμμακεδονικούς Αγώνες Στίβου που έγιναν το Σεπτέμβριο. Ο Θερμαϊκός συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνες στίβου, με τους αθλητές, Διαμαντόπουλο στα 100 μ., Στ.Αυγουστίδη στα 110 μ., με εμπόδια, Μ. Γαλάνη στο ύψος, Ι.Νάνο, στο άλμα εφήβων και Ι. Μαυρομάτη στη δισκοβολία.

Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1925.

 με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, 6 ομάδων, Ηρακλή ,, Άρη, Μέγα Αλέξανδρο, ΜΓΣΣ Θερμαϊκό, Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών και τον Άτλα .

Το χειμώνα του 1926 ξεκίνησε εκ νέου, έμπλεξε με τη διάσπαση των Κωνσταντινουπολιτών σε δύο ομάδες, την ΑΕΚΘ και τον ΠΑΟΚ, και έληξε με πρωταθλητή τον ΑΡΗ.

Ο Θερμαϊκός μάλιστα παρουσίασε δύο ποδοσφαιρικές ομάδες. Τους ποδοσφαιριστές προπονούσε ο Αλέξανδρος Σκλαβούνος, εκ των ιδρυτών του συλλόγου και βετεράνος ποδοσφαιριστής του ΑΡΗ.

Την επόμενη χρονιά 1926 συγκροτεί την ομάδα βόλεϊ και συμμετέχει στο πρώτο πρωτάθλημα μαζί με τις   ομάδες: ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΡΗΣ, ΠΑΟΚ, ΧΑΝΘ, ΑΤΛΑΣ, ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ, Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ, ΜΑΚΑΜΠΗ, και ΑΚΟΆΧ.

Θερμαϊκος1953

Α’ Εθνική η πιο σημαντική επιτυχία της ομάδας

 Η συμμετοχή της στην την περίοδο 1960-61. Κατέλαβε την 15η θέση (προτελευταία) και υποβιβάστηκε. Σημείωσε 3 νίκες (επί του Εθνικού Πειραιά και του Φωστήρα εντός και επί του Παναιγιάλειου στο Αίγιο), 8 ισοπαλίες (ξεχωρίζουν αυτές με τον ΠΑΟ και τον Άρη εντός) και 19 ήττες. Τα τέρματά του ήταν 33-75.

Έπαιξαν οί:Αγγελίδης, Αθανασιάδης, Αλμπάνης, Αντώναρος, Βασσάρας, Βενετόπουλος, Γκιουλέκας, Γριπελάκος, Δημητρακόπουλος, Δήμου, Εμμανουηλίδης, Ζλατάνος, Ιωαννίδης, Καραμπάτσος, Κυνηγόπουλος, Λύκκισας, Μπαλάσης, Νάκος, Ξανθόπουλος, Ξυλάς, Σαράντης, Σαρδέλης, Στεφανίδης, Στράντζαλης, Σωτηριάδης, Τοκμακίδης, Τσιγκάρης καί ο Χατζηθεοδώρου.

ΜΕΤΗΝ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ

6 Νοεμβρίου 1960 ο πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας στο Καυτανζόγλειο

Ο πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας διεξήχθη στις 6 Νοεμβρίου 1960, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Α’ Εθνικής, όταν ο Θερμαϊκός υποδέχθηκε τον Ηρακλή.

Μόλις στο 2o λεπτό, ο Πλαστήρας Ξυλάς, των -τυπικά- γηπεδούχων και μετέπειτα «κυανόλευκου», σημείωσε το παρθενικό γκολ στην ιστορία του νέου «στολιδιού» της Θεσσαλονίκης, προτού ο «γηραιός» ανατρέψει τα δεδομένα και επικρατήσει με 2-1.

1965-Διαλύεται η ομάδα με πολιτική παρέμβαση.

Μετά το τέλος της περιόδου 1964-65 και παρότι θα έρθει τέταρτος στον τρίτο όμιλο της Β’Εθνικής, η ομάδα θα διαλυθεί με πολιτική παρέμβαση επειδή αποτελούσε εργατική ένωση (των σιδηροδρομικών) και είχε ομοιότητες με τις Λοκομοτίβ της Ανατολικής Ευρώπης. Ο σύλλογος μετά από μία μικρή παύση θα ξαναεπανέλθει στα τοπικά πρωταθλήματα της Θεσσαλονίκης.

Άσχετα με τις διώξεις, η ένωση των σιδηροδρομικών θα συνεχίσει να τελεί τις συνελεύσεις της, σε ότι αφορά τον Θερμαϊκό, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, ακόμα και κατά την περίοδο της Χούντας όταν όλα τα σωματεία της εποχής στεγάζονταν σε γραφεία, άσχετα εάν τα οικονομικά τους ήταν πενιχρά.

Νεώτερη Ιστορία

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’70, ο Θερμαϊκός θα κερδίσει δύο φορές το κύπελλο της ΕΠΣΜ. 

Το πρώτο θα έρθει την περίοδο 1975-76, όταν θα κερδίσει την Ελπίδα Τούμπας με 1-0 και το δεύτερο, δύο χρόνια αργότερα, όταν θα κερδίσει με το ίδιο σκορ τον Π.Α.Ο. Κουφαλίων.

Εκτός των δύο κυπέλλων η ομάδα του Θερμαϊκού θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην Α’ Κατηγορία της Ένωσης επί 16 συναπτά έτη, μέχρι το τέλος του 1986, όταν και θα βρεθεί ξανά στην δεύτερη εν τάξη κατηγορία της ΕΠΣΜ μετά από μακρινό 1956-57.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια ο Θερμαϊκός θα ανεβοκατεβαίνει από την Α’ στη Β’ κατηγορία μέχρι το 1991-92 όπου θα αποχαιρετήσει οριστικά την Α’ Κατηγορία στην οποία δεν θα αγωνιστεί ξανά.

Με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 1999-2000 η ΕΠΣΜ θα αναδιοργανώσει τα πρωταθλήματα της με τη δημιουργία της Α1 Κατηγορίας ως την ανώτερη κατηγορία των πρωταθλημάτων της.

Ο Θερμαϊκός από αυτή τη αναδιάρθρωση θα βρεθεί από τη Β’ Κατηγορία (δεύτερο επίπεδο της ΕΠΣΜ) στην Γ’ Κατηγορία (τέταρτο επίπεδο).

 Η παρουσία του στην Γ’ ΕΠΣΜ θα κρατήσει μόνο έναν χρόνο και από το 2001-02 και μετά θα βρεθεί ξανά στη Β’ κατηγορία (τρίτο επίπεδο της ΕΠΣΜ).

Το 2008-09 θα κερδίσει τον τίτλο στον Β’ ‘Όμιλο της κατηγορίας του και θα ανέλθει ξανά στην Α’ ΕΠΣΜ (δεύτερο επίπεδο).

 Στην Α’ κατηγορία θα αγωνιστεί για δύο χρόνια αλλά την αγωνιστική περίοδο 2011-12, δεν θα λάβει μέρος στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ, κάτι που δεν θα πράξει την επόμενη χρονιά όταν θα επιστρέψει και πάλι στα πρωταθλήματα τοποθετούμενος στην Β’ κατηγορία.

 Από το 2017-18 και μετά έχει επιστρέψει για μία ακόμα φορά στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΜ στην οποία και αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

Τζιότζιος: «Υγιείς να γυρίσουμε σε αυτό που αγαπάμε»

θα συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου .

Τελευταία Νέα

Ενημέρωση του Υπουργείου Μεταφορών για την παραίτηση του προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο πρόεδρος του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ., κ. Αθανάσιος Μπίνης, υπέβαλλε την παραίτησή του, στις 19 Μαρτίου...

Σε δίκη δύο Βολιώτες γιατροί για την αναρρωτική άδεια που έδωσαν στον επιθεωρητή του ΟΣΕ

Ποινική δίωξη σε βάρος των δύο γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου για φερόμενη εμπλοκή τους...

Σταϊκούρας: Ο ΟΣΕ το πιο προβληματικό στοιχείο στην Ελλάδα -Δρομολογούνται προσλήψεις

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο Νίκος...

Παρόμοια Θέματα