Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
No menu items!

Τρένο, αεροπλάνο, αυτοκίνητο: ποιο μεταφορικό μέσο είναι το πιο οικολογικό;

Η επιλογή του πιο φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου μεταφοράς δεν είναι εύκολη. Όμως, το τρένο φαίνεται να έχει την πρωτοκαθεδρία επειδή εκπέμπει τη χαμηλότερη ποσότητα αερίων θερμοκηπίου.

‘Οι σιδηροδρομικές μεταφορές παραμένουν ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μηχανοκίνητων επιβατικών μεταφορών στην Ευρώπη συνολικά’, δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΧ) σε έκθεση που κυκλοφόρησε στις 14 Απριλίου. Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, ο οργανισμός βασίζεται σε δύο μελέτες: την έκθεση του 2020 για τις μεταφορές και το περιβάλλον και το ενημερωτικό σημείωμα ‘Σιδηρόδρομοι και πλωτές οδοί: τα καλύτερα μεταφορικά μέσα με χαμηλή εκπομπή άνθρακα’.

 Αποτελεσματικότερες σιδηροδρομικές μεταφορές

Σύμφωνα με τον ΕΟΧ, “οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι ο πιο κατάλληλος και αποτελεσματικός τρόπος ταξιδιού, με εξαίρεση το περπάτημα ή την ποδηλασία”. Μαζί με τις θαλάσσιες μεταφορές, έχει τις λιγότερες εκπομπές σε άνθρακα. Ο σιδηρόδρομος έχει επίσης “τις χαμηλότερες εκπομπές ανά χιλιόμετρο και ανά μονάδα μεταφοράς”. Ωστόσο, ο οργανισμός σημειώνει ότι ο θόρυβος που εκπέμπεται από τρένα υψηλής ταχύτητας συμβάλλει στην ηχορύπανση.

Η αεροπορία, από την πλευρά της, παράγει πολύ υψηλότερες εκπομπές όσον αφορά την αναλογία επιβατών-χιλιομέτρων. Όμως, “σε μεγάλες αποστάσεις, το περιβαλλοντικό κόστος των αεροπορικών ταξιδιών αυξάνεται λιγότερο επειδή το κόστος προσγείωσης και απογείωσης δεν αλλάζει με την απόσταση κατά την απευθείας πτήση”, σημειώνει ο ΕΟΠ.

Τέλος, το ταξίδι με αυτοκίνητο, είτε λειτουργεί με βενζίνη είτε με ντίζελ, είναι πιο επιβλαβές για το περιβάλλον, “ειδικά αν ταξιδεύετε μόνος”, λέει.

Μειώστε τους ατμοσφαιρικούς ρύπους


Το 2018, οι μεταφορές ήταν υπεύθυνες για το 25% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 72% από αυτά προέρχονται από οδικές μεταφορές, 14% από θαλάσσιες μεταφορές, 13% από αεροπορικές και 0,4% από σιδηροδρομικές (μόνο εκπομπές από αμαξοστοιχίες ντίζελ).

 Η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτει το στόχο της μείωσης αυτών των εκπομπών κατά 90%, έως το 2050, σε σύγκριση με το 1990.

Ωστόσο, εάν τα αέρια του θερμοκηπίου συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν είναι τα μόνα που επηρεάζουν το περιβάλλον.

 «Οι μεταφορές οδηγούν επίσης σε εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων πλην των καυσαερίων, για παράδειγμα από τριβή φρένων, τροχών και ελαστικών ή σιδηροδρομικών γραμμών», εξηγεί ο ΕΟΠ.

Τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκε πρόοδος. Μεταξύ 2014 και 2018, “η αποτελεσματικότητα των σιδηροδρόμων και των αερομεταφορών έχει βελτιωθεί σημαντικά”, σημειώνει ο οργανισμός, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τα άλλα μέσα μεταφοράς.

“Η μετάβαση στις σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, βελτιώνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου όλων των μηχανοκίνητων τρόπων μεταφοράς”, καταλήγει.

Τελευταία Νέα

Τέμπη: Δεν υπάρχει κοινός εκπρόσωπος των συγγενών

Σε διευκρινίσεις προχώρησαν ορισμένοι από τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει...

Για τους όψιμους υπερασπιστές διευθυντών!

Τα όσα απαράδεκτα ανέφερε εναντίον του σωματείου μας ο διευθυντής λειτουργίας...

Διώξεις σε στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εταιρειών για μη εκτέλεση σύμβασης που αφορά σε συντήρηση τρένων

Στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για πλημμελή εκτέλεση σύμβασης που αφορά σε συντήρηση των...

Παρόμοια Θέματα