Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

Τεχνητή νοημοσύνη για πιο ασφαλείς σιδηροδρομικές γραμμές

Ο Αυστριακός Οργανισμός Προώθησης Έρευνας (FFG) χρηματοδοτεί το έργο HARMONY για τη διερεύνηση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την ανίχνευση προβλημάτων σε σιδηροδρομικές γραμμές. Το έργο, που διευθύνεται από τους Mission Embedded, Frequentis και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Βιέννης, θα διερευνήσει τη χρήση ενός καινοτόμου συστήματος παρακολούθησης γραμμών που χρησιμοποιεί αισθητήρες και Τεχνητή Νοημοσύνη(ΤΝ) για την ανίχνευση ανωμαλιών στην υποδομή της γραμμής. Αυτό αποσκοπεί στην πρόληψη μελλοντικών ζημιών σε πρώιμο στάδιο και στην αποφυγή πιθανών ατυχημάτων.

Ο σιδηρόδρομος είναι το νούμερο ένα μέσο μεταφοράς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χωρίς περιορισμό της κινητικότητας ανθρώπων ή αγαθών. Η ασφάλεια και η αξιοπιστία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των μετακινήσεων των επιβατών και διασφαλίζονται μόνο μέσω της προσεκτικής συντήρησης της υποδομής της γραμμής. Μέχρι σήμερα οι μέθοδοι συντήρησης αποτελούνται από συχνούς, επιφανειακούς ελέγχους από το προσωπικό του σιδηροδρομικού φορέα και ακανόνιστη, ακριβή παρακολούθηση με οχήματα μέτρησης με υψηλό κόστος. Ωστόσο, αυτό το μοντέλο φτάνει τα οικονομικά του όρια.


Έξυπνο σύστημα παρακολούθησης της υποδομής


Το έργο FFG «HARMONY ερευνά μια πιο αποτελεσματική και οικονομική μέθοδο για την παρακολούθηση της υποδομής των τροχιών. Εστιάζει σε ένα ευφυές σύστημα που θα τοποθετηθεί σε κανονικά τρένα και χρησιμοποιεί αισθητήρες για σάρωση της υποδομής των σιδηροτροχιών κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας, καθώς και τεχνητή νοημοσύνη για αυτόματη ανίχνευση και αναφορά ανωμαλιών σε κομμάτια, σημεία  και ψαλίδια. Με αυτόν τον τρόπο, πιθανοί κίνδυνοι όπως ραγίσματα τροχιάς, ζημιές ή ανάπτυξη βλάστησης εντοπίζονται σε πρώιμο στάδιο. Αυτό βοηθά επίσης τους σιδηροδρομικούς φορείς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Εκτός από την έξυπνη επεξεργασία δεδομένων αισθητήρων στην κινούμενη αμαξοστοιχία, το έργο HARMONY καθοδηγεί επίσης τον ανθρώπινο παράγοντα που αυξάνει την ασφάλεια του συστήματος από άκρο σε άκρο . Ένα βασικό στοιχείο εδώ είναι η ανάπτυξη του νέου ρόλου του απομακρυσμένου αναλυτή, υποστηρίζοντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από απόσταση. Αυτός ο νέος ρόλος σχετίζεται επίσης με εφαρμογές ΤΝ σε άλλους τομείς όπου χρησιμοποιούνται έξυπνες μηχανές.

Με το Αυστριακό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δράσης για το Κλίμα (BMK) ως φορέα χρηματοδότησης, αυτό το ερευνητικό έργο μπορεί να προσφέρει μια προσαρμοσμένη λύση υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζεται στην Αυστρία για σιδηροδρομικούς φορείς σε όλον τον κόσμο.

Το Mission Embedded είναι ένας από τους παγκόσμιους πρωτοπόρους στον τομέα των έξυπνων συστημάτων αισθητήρων και βοήθειας για σιδηροδρομικά οχήματα και έχει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στους τομείς της ενοποίησης αισθητήρων, της μηχανικής μάθησης, της αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων, καθώς και της ασφάλειας για κρίσιμης σημασίας εφαρμογές. Τα δεδομένα αισθητήρων υψηλής ποιότητας από πολλά προηγούμενα έργα θέτουν τα θεμέλια για το παρόν έργο. Ως ηγέτης της κοινοπραξίας και ειδικός σε εξαιρετικά αξιόπιστο λογισμικό και hardware, η Mission Embedded είναι κυρίως υπεύθυνη για την τεχνική ανάπτυξη του έργου.

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΤΠΕ) του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Βιέννης συνεισφέρει την  μακροχρόνια ερευνητική του τεχνογνωσία, την εκτεταμένη εξειδίκευσή του σε ενσωματωμένα συστήματα, ενσωματωμένη μηχανική μάθηση, καθώς και στην ανάλυση δεδομένων αισθητήρων και συμβάλλει ουσιαστικά στην τεχνική ανάπτυξη .


Τα αποτελέσματα αυτού του προκλητικού ερευνητικού έργου θα παρέχουν μια σταθερή βάση για την παρακολούθηση της υποδομής της γραμμής πιο απρόσκοπτα και οικονομικά αποδοτικά, θέτοντας τα θεμέλια για  ακόμη πιο ασφαλείς και πιο αξιόπιστες σιδηροδρομικές εργασίες.

Τελευταία Νέα

Στον Άρειο Πάγο ο Σταϊκούρας: Παρέδωσε νεότερα στοιχεία για τον σιδηρόδρομο – Κατέθεσε τρίτη μηνυτήρια αναφορά

https://twitter.com/ypomeofficial/status/1848339533340770442?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1848339533340770442%7Ctwgr%5Ef3515868c5693245dfec3c3b8e628b0ce4b6c1c9%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metaforespress.gr%2Fsidirodromos%2FCEBDCEADCEB1-CEBCCEB7CEBDCF85CF84CEAECF81CEB9CEB1-CEB1CEBDCEB1CF86CEBFCF81CEAC-CF83CF84CEB7CEBD-CEB5CEB9CF83CEB1CEB3CEB3CEB5CEBBCEAD%2F Στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου παρέδωσε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Μεταφορών...

Επανέναρξη δρομολογίων τρένων Αλεξανδρούπολη–Ορεστιάδα– Αλεξανδρούπολη

Ο ΟΣΕ και η Hellenic Train ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι, από σήμερα Δευτέρα...

Ο Υπουργός Υποδομώνκ Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας θα βρεθεί στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Τη Δευτέρα το πρωί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, θα επισκεφθεί την...

Παρόμοια Θέματα