Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

Μόλις στο 21% το ποσοστό των γυναικών στον σιδηρόδρομο. Απαιτούνται νέοι στόχοι για την προσέλκυσή τους στον κλάδο

Το γυναικείο φύλο αντιπροσωπεύει μόλις το 21% του συνολικού εργατικού δυναμικού στον σιδηρόδρομο, ποσοστό αρκετά χαμηλό έναντι άλλων κλάδων στην παγκόσμια αγορά εργασίας (46%).

Για το λόγο αυτό, η Κοινότητα Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομών (CER) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF) προχωρούν σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ΕΕ για μια δεσμευτική συμφωνία που αποσκοπεί στην προώθηση της απασχόλησης των γυναικών στον κλάδο.

Οι σιδηροδρομικές εταιρείες και τα συνδικάτα εργαζομένων είναι πεπεισμένα ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει ώστε να συμπεριλάβει και τις γυναίκες, να προωθήσει την ποικιλομορφία στο χώρο εργασίας και να ευθυγραμμίσει τον σιδηροδρομικό κλάδο με την κοινωνία στην οποία ζουν οι πελάτες τους.

Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού τομεακού κοινωνικού διαλόγου, που υποστηρίζεται από την Κομισιόν, ξεκίνησαν ήδη από το 2019, αλλά τέθηκαν σε αναστολή λόγω του COVID.

Και οι δύο πλευρές κινούνται τώρα προς την ίδια κατεύθυνση και ελπίζουν να έχουν εποικοδομητικές απόψεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε συμφωνία πριν από το καλοκαίρι.

Δεδομένου ότι έχουν περάσει 15 χρόνια από την τελευταία δεσμευτική συμφωνία για ορισμένες πτυχές των συνθηκών εργασίας των μετακινούμενων εργαζομένων που ασχολούνται με τις διαλειτουργικές διασυνοριακές υπηρεσίες, αυτό θα αποτελούσε σημαντικό ορόσημο του ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου και του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων.

Image

Δεν υπάρχει μέλλον για τον σιδηρόδρομο χωρίς γυναίκες»

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Τομεακού Κοινωνικού Διαλόγου Σιδηροδρόμων της ΕΕ, Matthias Rohrmann, τόνισε: «Χρειαζόμαστε σωστή αλλαγή πορείας τώρα. Θέλουμε να επιτύχουμε το “Woman in Rail Agreement” μεταξύ των κοινωνικών εταίρων της ΕΕ CER και ETF κατά τις διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων 2021.

Αυτό συνοδεύει τις υπάρχουσες δραστηριότητες των σιδηροδρομικών εταιρειών και θέτει νέους στόχους για την προώθηση της απασχόλησης των γυναικών στον σιδηροδρομικό κλάδο.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε την ελκυστικότητα του κλάδου και στέλνουμε ένα σημαντικό μήνυμα: «ισχυρές γυναίκες = ισχυρές ράγες».

Αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος του Τομεακού Κοινωνικού Διαλόγου για τους Σιδηροδρόμους της ΕΕ, Giorgio Tuti, δήλωσε: «Με απλά λόγια, δεν υπάρχει μέλλον για τον σιδηροδρομικό κλάδο χωρίς γυναίκες.

Οι εμπειρίες μας έδειξαν ότι οι προτάσεις δεν είναι αρκετές. χρειαζόμαστε δεσμευτικά μέτρα σε όλους τους κλάδους για να καταστήσουμε τον σιδηρόδρομο κατάλληλο για να εργαστούν οι γυναίκες.

Μια αυτόνομη συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων Κοινωνικών Εταίρων θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα και θα έδινε πραγματική προστιθέμενη αξία στο Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων 2021. Έχουμε δεσμευτεί να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις γυναίκες στον σιδηρόδρομο».

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της CER, Alberto Mazzola, είπε: «Στην προηγούμενη θέση μου, ήμουν Πρέσβης των Γυναικών στις Μεταφορές και ως νέος εκτελεστικός διευθυντής της CER, είμαι απόλυτα δεσμευμένος να διατηρήσω αυτό το ζήτημα στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

Καθώς πιστεύω ότι το μέλλον είναι ο σιδηρόδρομος, πιστεύω επίσης ότι η αύξηση της παρουσίας και των ευθυνών των γυναικών για έναν πιο ισορροπημένο σιδηροδρομικό κλάδο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας».

Τελευταία Νέα

Στον Άρειο Πάγο ο Σταϊκούρας: Παρέδωσε νεότερα στοιχεία για τον σιδηρόδρομο – Κατέθεσε τρίτη μηνυτήρια αναφορά

https://twitter.com/ypomeofficial/status/1848339533340770442?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1848339533340770442%7Ctwgr%5Ef3515868c5693245dfec3c3b8e628b0ce4b6c1c9%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metaforespress.gr%2Fsidirodromos%2FCEBDCEADCEB1-CEBCCEB7CEBDCF85CF84CEAECF81CEB9CEB1-CEB1CEBDCEB1CF86CEBFCF81CEAC-CF83CF84CEB7CEBD-CEB5CEB9CF83CEB1CEB3CEB3CEB5CEBBCEAD%2F Στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου παρέδωσε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Μεταφορών...

Επανέναρξη δρομολογίων τρένων Αλεξανδρούπολη–Ορεστιάδα– Αλεξανδρούπολη

Ο ΟΣΕ και η Hellenic Train ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι, από σήμερα Δευτέρα...

Ο Υπουργός Υποδομώνκ Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας θα βρεθεί στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Τη Δευτέρα το πρωί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, θα επισκεφθεί την...

Παρόμοια Θέματα