Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
No menu items!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΓΑΙΟΣΕ

Εξελίξεις στο project του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης – Προχωρά με νομοθετική ρύθμιση η ανταλλαγή ακινήτων ανάμεσα σε δήμο και ΓΑΙΑΟΣΕ

Σημαντική ώθηση στο σχέδιο για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη δίνει νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και η οποία προβλέπει την ανταλλαγή εκτάσεων ανάμεσα στον ΓΑΙΑΟΣΕ και στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Με τη ρύθμιση, η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη, ξεπερνιούνται και τα τελευταία εμπόδια και ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ανέγερσή του Μουσείου.

Συγκεκριμένα, δίνεται λύση στο ζήτημα της μετατόπισης του Μουσείου, από το αρχικό σημείο κατασκευής του που προβλεπόταν το 2013, σε ένα κεντρικότερο, καθώς και της δημιουργίας χώρου στάθμευσης.

«Με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα ανταλλαγής του ακινήτου της ΟΣΕ Α.Ε. με παρακείμενη ίση έκταση εντός του κοινόχρηστου χώρου του δήμου Θεσσαλονίκης. Αντιστοιχη αναταλλαγή ακινήτων προβλέπεται και για τη δημιουργία υπαίθριου χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του Μουσείου. Οι λοιπές πολεοδομικές ρυθμίσεις, είναι μικρής εμβέλειας και απολύτως εντοπισμένες. Ειδικότερα, προβλέπεται τακτοποίηση ρυμοτομικών γραμμών, χάραξη πεζοδρόμων και δημιουργία οικοδομικών τετραγώνων εντός των ανταλλασσόμενων εκτάσεων, προκειμένου να γίνει πρακτικά και νομικά εφικτή η ανταλλαγή. Οι ρυθμίσεις με εντοπισμένο και περιβαλλοντικά ουδέτερο χαρακτήρα, εισάγονται με νομοθετική διάταξη προκειμένου να εξασφαλιστεί το ταυτόχρονο της επέλευσης των σχετικών συνεπειών, οι οποίες αποσκοπούν σε μια συνολική ρύθμιση και τακτοποίηση της υπό ανάπλαση περιοχής», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη ρύθμιση που κατατέθηκε.

Η ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στο συγκεκριμένο σημείο προκρίθηκε πριν από περίπου μία δεκαετία, λόγω της ιστορικής του σημασίας καθώς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναχώρησαν από εκεί τα «τρένα του θανάτου» που οδήγησαν χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, το 2013 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, στη ΓΑΙΑΟΣΕ και στον δήμο, με αντικείμενο την από κοινού συνεργασία για την ανέγερση του Μουσείου.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στη ρύθμιση, εκμισθώθηκε το 2014 από την Ισραηλιτική Κοινότητα η ευρύτερη έκταση από τη ΓΑΙΟΣΕ. Ωστόσο, προέκυψε το ζήτημα ότι μικρό μέρος μόνο της έκτασης άνηκε στον ΟΣΕ ( στη διαχείριση της ΓΑΙΑΟΣΕ), μετά από την ολοκλήρωση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης στην περιοχή υπέρ του δήμου, με αποτέλεσμα το μισθωτήριο να τροποποιηθεί και να περιοριστεί σε μικρότερο γωνιακό τμήμα της έκτασης. Σημειώνεται ότι το 2017 εκδόθηκε και προεδρικό διάταγμα που καθόριζε τους όρους δόμησης.

«Ο περιορισμός είχε δυσμενείς συνέπειες ως προς την τοποθέτηση και την προβολή του κτηρίου, ως προς τη λειτουργικότητά του (οδική πρόσβαση) αλλά και ως προς τη μεταγενέστερη ένταξή του στο σχεδιαζόμενο από τον δήμο Θεσσαλονίκης μητροπολιτικό πάρκο (“Πάρκο Μνήμης”) που θα καταλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή του παλαιούσιδηροδρομικού σταθμού», αναφέρεται στη ρύθμιση. «Το κτήριο του μουσείου σχεδιάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει μέρος του τοπίου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, ως αντίστοιχο σημείο αναφοράς σε σχέση με τον Λευκό Πύργο, γεγονός που επιβάλλει την τοποθέτησή του στην πλέον περίοπτη θέση».

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, θα γίνουν δύο ανταλλαγές ακινήτων ανάμεσα στον ΟΣΕ και στη ΓΑΙΑΟΣΕ και στον δήμο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια η ανταλλαγή των ακινήτων πρέπει να επικυρωθεί από τα διοικητικά συμβούλια ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ και από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη, καθώς ανοίγει ο δρόμος μετά από πολλή δουλειά για ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι ήδη ο κ. Ζέρβας, ο οποίος είχε αναλάβει πρωτοβουλίες και επαφές για να ξεμπλοκαριστεί το θέμα του Μουσείου, το προηγούμενο διάστημα είχε ενημερώσει τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για όλες τις εξελίξεις στο Μουσείο.

ΠΗΓΗ.voria.gr

Τελευταία Νέα

Τέμπη: Έβαλαν GPS για ντελίβερι στα τρένα – Το έγγραφο της Hellenic Train

( Σχόλιο ΣΕΠΤΡΑΙΝΟΣΕnews ..Νέα επίθεση του documento του Βαξεβάνη εναντίον της Hellenic train.Ο κος...

Οι ηλεκτράμαξες νο1 και νο6 ακίνητες για πάνω από 3 χρόνια!!

Οι ηλεκτράμαξες 120.001 ,120.006 είχαν κάνει εργασίες γενικής επισκευής στο εργοστάσιο Πειραιά .Από το...

Παρόμοια Θέματα