Στέκουν στη μέση του Θεσσαλικού κάμπου, σαν κάτι να περιμένουν. Με το όνομά του πλησιέστερου χωριού σε περίοπτη θέση και έντονα μαύρα γράμματα. Οι σταθμοί που βρίσκονται πάνω στην σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας – Βόλου θυμίζουν κάτι από την παλιότερη εποχή. Τότε που το τρένο ήταν το βασικό μέσο μετακίνησης των κατοίκων αυτών των περιοχών. Τότε που οι άνθρωποι το ένιωθαν κομμάτι της δύσκολης καθημερινότητάς τους.
Χάλκη, Μελία, Κυψέλη, Αρμένιο στα όρια του νομού Λάρισας και συνεχίζει το τρένο. Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλος, Βελεστίνο, Αγ. Γεώργιος και Μελισσιάτικα πριν μπει στη Νέα Ιωνία για να σταματήσει στο Βόλο.
Σήμερα απομένουν μόνο τα κτίρια για να θυμίζουν την ιδιαίτερη σημασία του μέσου που όπως όλα φαίνονται αλλάζει και μεταμορφώνεται.
Όταν πλέον κάποιος θέλει να επιβιβαστεί από κάποιον από αυτούς τους σταθμούς απλά βγαίνει σε εμφανή θέση στην αποβάθρα για να τον δει ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας και να σταματήσει. Αυτό διότι δεν υπάρχουν πλέον εργαζόμενοι στους σταθμούς.
Μόνο τα κτίρια. Κούφια και έρημα έτσι όπως τα κατέγραψε και ο φωτογραφικός φακός της Larissanet.
To έργο της ηλεκτροκίνησης
Πόσο όμως θα μείνουν έτσι όταν όλα ετοιμάζονται για την μετατροπή της γραμμής σε ηλεκτρική και το έργο το έχει αναλάβει η εταιρεία INTRAKAT.
Το έργο ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και αναβάθμισης με ETCS θα αναβαθμίσει θεαματικά την σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δύο μεγάλες θεσσαλικές πόλεις και σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα εγκατασταθεί ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ, για ταχύτητες μέχρι και 120 χλμ/ώρα.
Η διαδρομή ανάμεσα στον Βόλο και την Λάρισα, μαζί με τις ενδιάμεσες στάσεις, θα μειωθεί στα 40 λεπτά και παράλληλα θα λειτουργήσει και η προαστιακή σύνδεση μεταξύ Βόλου και Θεσσαλονίκης με συνολικό χρόνο διαδρομής μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά.
Στον προγραμματισμό για την ολοκλήρωση του έργου, που χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο για τους σιδηρόδρομους την τελευταία δεκαετία, προβλέπεται όλες οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2024.
Στο συνολικό έργο περιλαμβάνονται και η νέα χάραξη της γραμμής από το Λατομείο ως και τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Βόλου, μήκους 10,5 χιλιομέτρων, που θα περνά μέσα από την Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, με κατάργηση του «S» που τέμνει την Νέα Ιωνία και τέλος θα δημιουργηθεί νέος σταθμός-στάση στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου που θα εξυπηρετεί καθημερινά τους χιλιάδες εργαζομένους.
Το μεγάλο αυτό έργο που θα αλλάξει τα συγκοινωνιακά δεδομένα στην περιοχή, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020».
Αξίζει να αναφέρουμε πως η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ και εκτός από τη νικήτρια INTRAKAT που μειοδότησε, την ανάληψη του έργου διεκδικούσαν με προσφορές τους οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ-ALSTOM.