Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
No menu items!

Υπογραφή συμφωνίας για την ενίσχυση της τυποποίησης στον ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό τομέα

Η Shift2Rail (S2R), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης (Cenelec) υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την επιτάχυνση των εργασιών τυποποίησης για τον ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό τομέα.

Το μνημόνιο έχει ως στόχο να επισημοποιήσει την υφιστάμενη στενή συνεργασία μεταξύ της S2R και της CEN και της Cenelec, οι οποίες αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) ως ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης υπεύθυνοι για την ανάπτυξη προτύπων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι οργανισμοί δηλώνουν ότι δεσμεύονται να προωθήσουν την υιοθέτηση της καινοτομίας στον σιδηροδρομικό τομέα μέσω του Μνημονίου Συνεννόησης και να συμβάλουν στη διατήρηση της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα του σιδηροδρομικού εφοδιασμού.

Η S2R αναφέρει ότι η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, καθώς πάνω από το 45% της παγκόσμιας αγοράς σιδηροδρομικών προϊόντων βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαίων κατασκευαστών. Ο ευρωπαϊκός σιδηροδρομικός τομέας απασχολεί άμεσα περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους και έμμεσα περίπου 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους. Ο τομέας πρόκειται επίσης να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών για τη μετάβαση προς μια πλήρως πράσινη οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια, η CEN και η Cenelec έχουν εργαστεί εκτενώς για την τυποποίηση του σιδηροδρομικού τομέα, προκειμένου να διασφαλίσουν την υιοθέτηση και τη διαλειτουργικότητα των νέων τεχνολογιών σε ολόκληρη την ΕΕ. Μέσω του Μνημονίου Συνεννόησης, η CEN, η Cenelec και η S2R έχουν δεσμευτεί να εμβαθύνουν την υφιστάμενη συνεργασία τους, συνεργαζόμενες για τον εντοπισμό τομέων στους οποίους η ευρωπαϊκή τυποποίηση μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην καινοτομία του σιδηροδρομικού τομέα.

Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν

-Συνεργασία σε θέματα πολυτροπικής έκδοσης εισιτηρίων και πληροφόρησης επιβατών για να διασφαλιστεί ότι ο σιδηρόδρομος συμβάλλει σε μια έξυπνη και ομαλή ταξιδιωτική εμπειρία για τους επιβάτες

-Ανταγωνιστικότητα των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, ικανοποίηση των σημερινών αναγκών των πελατών και  αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ψηφιοποίησης, και

συμβολή στην ανάπτυξη νέων ιδεών, όπως η πιστοποίηση νέων υλικών, ώστε να επωφεληθούν από τη μείωση του κόστους.

“Ο στόχος αυτής της ενοποιημένης συνεργασίας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του σιδηροδρομικού τομέα με την επιτάχυνση της υιοθέτησης καινοτόμων λύσεων στην αγορά και την ενίσχυση των οικονομικών οφελών χάρη στην τυποποίηση”, λέει ο εκτελεστικός διευθυντής του S2R, κ. Carlo Borghini. “Δύο εξαιρετικά παραδείγματα είναι οι συνεχιζόμενες εργασίες για τον ψηφιακό αυτόματο ζεύκτη (DAC) και το μελλοντικό γενικό πλαίσιο για εικονικές δοκιμές, το οποίο θα παρασχεθεί ως επίσημη συμβολή του S2R στην αρμόδια ομάδα εργασίας τυποποίησης της CEN. Προσβλέπουμε σε αυτά και σε άλλα συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτή τη γόνιμη συνεργασία”.

“Η μακροχρόνια συνεργασία μας με την S2R είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ιστορίας επιτυχίας της τυποποίησης: μέσω της συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων φορέων στη διαδικασία τυποποίησης, μπορούμε να δώσουμε ώθηση στις καινοτόμες τεχνολογίες και να συμβάλουμε στην ευρωπαϊκή δίδυμη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση – όπως αντικατοπτρίζεται στη στρατηγική μας για το 2030”, αναφέρει η γενική διευθύντρια της CEN και της Cenelec, κα Elena Santiago Cid. “Προσβλέπουμε στη διαρκώς εντεινόμενη συνεργασία μας για να συμβάλουμε από κοινού σε ασφαλή, καινοτόμα και αποτελεσματικά σιδηροδρομικά συστήματα στην Ευρώπη, με την ισχυρή υποστήριξη των προτύπων ως στρατηγικών εργαλείων για τη δημιουργία εμπιστοσύνης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής βιομηχανίας και την παροχή ποιοτικών και αξιόπιστων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών.” 

Τελευταία Νέα

Νέος μεταβατικός πρόεδρος του ΟΣΕ ο Γ. Γραμματίδης, παραμένει δ/νων σύμβουλος ο Π. Τερεζάκης

Αναδιάρθρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ). Ειδικότερα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης...

Εμπορευματικές μεταφορές στην ΕΕ: Οι θαλάσσιες αντιστοιχούν στο 67,8%, οι οδικές στο 22%, οι σιδηροδρομικές στο 5,7% και οι αεροπορικές στο 0,2%

Το 2022, οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές αντιπροσώπευσαν το 24,9% του συνόλου των εμπορευματικών μεταφορών...

Ψάχνουν στρατόπεδο στη Λάρισα για τα συντρίμμια των Τεμπών

Στη διάθεση στρατοπέδου στο οποίο θα μεταφερθούν τα συντρίμμια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών...

Παρόμοια Θέματα