Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

Ρωσία: Αρχικός σχεδιασμός επιβατικού τρένου με κάψουλα

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι και η Transmashholding παρουσίασαν την αρχική ιδέα  επιβατικού τρένου με κάψουλα στις 11 Ιουνίου 2021 κατά τη διάρκεια του πρώτου ρωσικού φόρουμ Travel!, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

Η  ιδέα αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Καινοτομίας 2050.LAB.

“Συμβουλευτήκαμε πολλούς επιβάτες και σχεδιαστές και με συνέπεια κοιτάξαμε την υλοποίησή της και εφαρμόσαμε όλες εκείνες τις καινοτομίες και υπηρεσίες που είναι πλέον τόσο δημοφιλείς, όπως πρίζες, κουρτίνες, λύσεις φωτισμού, χώρους αποσκευών και πολλά άλλα. Τώρα περιμένουμε τις αξιολογήσεις και τις αναθεωρήσεις, μετά τις οποίες η ιδέα του βαγονιού θα οριστικοποιηθεί, θα κατασκευαστεί και θα τεθεί σε λειτουργία”, δήλωσε ο Dmitry Pegov, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων.

Τα νέα αυτά βαγόνια θα έχουν σημαντική ζήτηση στα λεγόμενα εναλλασσόμενα ταξίδια, κατά τα οποία το τρένο ταξιδεύει γρήγορα σε μεγάλη απόσταση και οι επιβάτες αντικαθιστούν ο ένας τον άλλον κατά μήκος της διαδρομής.

Κατά την ανάπτυξη της ιδέας για το εσωτερικό του βαγονιού κάψουλας, μελετήθηκε η ρωσική και διεθνής εμπειρία των επιβατών και ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις των επιβατών και των μηχανοδηγών.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βαγονιού είναι η εφαρμογή της διάταξης στη διάσταση Τ, με την οποία το πλάτος του βαγονιού αυξάνεται κατά 28 cm και το μήκος κατά 73 cm σε σύγκριση με το κανονικό βαγόνι. Κάθε κάψουλα διαθέτει κάθισμα/κρεβάτι το οποίο είναι κατά 15 cm μεγαλύτερο από τις συνήθεις διαστάσεις στα βαγόνια.

Η αναδιαμόρφωση του μεγέθους του σαλονιού και η αναδιάταξη του εσωτερικού χώρου, παρέχει αυξημένο χώρο για τους επιβάτες και την αποθήκευση αποσκευών.

Η νέα ιδέα της μεταφοράς με κάψουλα φιλοξενεί 56 μεμονωμένες θέσεις κάψουλας, 28 στο κάτω μέρος και 28 στο πάνω μέρος. Οι κάψουλες βρίσκονται κατά μήκος του κεντρικού διαδρόμου και διαχωρίζονται από το χώρο επιβατών με αδιαφανή κουρτίνα που εμποδίζει τη διέλευση του  φωτός.

Ο χώρος ύπνου περιβάλλεται από μια εργονομικά διαμορφωμένη πλάτη με τη μορφή πολυθρόνας και οι επιβάτες μπορούν να κάθονται άνετα και να χρησιμοποιούν το παρακείμενο τραπέζι, το οποίο διαθέτει επίσης εσοχές για τη συγκράτηση ποτηριών. Οι πρίζες USB και οι διακόπτες φωτισμού παρέχονται στην πλαϊνή επιφάνεια, μεταξύ της πλάτης και της επιφάνειας του τραπεζιού.

Η ιδέα του φωτισμού δημιουργήθηκε ειδικά για την παραλλαγή του αυτοκινήτου κάψουλας. Τα κουρτινόξυλα διαθέτουν ενσωματωμένο φωτισμό περιγράμματος και αρκετές φωτεινότερες διόδους που λειτουργούν ως μεμονωμένος φωτισμός. Οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν και τις δύο επιλογές ταυτόχρονα ή ξεχωριστά.

Μεταξύ του τραπεζιού και του τοίχου στα πόδια του επιβάτη υπάρχει ένας ευρύς χώρος όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να τοποθετήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα ή τις μικρές αποσκευές τους.

Χαρακτηριστικό της ιδέας είναι επίσης ένα μεταβλητό σύστημα αποθήκευσης αποσκευών που βρίσκεται κάτω από την  κάψουλα ή σε έναν ειδικό χώρο αποσκευών στο βαγόνι.

Η νέα έκδοση της έννοιας του επιβατικού οχήματος με κάψουλα περιλαμβάνει επίσης έναν χώρο πώλησης. Προβλέπεται ξεχωριστό σύστημα συλλογής απορριμμάτων.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί σε θέματα υγιεινής, τα οποία διαθέτουν σύστημα απολύμανσης νερού και αέρα, βρύσες χωρίς επαφή, διανομείς σαπουνιού, στεγνωτήρες χεριών. Στην εσωτερική διακόσμηση χρησιμοποιούνται αντιβακτηριδιακά υλικά.

Το νέο concept των βαγονιών δημιουργήθηκε για την Ομοσπονδιακή Επιβατική Εταιρεία (FPK), θυγατρική των Ρωσικών Σιδηροδρόμων.

Τελευταία Νέα

Ανακοίνωση καταγγελία της ΔΕΣΚ-Σ

Αθήνα,  22/10/2024 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,      Καταγγέλλουμε την προσπάθεια τρομοκράτησης, εκβιασμού των συναδέλφων από...

Ισπανία:Εκτροχιασμός και ανατροπή αμαξοστοιχίας χωρίς επιβάτες.

Μια αμαξοστοιχία της σειράς Renfe 114 χωρίς επιβάτες υπέστη ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια...

Σύγκρουση επιβατικών τρένων στην Ουαλία

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και ακόμη 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση...

Παρόμοια Θέματα