Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες στον σταθμό «Βενιζέλου»

Mετά την απόφαση του ΣτΕ, ξεκινούν και πάλι οι εργασίες στο εργοτάξιο του σταθμού «Βενιζέλου», στη Θεσσαλονίκη, το οποίο επισκέφθηκαν οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού κι Αθλητισμού. Διαπράττεται «έγκλημα» σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τον σταθμό «Βενιζέλου» στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Οι αρχαιότητες προσωρινά θα αποσπαστούν και, πριν την ολοκλήρωση των εργασιών του σταθμού, θα επανατοποθετηθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, σύμφωνα και με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο σταθμός Βενιζέλου

Έως σήμερα η Αττικό Μετρό έχει εκτελέσει τα απαραίτητα έργα αντιστήριξης για την ασφαλή διενέργεια της αρχαιολογικής ανασκαφής, τα οποία φτάνουν σε έκταση περίπου τα 386 τ.μ. και έως βάθους 9,5 μ. στη νότια πρόσβαση του Σταθμού «Βενιζέλου».

Από τον Ιανουάριο έχει ξεκινήσει η αρχαιολογική ανασκαφική έρευνα στη νότια πρόσβαση του Σταθμού, σε βάθος 2,5 μ. περίπου.

Στο κύριο τμήμα του σταθμού «Βενιζέλου», μετά την απόσπαση των αρχαιοτήτων, υπολείπεται αρχαιολογική ανασκαφή των υποκείμενων στρωμάτων παλαιότερων περιόδων με εκτιμώμενο βάθος ανασκαφής της τάξεως των 3,1 μ.

Η ανασκαφή για την κατασκευή της βόρειας πρόσβασης του σταθμού, κατά την οποία αναμένεται να βρεθεί η συνέχεια του τετραπύλου (που σηματοδοτεί τη διασταύρωση του decumanusmaximus με το κεντρικό cardo), θα διενεργηθεί σε έκταση 323 τ.μ. και σε βάθος 9,5 μ περίπου.

Αρχαιολογική έρευνα στο νοτιοανατολικό φρέαρ του σταθμού θα διεξαχθεί σε έκταση 83 τ.μ. περίπου και σε βάθος 7,5 μ.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης σήμερα

Οι εργασίες στο μετρό της Θεσσαλονίκης έχουν προχωρήσει σε ποσοστό περίπου 79% με τις αρχαιολογικές εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί σε όλες τις θέσεις του έργου, πλην του σταθμού «Βενιζέλου», όπου:

– Έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι δύο σήραγγες.

– Έχουν ολοκληρωθεί τα έργα πολιτικού μηχανικού στους 12 σταθμούς (πλην Βενιζέλου) και στο αμαξοστάσιο.

– Τα αρχιτεκτονικά τελειώματα βρίσκονται σε εξέλιξη.

– Έχει κατασκευαστεί πλήρως η διπλή γραμμή στο τμήμα από «Συντριβάνι» έως το αμαξοστάσιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο υπόλοιπο τμήμα από «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» έως «Συντριβάνι» στο τέλος του χρόνου.

– Οι Η/Μ εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους σταθμούς, εκτός του σταθμού «Βενιζέλου» καθώς και στο αμαξοστάσιο.

– Έχουν αφιχθεί στο αμαξοστάσιο οι 14 από τους 18 συρμούς και έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές με κίνηση συρμών στο τμήμα από «Συντριβάνι» έως το αμαξοστάσιο, η κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί και όπου έχουν εγκατασταθεί όλα τα απαραίτητα συστήματα για την εκτέλεση δοκιμαστικών δρομολογίων.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών στο σταθμό «Βενιζέλου», οι δοκιμές θα επεκταθούν στο υπόλοιπο τμήμα από «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» έως «Συντριβάνι» και η επιτυχής έκβασή τους θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του έργου.

Η σύμβαση του Μετρό Θεσσαλονίκης υπεγράφη στις 16 Απριλίου του 2006 με ανάδοχο την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ / WEBUILD / HITACHIRAILSTS/ HITACHI Rail Italy.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση παράτασης της Αττικό Μετρό, η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι η 29η Απριλίου του 2023.

Στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να καλυφθεί ο χρόνος από τις προσφυγές, οι οποίες καθυστέρησαν το έργο, το συνολικό συμβατικό τίμημα του οποίου ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. και 47,7 εκ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

«Ξέρουμε ότι πλέον στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μία μεγάλη δυσπιστία για το εάν αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί ποτέ. Εγώ ξέρετε ότι υπηρετώ μία σχολή πολιτικής σκέψης, που δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, αλλά μου αρέσουν τα έργα.

Και θέλω να κοιτάξω τους Θεσσαλονικείς στα μάτια και να τους πω ότι αυτό το έργο θα τελειώσει και θα γίνει. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε να καλύψουμε το χρόνο που μας έκλεψαν, το χρόνο που έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη, οι προσφυγές και οι αντιπαραθέσεις», δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του στον σταθμό «Βενιζέλου».

Ο Κώστας Καραμανλής επεσήμανε ότι η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ήταν εξαρχής κατηγορηματική υπέρμαχος της απόσπασης και επανατοποθέτησης.

«Οι αρχαιότητες του σταθμού ήταν και είναι προφανώς σημαντικές. Κανείς δεν αμφισβήτησε τη σημαντικότητά τους. Όπως ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε το πόσο σημαντικές είναι οι αρχαιότητες της Αγίας Σοφίας, οι οποίες αποσπάστηκαν προκειμένου να επανατοποθετηθούν.

Είναι η στιγμή που θα επιτρέψει στη Θεσσαλονίκη την επιβεβαίωση του συνθήματος «και αρχαία και μετρό».

Ο μητροπολιτικός σιδηρόδρομος θα έχει εκτελεστεί και θα μπορεί να λειτουργεί και να εξυπηρετεί τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς, οι οποίοι χρόνια τώρα υπόκεινται τη βάσανο ενός εργοταξίου στην καρδιά της πόλης.

Συγχρόνως όμως, θα αποδώσει έναν μοναδικής αισθητικής σταθμό που μπορεί πραγματικά να αποτελέσει σχολή, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά για τα διεθνή δεδομένα», σημείωσε σε δηλώσεις της η Λίνα Μενδώνη.

Παππάς, Γιαννούλης: «Έγκλημα σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»

Έντονη κριτική άσκησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην απόφαση απόσπασης των αρχαιοτήτων, χαρακτηρίζοντάς την ως «έγκλημα» ενάντια στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

«Οι Κώστας Καραμανλής και Λίνα Μενδώνη βάζουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Κατά την επίσκεψή τους στον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που ακολούθησε, επιβεβαίωσαν την εμμονή τους στην απόσπαση των αρχαίων, κόντρα στη βούληση φορέων του πολιτισμού, ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο και των πολιτών.

Προανήγγειλαν, μάλιστα, την έναρξη των εργασιών ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Δεν τρέφαμε αυταπάτες για το τι θα ακολουθούσε μετά την απόφαση του ΣτΕ, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία αδιάλλακτη κυβέρνηση, η οποία βρίσκει, δυστυχώς, στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και του δημάρχου Θεσσαλονίκης πρόθυμους συνεργούς για την εφαρμογή των σχεδίων της.

Το πολύπλοκο και το σύνθετο του συμπλέγματος καθιστά την απόσπαση καταστροφική για την ακεραιότητα και τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του και σε αυτήν την περίπτωση την ευθύνη θα φέρουν ακέραια, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, η Λ. Μενδώνη και ο Κ. Καραμανλής.

Είναι οι ίδιοι που μέσα σε δύο χρόνια, με τις παλινωδίες και την αδράνειά τους μετέτρεψαν τον στόχο «και μετρό και αρχαία» σε «ούτε μετρό, ούτε αρχαία».

Ο κ. Καραμανλής τόλμησε μάλιστα, δίχως ίχνος ντροπής, να δεσμευτεί «κοιτάζοντας στα μάτια τους πολίτες, πως η πόλη θα έχει μετρό σε…μερικά χρόνια».

Απέναντί τους θα βρίσκουν πάντα την κοινωνία, τους ενεργούς πολίτες, όλους εμάς που είμαστε αποφασισμένοι, ο κάθε ένας και η κάθε μία, από το δικό του μετερίζι, να αντισταθούμε στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη», κατέληξαν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή τους.

ΠΗΓΗmoveo.gr

Τελευταία Νέα

ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή τρία νέα σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ «τρέχει» στη...

“Μαύρη” τρύπα στα οικονομικά του ΟΣΕ – Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι

Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι ο ΟΣΕ Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί χρήματα...

Μ. Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και η μεταναστευτική πολιτική ήταν τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την...

Παρόμοια Θέματα