Ο François Schuiten, συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, είναι επίσης ο πατέρας του μουσείου τρένων των Βρυξελλών. Για αυτόν τον λάτρη των σιδηροδρόμων, η γνώση της ιστορίας των σιδηροδρόμων είναι απαραίτητη για το σχεδιασμό του τρένου του αύριο.
Ο François Schuiten δεν κρύβει τη διπλή του ζωή. Εξερευνά παράλληλους κόσμους στη λατρευτή σειρά Les Cités obscures (Casterman), την οποία έγραψε μαζί με τον παιδικό του φίλο Benoît Peeters, και είναι επίσης ένας πολυγραφότατος λάτρης των σιδηροδρόμων, παθιασμένος σε σημείο που να “μαγεύεται” από τους σιδηροδρόμους, τις μηχανές τους, την ιστορία τους και τις αξίες τους.
Ο σχεδιαστής του Train World, του σιδηροδρομικού μουσείου των Βρυξελλών, το οποίο σχεδίασε ως “σιδηροδρομική όπερα”, ο άνθρωπος που μετέτρεψε τον σταθμό του μετρό Arts-et-Métiers στο Παρίσι σε υποβρύχιο Nautilus, αισθάνεται με χαρά το “τρέμουλο” της επιστροφής των σιδηροδρόμων στη βασιλεία τους ως αντίδραση στην κλιματική κρίση και ονειρεύεται “σιδηροδρομικές ουτοπίες”.
Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι το τρένο είναι τόσο παρόν στο καλλιτεχνικό σας σύμπαν;
Το τρένο είναι ένα απολαυστικό, ακόμη και πανηγυρικό αντικείμενο για έναν σκιτσογράφο. Είναι μέρος μιας παγκόσμιας οπτικής φαντασίας. Ζωγραφίζω τρένα από παιδί, με λιγότερο ή περισσότερο έντονες περιόδους. Ορισμένα είναι ιδιαίτερα γραφικά, όπως τα ιαπωνικά ή το γαλλικό TGV. Οι παλιές ατμομηχανές είναι επίσης συναρπαστικές και διδακτικές με τους προφανείς μηχανισμούς τους. Το σχέδιο βοηθά να κατανοήσετε πώς λειτουργεί το μηχάνημα, σας αναγκάζει να αναλύσετε το μηχάνημα για να μπείτε στη μηχανική.