Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

Τεχνητή νοημοσύνη για πιο πράσινους σιδηροδρόμους: αυτό είναι το μέλλον;

Στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές είναι ήδη ο πιο πράσινος τρόπος μεταφοράς. Είναι επίσης η ναυαρχίδα για τους πράσινους στόχους της ΕΕ, όπως η δέσμη μέτρων Fit for 55 που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Τι άλλο πρέπει να γίνει και πώς μπορούν να παίξουν ρόλο σε αυτό η τεχνολογία και η συνείδηση των καταναλωτών;

Για την Transmetrics, μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης (AI) με αποστολή τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και της συντήρησης των μεταφορών, οι στόχοι των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών αναλύονται σε τρία πράγματα: μεγιστοποίηση της χωρητικότητας, αποδοτικότητα της διαδρομής και στόχευση των καταναλωτών.

Όπως εξήγησε στο Railfreight.com ο Marc Meyer, εμπορικός διευθυντής της Transmetrics, ο σιδηρόδρομος παραμένει αμετάβλητος εδώ και 200 χρόνια. Είναι ήδη πράσινος, αλλά η ενσωμάτωση έξυπνων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τον αναβαθμίσει και να τον μετατρέψει σε ηγέτη στις μεταφορές.

Μπορούν τα logistics να αντεπεξέλθουν στους πράσινους στόχους;

Δεδομένου ότι δραστηριοποιείται στις σιδηροδρομικές, οδικές και θαλάσσιες μεταφορές, η Transmetrics έχει πλήρη εικόνα του τρόπου λειτουργίας των παγκόσμιων logistics. Οι μεταφορές έχουν σήμερα μερικές από τις πιο καταστροφικές διαδικασίες παγκοσμίως, γι’ αυτό και πρωτοβουλίες όπως η δέσμη μέτρων Fit for 55 που εισήγαγε η ΕΕ ωθούν προς ένα πιο πράσινο μέλλον με λιγότερες εκπομπές. Παρόλο που οι μεταφορές είναι ένας αρκετά αργός κλάδος και μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από οκτώ χρόνια για να αποκτήσουν ένα πιο πράσινο προφίλ, το πακέτο Fit for 55 είναι ρεαλιστικό. Θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο, εφόσον ληφθεί υπόψη και η οικονομική πτυχή για τις εταιρείες.

Σταματήστε την αεροπορική μεταφορά

Ειδικά για τον σιδηρόδρομο, η σημερινή κατάσταση δεν είναι επεκτάσιμη. Οι διαδικασίες σιδηροδρομικής εφοδιαστικής είναι οι ίδιες εδώ και πολλά χρόνια και υπάρχει ανάγκη να υιοθετηθούν νέες τεχνολογίες που θα τους επιτρέψουν να εξελιχθούν. Η τεχνητή νοημοσύνη και το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) θα μπορούσαν να είναι δύο πολύ καλά παραδείγματα αυτών των νέων τεχνολογιών. Με τη χρήση της AI και του IoT, η σιδηροδρομική εμπορευματική εφοδιαστική θα μπορέσει να εξορθολογήσει τις λειτουργίες της και να τις κάνει πιο αποτελεσματικές.

Πώς θα ήταν αυτό δυνατό; Με τη μεγιστοποίηση της χωρητικότητας και τον καλύτερο σχεδιασμό δρομολογίων. Η μεγιστοποίηση της χωρητικότητας σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, να σταματήσει η αποστολή άδειων εμπορευματοκιβωτίων. Οι περιπτώσεις που τα τρένα φτάνουν σε έναν προορισμό γεμάτα αλλά επιστρέφουν άδεια είναι συχνές. Αυτή η πρακτική είναι επιβλαβής τόσο για την οικονομία όσο και για το περιβάλλον, δεδομένου ότι τα τρένα αυτά ταξιδεύουν μεταφέροντας μόνο αέρα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους εφοδιαστικής και τους διαμεταφορείς να διανέμουν τα εμπορευματοκιβώτια όταν και όπου χρειάζεται. Επιπλέον, μπορεί να εντοπίσει τη βέλτιστη διαδρομή για το ταξίδι μεταξύ δύο προορισμών.

Αξιοποιώντας στο έπακρο αυτό που έχουμε

Αυτές οι τεχνολογίες δεν θα μεταμορφώσουν τον σιδηρόδρομο στον πυρήνα του, αλλά θα τον βοηθήσουν να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του. Ο Meyer υπογράμμισε ότι ο σιδηρόδρομος είναι σήμερα ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς όσον αφορά την ταχύτητα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δεν μπορεί να βελτιώσει τίποτα άλλο πέρα από αυτό που ήδη κάνει. Ένας τρόπος για να το κάνει αυτό είναι να χρησιμοποιεί τις προβλέψεις της ζήτησης για να επιτρέπει τη σωστή κατανομή των διαθέσιμων τρένων και των εμπορευματοκιβωτίων όπου χρειάζεται. Επιπλέον, είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να γίνει ακόμη πιο γρήγορος και να επεκτείνει τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Η χρήση τρένων υψηλής ταχύτητας για τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές είναι μια επιλογή που ο κλάδος δεν πρέπει να παραβλέψει. Ο εξοπλισμός υψηλών ταχυτήτων παράγεται ήδη και η τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη από τα επιβατικά τρένα. Πρόσφατα, η HHLA παρουσίασε επίσης ένα σχέδιο σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών hyperloop που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις χερσαίες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη. Θεωρητικά, δήλωσε ο Meyer, θα μπορούσατε να αφήσετε ακόμη και προγράμματα AI να οδηγούν τρένα υψηλής ταχύτητας στο μέλλον με αυτοματοποιημένες διαδικασίες που βασίζονται στη διαθεσιμότητα των διαδρομών και τη ζήτηση. Σύμφωνα με τον Meyer, τα εργαλεία και η προθυμία υπάρχουν και πολλές εταιρείες σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών και πάροχοι εφοδιαστικής εξετάζουν αυτές τις επιλογές. Ο κλάδος είναι ανοιχτός. Τώρα είναι απλώς θέμα αποφάσεων.

Δημιουργία δικτύων υποστήριξης

Ένα από τα κύρια προβλήματα των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών είναι ότι τα τρένα έχουν περιορισμένη εμβέλεια. Ταξιδεύουν μεταξύ συγκεκριμένων προορισμών, ενώ η διανομή των προϊόντων στο τελευταίο μίλι γίνεται με άλλους τρόπους μεταφοράς, όπως τα φορτηγά. Ωστόσο, ο κλάδος δεν πρέπει να το αντιλαμβάνεται αυτό ως απώλεια. Αντιθέτως, θα πρέπει να επενδύσει σε αυτό. Επί του παρόντος, πολλές εταιρείες logistics χρησιμοποιούν ηλεκτρικά φορτηγά για τις εργασίες του τελευταίου μιλίου, ενώ για μικρότερα φορτία μπορούν να χρησιμοποιούν ακόμη και ποδήλατα.

Η χρήση του ήδη πράσινου υπόβαθρου που έχει ο σιδηρόδρομος και η επένδυση σε αυτό το είδος διανομής προϊόντων στους πελάτες είναι ιδανική για την απαλλαγή από τον άνθρακα ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού. Η δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης που θα επιτρέπει τη βέλτιστη συνεργασία διαφορετικών τρόπων μεταφοράς με αυτοματοποιημένες διαδικασίες ακούγεται σαν ένα σχέδιο για το μέλλον. Οι συνδυασμένες και διατροπικές μεταφορές το κάνουν ήδη σε μεγάλο βαθμό. Παρ’ όλα αυτά, με την ώθηση για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές άλλων τρόπων μεταφοράς, οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ηγετική δύναμη και να τους ενώσουν όλους.

Εστίαση στην εμπειρία του πελάτη

Τελευταίος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός είναι ο παράγοντας της εμπειρίας του πελάτη. Μπορεί να διαφέρει από τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και τις διαδικασίες δημιουργίας δικτύων, αλλά αποτελεί κορυφαία τάση στις μεταφορές, σύμφωνα με τον Meyer. Με τον όρο εμπειρία του πελάτη, ο Meyer ορίζει την πολιτισμική αλλαγή στο καταναλωτικό κοινό και την απαίτηση για πράσινη παραγωγή αγαθών και πράσινες μεταφορές. Γίνεται σταδιακά σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι τα αγαθά που φτάνουν στα σπίτια τους έχουν τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επιπλέον, οι καταναλωτές είναι επίσης πρόθυμοι να πληρώσουν σχετικά υψηλότερη τιμή για τα πράσινα προϊόντα.

Πριν από λίγους μήνες, η Sigrid Nikutta, διευθύνουσα σύμβουλος της DB Cargo, δήλωσε ότι τα προϊόντα που μεταφέρονται σιδηροδρομικώς θα πρέπει να φέρουν πράσινη ετικέτα. Μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο ισχυρό εργαλείο branding θα ήταν αυτή η ετικέτα στα χέρια της βιομηχανίας σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών. Δεν αρκεί μόνο να είναι ο πιο πράσινος τρόπος μεταφοράς, καθώς η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με το θέμα αυτό είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Όπως είναι κατανοητό, η χρήση της τεχνολογίας για να γίνουν οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές βιώσιμες, πράσινες και ανθεκτικές στο μέλλον είναι μόνο μια πτυχή του φάσματος. Τελικά, όλα εξαρτώνται από τους καταναλωτές και το είδος των προϊόντων που επιλέγουν. Ο κλάδος των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στο να γίνει πιο πελατοκεντρικός, διότι, όπως κατέληξε ο Meyer, οι εταιρείες εφοδιαστικής και οι φορτωτές θα χάσουν χρήματα εάν δεν συμμορφωθούν με την πράσινη στροφή.

Τελευταία Νέα

Ανακοίνωση καταγγελία της ΔΕΣΚ-Σ

Αθήνα,  22/10/2024 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,      Καταγγέλλουμε την προσπάθεια τρομοκράτησης, εκβιασμού των συναδέλφων από...

Ισπανία:Εκτροχιασμός και ανατροπή αμαξοστοιχίας χωρίς επιβάτες.

Μια αμαξοστοιχία της σειράς Renfe 114 χωρίς επιβάτες υπέστη ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια...

Σύγκρουση επιβατικών τρένων στην Ουαλία

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και ακόμη 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση...

Παρόμοια Θέματα