Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

Μαθήματα από την κατασκευή της υψηλότερης σιδηροδρομικής γέφυρας στον κόσμο

 Κατασκευές όπως η γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ και ο πύργος του Άιφελ έχουν μείνει στην ιστορία ως ρεκόρ αρχιτεκτονικής και υλικοτεχνικής πολυπλοκότητας.

Η γέφυρα Chenab, που συνδέει το Τζαμού και το Κασμίρ στην αγροτική Ινδία, έχει σχεδόν το ίδιο μήκος με τη γέφυρα του λιμανιού, είναι ψηλότερη από τον πύργο του Άιφελ και είναι πολύ πιο απομακρυσμένη και εχθρική στο περιβάλλον.

Στη λογοτεχνία και τη ρητορική, τα Ιμαλάια είναι μια συχνά χρησιμοποιούμενη μεταφορά για κάτι ανυπέρβλητο, προκλητικό, ασυμβίβαστο. Από την αρχή της κατασκευής της γέφυρας Chenab – που βρίσκεται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων και αποτελεί μέρος ενός σιδηροδρομικού δικτύου 111 χιλιομέτρων που κατασκευάζεται από τους σιδηροδρόμους Konkan της Ινδίας από την Katra έως το Banihal – ήταν σαφές ότι η επιτυχία θα εξαρτιόταν από την προσέγγιση της ομάδας έργου στο μυθικό περιβάλλον.

Chenab-2021-2-1024x683.jpg

Προκειμένου να κατασκευάσουν με επιτυχία την υψηλότερη τοξωτή γέφυρα στον κόσμο σε μια από τις πιο δύσκολες περιοχές του, θα έπρεπε να βαδίσουν σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αντιστοίχισης με τη δύναμη και το μεγαλείο της περιοχής και της ταπεινής αναγνώρισης και αντιμετώπισης των αδυναμιών της ανθρώπινης κατασκευής μπροστά στο απρόβλεπτο της φύσης – κυρίως, των τεράστιων γεωλογικών μετατοπίσεων για τις οποίες φημίζεται αυτό το τμήμα των Ιμαλαΐων.

Ο Cowi έχει μακρά ιστορία εργασίας ως ανεξάρτητος σύμβουλος σε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις υποδομών στον κόσμο – από γέφυρες και σιδηροδρόμους, μέχρι ηλιακά και αιολικά πάρκα και βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Ωστόσο, αυτό το έργο – αναμφισβήτητα το πιο δύσκολο σιδηροδρομικό έργο πολιτικού μηχανικού στην ιστορία της Ινδίας – παρουσίασε και συνεχίζει να παρουσιάζει πολλαπλές ενδιαφέρουσες αποχρώσεις και ευκαιρίες για την επίλυση προβλημάτων.

Οι κατολισθήσεις αποτελούσαν διαρκή κίνδυνο. Τα χαλύβδινα στοιχεία έπρεπε να συναρμολογηθούν απρόσκοπτα, οπότε η ποιότητα της κατασκευής και της επιτόπιας κατασκευής έπρεπε να ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα.

Η γέφυρα βρίσκεται επίσης κοντά σε μια περιοχή της Ινδίας όπου υπάρχουν αμφισβητούμενα εδάφη, με τις σχέσεις να αυξομειώνονται με την πάροδο των ετών καθώς το έργο εξελισσόταν. Για να μην αναφέρουμε τις προκλήσεις της μεταφοράς, με τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των εργατικών χεριών, των εργαλείων και του χάλυβα, να πρέπει να εισαχθούν σε μια απομακρυσμένη, προηγουμένως απρόσιτη τοποθεσία.

Μόνο όταν επισκεφθείτε την τοποθεσία, όπως είχα την τύχη να κάνω πολλές φορές στο πλαίσιο του ρόλου μου ως επικεφαλής της Cowi στο έργο, σας κάνει εντύπωση το τεράστιο μέγεθος αυτού του έργου. Ήταν πάντα ένα πολύπλοκο και κουραστικό ταξίδι – πετώντας στο Δελχί, στη συνέχεια στο Τζαμού, στη συνέχεια καθισμένος στο πίσω μέρος ενός τετρακίνητου οχήματος για τέσσερις ώρες για να φτάσουμε τελικά στον καταυλισμό βάσης. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ενέργεια, το ανθρώπινο δυναμικό και την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτούνται για τη μεταφορά πάνω από 28.000 μετρικών τόνων χάλυβα εκεί.

Chenab-2021-1-1024x683.jpg

Οι γεωτεχνικοί μηχανικοί και οι γεωλόγοι του εργοταξίου πρέπει να κατανοούν το φυσικό τοπίο σαν τις παλάμες των χεριών τους- δουλεύοντας μαζί του με κάποιους τρόπους, ενώ σε άλλους το λυγίζουν με τη θέλησή τους. Οι δρόμοι χαράχτηκαν στις πλαγιές των επισφαλών ορεινών βράχων για να βελτιωθεί η πρόσβαση. Κατασκευάστηκε ένας ειδικός γερανός γερανογέφυρα για τη μεταφορά εξοπλισμού από τη μία πλευρά του εργοταξίου στην άλλη για λόγους αποτελεσματικότητας.

Για πάνω από μια δεκαετία, η Cowi συνεργάζεται στενά με τους σιδηροδρόμους Konkan, διασταυρώνοντας τα σχέδιά τους και τις διαδικασίες κατασκευής για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τα παγκόσμια οικοδομικά πρότυπα, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και να εξομαλύνει τυχόν προβλήματα.

Το τελικό προϊόν πρέπει να είναι ανθεκτικό σε ισχυρούς ανέμους, σεισμούς, ακραίες θερμοκρασίες και κατολισθήσεις. Σε μια τόσο δύσκολη περιοχή, με τόσες πολλές μεταβλητές εναντίον της, η τύχη της γέφυρας εξαρτάται πλήρως από την αποφασιστικότητα και την ευελιξία της ομάδας έργου και του εργατικού δυναμικού που συμμετέχει.

Με μεγάλο δέος, θαυμασμό και υπερηφάνεια, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, παρακολούθησα από μια σύνδεση βίντεο στο σπίτι μου στο Ηνωμένο Βασίλειο την επίσημη ολοκλήρωση της μονολιθικής ατσάλινης καμάρας μιας από τις πιο απίθανες γέφυρες που θα μπορούσατε να φανταστείτε.

Η ατμόσφαιρα ήταν εξυψωμένη, όπως άρμοζε στο περιβάλλον της. Εδώ, στη μέση των βουνών, σε μια χώρα που δεν είναι γνωστή για τις χαλύβδινες γέφυρες της, είχε δημιουργηθεί μια κατασκευή που έσπασε το ρεκόρ, χάρη στον επαγγελματισμό και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων μιας αφοσιωμένης ομάδας με επικεφαλής τις άοκνες προσπάθειες του αρχιμηχανικού R.K. Singh.

Πέρα από τα πολλά επιμέρους τεχνικά επιτεύγματα, μικρά και μεγάλα, η ίδια η διαδικασία κατασκευής είχε πολλές ευρύτερες θετικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες. Η βελτίωση του δικτύου μεταφορών για την πρόσβαση στην απομακρυσμένη τοποθεσία επέτρεψε την ανάπτυξη των συναφών βιομηχανιών, δημιουργώντας ευκαιρίες για το εμπόριο, υποστηρίζοντας την εισροή νέας τεχνολογίας και βελτιώνοντας την ποιότητα της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης για τις τοπικές κοινότητες.

Αλλά το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Ένας ακόμη χρόνος βρίσκεται μπροστά μας πριν μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τον κ. Singh και να υπογράψουμε τα ονόματά μας στη γέφυρα Chenab – να την δείξουμε και να πούμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας: “Βοήθησα να χτιστεί”.

Όμως, από την αρχή, η δημιουργία ενός μνημείου όπως η γέφυρα Chenab ήταν από πολλές απόψεις μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία- αντί να αποθαρρυνθούν, όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν δεσμευτεί σταθερά για πάνω από μια δεκαετία εργασίας για την αναμενόμενη ικανοποίηση της ολοκλήρωσης.

Στην Cowi, είμαστε ενθουσιασμένοι που μαθαίνουμε ξανά και ξανά ότι, με αρκετή δημιουργικότητα, αφοσίωση και προσοχή στη λεπτομέρεια, οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν μερικά πολύ εντυπωσιακά πράγματα.

Αντί για θρίαμβο επί της φύσης, η γέφυρα Chenab είναι ένας θρίαμβος της εφευρετικότητας του ανθρώπου με τη φύση – ως πηγή έμπνευσης, αντιπαράθεσης και θεμελίωσης. Αυτή η μοναδική ένωση είχε ως αποτέλεσμα μια δομή που προκαλεί δέος και θα θαυμάζεται για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο David MacKenzie είναι εκτελεστικός διευθυντής της Cowi

Τελευταία Νέα

Στον Άρειο Πάγο ο Σταϊκούρας: Παρέδωσε νεότερα στοιχεία για τον σιδηρόδρομο – Κατέθεσε τρίτη μηνυτήρια αναφορά

https://twitter.com/ypomeofficial/status/1848339533340770442?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1848339533340770442%7Ctwgr%5Ef3515868c5693245dfec3c3b8e628b0ce4b6c1c9%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metaforespress.gr%2Fsidirodromos%2FCEBDCEADCEB1-CEBCCEB7CEBDCF85CF84CEAECF81CEB9CEB1-CEB1CEBDCEB1CF86CEBFCF81CEAC-CF83CF84CEB7CEBD-CEB5CEB9CF83CEB1CEB3CEB3CEB5CEBBCEAD%2F Στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου παρέδωσε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Μεταφορών...

Επανέναρξη δρομολογίων τρένων Αλεξανδρούπολη–Ορεστιάδα– Αλεξανδρούπολη

Ο ΟΣΕ και η Hellenic Train ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι, από σήμερα Δευτέρα...

Ο Υπουργός Υποδομώνκ Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας θα βρεθεί στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Τη Δευτέρα το πρωί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, θα επισκεφθεί την...

Παρόμοια Θέματα