Ένα σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων κινεζικού τύπου είναι απαραίτητο για τη σύνδεση της Ευρώπης, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Mobility rolling stock κ. Albrecht Neumann στο Πότσδαμ στις 23 Αυγούστου.
O κ. Neumann δήλωσε ότι πιστεύει ότι ένα τέτοιο δίκτυο είναι απαραίτητο, διότι οι πτήσεις για σύντομες διαδρομές δεν είναι πλέον ελκυστικές.
Παρόλο που η Κίνα έχει ήδη κατασκευάσει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στον κόσμο, σχεδιάζει τώρα να διπλασιάσει το μέγεθος του δικτύου μέχρι το 2035, με 49 έργα HSR στην Κίνα να βρίσκονται σε διάφορα στάδια από τις μελέτες σκοπιμότητας μέχρι την κατασκευή και την έναρξη λειτουργίας σύμφωνα με την IRJ Pro.
Ο Neumann λέει ότι διαδρομές όπως Παρίσι – Μαδρίτη θα ήταν ιδανικές για υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων. Πιστεύει ότι ταξίδια διάρκειας περίπου 2 ωρών και 30 λεπτών με αεροπλάνο θα είχε νόημα να μεταφερθούν σε σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας, αλλά απαιτείται η υποδομή.
Συνέκρινε την ταχύτητα των αεροπλάνων στον αέρα, περίπου 800km/h, με την ταχύτητα ενός τρένου υψηλής ταχύτητας, περίπου 360km/h, αλλά είπε ότι ενώ αυτό μπορεί να μην είναι ανταγωνιστικό, όταν ληφθεί υπόψη ο χρόνος αναμονής στα αεροδρόμια καθώς και τα ταξίδια από και προς τα αεροδρόμια, τότε ο σιδηρόδρομος γίνεται πολύ πιο ελκυστικός.
Το μέλλον
Η Siemens Mobility βλέπει την αγορά τροχαίου υλικού ως έναν τομέα που θα είναι πολύ ελκυστικός, λέει ο Neumann. “Βλέπουμε τις πόλεις να μεγαλώνουν και τη μαζική αστικοποίηση με περισσότερους ανθρώπους να ταξιδεύουν από και προς την εργασία τους”, δήλωσε. Ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία στις μετακινήσεις και κατά πόσο αυτό θα επηρέαζε την άποψη της εταιρείας για την αγορά, ο Neumann λέει: “η πανδημία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πισωγύρισμα, αλλά είμαστε αρκετά σίγουροι ότι η ίδια ζήτηση θα επιστρέψει”.
Λέει ότι σύντομα θα υπάρξει ανάγκη σε όλη την Ευρώπη, και πιο μακριά, να αντικατασταθούν οι γερασμένοι στόλοι με πιο σύγχρονα τρένα. “Οι κυβερνήσεις θέλουν τους ανθρώπους να φύγουν από τους δρόμους και να μπουν στα τρένα, αλλά το να ταξιδεύεις με τρένα της δεκαετίας του 1970 δεν είναι σπουδαίο, δεν αρέσει αυτό στους ανθρώπους. Ολοκαίνουργια τρένα με κλιματισμό και Wi-Fi – αυτό τα κάνει πιο ελκυστικά.
“Οι κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να το χρηματοδοτήσουν αυτό, για παράδειγμα, μόλις κερδίσαμε μια μεγάλη παραγγελία στις ΗΠΑ, και αυτό είναι καλό για τη βιομηχανία και επίσης για την καινοτομία”.
Δυνατότητες νυχτερινών τρένων
“Το αυστριακό NightJet είναι μια μεγάλη ιδέα”, δήλωσε ο Neumann όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα διεθνή ταξίδια. Η Siemens Mobility έχει κερδίσει συμβόλαια για την κατασκευή συνολικά 33 NightJet που θα τεθούν σε λειτουργία έως το 2025, ωστόσο πιστεύει ότι η ιδέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού.
“Θα ήμασταν ευτυχείς να παραδώσουμε τέτοια τρένα, η πολυσύστηματική ατμομηχανή Vectron είναι τέλεια. Τα nightjets είναι τρένα 200km/h, αλλά έχουμε πολυσύστηματικές μηχανές που μπορούν να λειτουργήσουν με 230km/h”, λέει, υποδηλώνοντας ότι τα νυχτερινά δρομολόγια θα μπορούσαν να επιταχυνθούν.