Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021
No menu items!

ΓΑΛΛΙΑ SNCF: οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους θέλουν να διατηρήσουν τα δωρεάν εισιτήρια των τρένων τους


Οι σιδηροδρομικές εταιρείες και τα συνδικάτα συζητούν στις 26 Οκτωβρίου αν θα διατηρήσουν τις “ταξιδιωτικές διευκολύνσεις” για τους σιδηροδρομικούς της SNCF που μεταφέρονται σε ανταγωνιστική εταιρεία. Αυτά τα δωρεάν ή μειωμένης τιμής εισιτήρια για τους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους αντιπροσωπεύουν σήμερα ετήσιο κόστος 105 εκατομμυρίων ευρώ για την SNCF.

Ο λόγος για τον οποίο συζητούνται τώρα τα δικαιώματα αυτά είναι το άνοιγμα των σιδηροδρομικών δραστηριοτήτων της SNCF στον ανταγωνισμό.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εκρηκτικά κοινωνικά ζητήματα για τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους, το οποίο βρίσκεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων της Τρίτης 26 Οκτωβρίου μεταξύ των συνδικάτων του κλάδου και των σιδηροδρομικών εταιρειών, οι οποίες είναι μέλη της Ένωσης Δημόσιων και Σιδηροδρομικών Μεταφορών (Union des transports publics et ferroviaires – UTP).

Αυτές οι περίφημες “διευκολύνσεις” είναι τα δωρεάν ή μειωμένης τιμής εισιτήρια τρένων που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της SNCF (είτε έχουν την ιδιότητα του σιδηροδρομικού υπαλλήλου είτε όχι) και οι οικογένειές τους. Για τους ίδιους τους εργαζόμενους, ο αριθμός των δωρεάν μετακινήσεων είναι απεριόριστος, εκτός από τις κρατήσεις θέσεων στα τρένα όπου οι κρατήσεις είναι υποχρεωτικές, όπως στα TGV: από 1,5 έως σχεδόν 14 ευρώ, ανάλογα με το αν πρόκειται για κανονική περίοδο ή περίοδο αιχμής.

Τελευταία Νέα

Παρόμοια Θέματα